IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мегасделката за чиповете стана още по-скъпа

AMD иска да придобие Xilinx в трансакция с акции за 35 млрд. долара

15:18 | 27.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лиза Сю, президент и главен изпълнителен директор на &nbsp;Advanced Micro Devices Inc. <em>Снимка: David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Лиза Сю, президент и главен изпълнителен директор на  Advanced Micro Devices Inc. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

В разгара на причинената от коронавируса криза предстои следващата голяма сделка в чип индустрията: Advanced Micro Devices Inc. поглъща конкурента Xilinx Inc. за 35 млрд. долара, обяви американската компания във вторник. Сделката трябва да се осъществи като размяна на акции и следва да бъде завършена до края на следващата година.


Това е третото огромно поглъщане само за няколко месеца. Едва в средата на септември американската компания Nvidia обяви, че ще погълне британския чип дизайнер Arm за 40 млрд. долара. През лятото стана известно, че американският доставчик Analog Devices планира да купи местния си конкурент Maxim Integrated Products за почти 21 млрд. долара.


За придобиването на AMD се спекулира от седмици. Сега калифорнийците обявиха, че ще платят 35 млрд. долара, с 5 млрд. повече, отколкото се предполагаше първоначално в медийните съобщения.

„Покупката на Xilinx е следващата стъпка, за да се превърнем в предпочитан партньор на най-големите и най-важните технологични компании в света“, заяви главният изпълнителен директор на AMD Лиза Сю. Сливането ще се изплати за всички участващи, включително за акционерите, обеща мениджърът. В процеса на поглъщането AMD иска да намали разходите с около 300 млрд. долара годишно в рамките на 18 месеца.

Неслучайно компаниите за чипове тръгват на пазар сега: Досега те преминаха през кризата сравнително добре. През последните няколко дни редица производители представиха резултати, които надхвърлиха собствените им прогнози. Съвсем наскоро - миналата седмица, нидерландският конкурент NXP зарадва инвеститорите си. AMD също се справя блестящо: През третото тримесечие продажбите се увеличиха повече от наполовина. Печалбата се е увеличила повече от три пъти в сравнение с предходната година.

Като цяло компаниите за чипове осъществяват сериозни придобивания от години. Едва през тази пролет, когато коронавирусът принуди света да се заключи, изпълнителните директори се сдържаха с такива сделки. С поглъщанията производителите се опитват да разширят продуктовата си гама. С такива сделки те искат да растат по-бързо и да се предпазят от кризи. Финансовата агенция Bloomberg предполага, че чип компаниите по света ще заделят около 100 млрд. долара за придобивания тази година, най-високата сума от 10 години насам.

Тласък за бизнеса с центрове за данни

Съвсем наскоро в процеса се включи и германската Infineon. Тази пролет, след деветмесечно изчакване, групата от Dax получи разрешение от антиконкурентните органи да поеме американския конкурент Cypress за около 9 млрд. евро. „С Cypress сега имаме много по-широко продуктово портфолио. Това също ни прави по-издръжливи”, каза директорът по производството Йохен Ханебек пред Handelsblatt. Базираната в Мюнхен компания се стреми да предлага не само отделни чипове, но и цели системи.

AMD ще получи с поглъщането тласък в бизнеса с центрове за данни. Точно тази област е най-важна за най-големия конкурент на AMD, лидера на световния пазар Intel. Процесорите са мозъкът на всеки компютър. Intel доминира в тази област, но AMD и американската компания Nvidia успяха да наваксат през последните години. С покупката на Xilinx AMD може да проникне и на пазара за телекомуникационни чипове, който в момента се възползва от развитието на 5G мрежите. 

Xilinx произвежда така наречените FPGA. Това са компоненти, чиято функция може да бъде променена от софтуера, дори ако вече са вградени в дадено устройство. В тази област Intel затвърди позициите си преди пет години с покупката на Altera. Тогавашната цена: малко под 17 млрд. долара. 

 Акция от Xilinx се оценяваше на 106 долара на Нюйоркската фондова борса преди две седмици и половина, преди да бъдат публикувани първите съобщения за предстоящата сделка. Общо компанията е на стойност 26 млрд. долара. Сега AMD поставя на масата 143 долара за дял от Xilinx. Това съответства на премия от почти една трета.

Това би било значително повече от това, което Analog предложи за Maxim през лятото. С оценка от около 100 млрд. долара на фондовия пазар AMD струва почти три пъти повече от Xilinx. Цената почти се удвои през годината. Вечният конкурент Intel обаче се оценява на 190 млрд. долара. Лидерът на световния пазар загуби около десет процента от стойността си на борсата през миналата седмица след слаби тримесечни данни.   

Фактът, че AMD може дори да мисли за подобно придобиване, се дължи на Лиза Сю. Базираната в Калифорния компания беше на ръба на фалита, когато родената в Тайван електроинженерка пое управлението през 2014 г. Междувременно много производители на компютри и лаптопи отново използват процесори на AMD. Ако сделката за Xilinx бъде успешна, AMD може да оборудва и повече мрежови компютри. С оглед на нарастващия трафик на данни, така наречените сървъри стават все по-важни.

AMD печели от силния ръст на курса

Неслучайно AMD плаща на акционерите на Xilinx изцяло с акции. Ликвидните средства не биха били достатъчни. Това правят и конкурентите: Analog предлага на акционерите на Maxim само собствени книжа, Nvidia пък предлага допълнително и кеш. 

Плащането с акции е интересно за AMD, и защото собствената му цена нарасна рязко напоследък. Така AMD тази година поскъпна с с около 70 процента. Xilinx, от друга страна, отчете ръст от само осем процента преди първите слухове за сделката. Акционерите на AMD ще държат 74% от съвместната компания в бъдеще, а акционерите на Xilinx - около 26%.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още