IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Томислав Дончев: Бюджетът за догодина не е разоряващ

Министерствата защитиха разходите си с инвестиции в бъдещето, направени реформи и сметки срещу пандемията

19:11 | 27.10.20 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Мedia Group</em></p>

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Мedia Group

Бюджетът за догодина не е разоряващ на фона на армията от безработни. В тежки времена, когато се натрупват пандемична, социална и икономическа криза, единственият, който може да помогне, е държавата, и тя влиза в тази функция. Така коментира вицепремиерът Томислав Дончев най-важния финансов закон на държавата на брифинг в Министерския съвет, на които представители на министерствата говориха за проектобюджета на държавата за следващата година.

"Продължаваме да бъдем сред шампионите с най-нисък дълг от страните в ЕС“, подчерта Дончев и допълни, че бърза справка показва, че към настоящия момент отношението дълг към БВП е 23%.

"Ако следваме призивите и препоръките на президента, това, което правим, е едновременно правилно и едновременно неправилно. Днес е даден шанс за институционален дебат върху един от най-важните закони в държавата – Закона за държавния бюджет. Институционален, с участие на най-важната политическа фигура в държавата – президента. От днес имаме устен коментар върху бюджета и не можем да не участваме в този дебат, подкрепяйки го с наши аргументи", заяви вицепремиерът по повод изказването на Румен Радев за Бюджет 2021.

Дончев сравни думите на президента с философската фикция „Котката на Шрьодингер“, която е хем жива, хем не е. “Той едновременно подписва одобрение на Бюджет 2021 и го критикува, наричайки го "разоряващ", емоционално възкликна вицепремиерът.

Той съобщи, че за 2020 г. и 2021 г. мерките ще бъдат на стойност 2,5% от БВП.

Според образователния министър Красимир Вълчев в Бюджет 2021 има заложен безпрецедентен ръст на разходите за образование. Той заяви, че е очаквал това да бъде оценено и е разочарован от критиките, че се „наливат пари в нереформирани сфери, че разходите са безсмислени и трябва да се пести сега“.

„Искам да кажа, че разходите за образование са с най-висока норма на обществена възвръщаемост – повече от лихвата на дълговете“, отбеляза министърът и подчерта, че през последните години във всички сегменти и дейности са направени реформи, а тази година и във висшето образование.

От здравното министерство обясниха, че по бюджета на министерството през следващата година са предвидени над 120 млн. допълнителни разходи, осигуряване на възнаграждения на служителите и допълнителни средства за тестове и изследване на кръвна плазма.

Още 94 млн. лева са предвидени за закупуване на ваксини и лекарства и вече се водят преговори в Европейската комисия. От здравното ведомство увериха, че ще има допълнителни механизми за финансиране на 85% на дейността на болничните заведения.

"Допълнително в държавния бюджет е предвиден буфер от над 600 млн., предназначен за преодоляване на пандемията. Осигурена е устойчивост за дейностите, които са в обхвата на основния аспект", посочи експерт от здравното ведомство.

„Министерството на здравеопазването по време на пандемията може да се окаже по-важно от Министерството на финансите“, коментира Томислав Дончев във връзка с направените разчети във финансовия закон на държавата. 

Експерт от Министерството на финансите поясни, че в условията на криза бюджетът води антициклична политика, а дефицитите са свързани с ковид мерките, като повечето са насочени към хората, бизнеса и инвестициите.

„Бяхме много щастливи, че администрацията на президента съгласува целия пакет без забележки", заяви представителят на финансовото ведомство и напомни, че България и към момента е с втория най-нисък дълг в ЕС. "Той ще е 2,3% от БВП в края на 2021 г., 29,4% - до края на 2023 г., което е много по-ниско от 60% от средните нива в Евросъюза, които са 77,6%, а 84% е нивото в еврозоната.“

От там увериха, че през 2022-2023 г. ще се премине към фискална консолидация.

От министерството на земеделието обявиха, че с бюджета ще се гарантира запазването на доходите на земеделските производители. За тази година плащанията ще достигнат 1,7 млрд. лева и са осигурени 400 млн. лева за преодоляване на кризата.

Вицепремиерът Мариана Николова информира за срещата в Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което се обсъжда Законът за държавния бюджет за 2021 г., Законът за бюджета на ДОО и Законът за бюджета на НЗОК.

„За първи път, въпреки четиричасовото заседание, те минаха без никакви различия и позиции с критики. Всички бележки и предложения ще бъдат взети предвид при внасянето им от Министерския съвет“, отбеляза Николова.

Социалният министър Деница Сачева определи Бюджет 2021 като „Бюджет на хората“ и посочи достойнствата му като подчерта, че страната ни е с втори най-нисък дълг и трети най-нисък дифицит в ЕС.

Тя изброи определените средства за социални дейности - 607 млн. лева за активна и пасивна политика на пазара на труда, заделените 390 млн. лева за помощи за деца и подпомагане на родителите, 10 млн. лева допълнително за отопление. „За кражба на бъдеще може да се говори, само ако няма инвестиции“, е мнението на Сачева.

Тя напомни, че догодина се увеличават минималната и максималната пенсия и това, че 30 млн. лева са отделени за мярката 60 на 40 за следващата година.

Попитана какви промени ще внесе в Кодекса на социалното осигуряване, свързани с втората пенсия, които днес Сачева е анонсирала пред социалните партньори, тя обясни, че НОИ ще промени коефициента на редукция на пенсията, която отпуска на хората, осигурявани в частните пенсионни фондове, така че процентът на намаление да не е 20 на 100, както е в момента, а двойно по-малко.

“НОИ трябва да промени своята методика и да направи съответните изчисления, така че коефициентът на редукция би трябвало да падне почти два пъти от това, което е в момента, т.е под 10%. От 1 януари до 30 юни да има прозорец за всички, които са изпуснали петгодишния срок и не са прехвърлили своите пари в НОИ. Ако желаят и ако техните индивидуални изчисления показват, че така би било по-добре за тях, да могат да извършат този избор в началото на следващата година“, посочи социалният министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 5 rate down comment 0
Cojones
преди 3 години
*** той даже е обогатяващ - с няколко млрд за крадене :)А сега бърже да настигате развитите икономики по дълг -ударно, така да се каже, оти и краденьето не може да продължава вечно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
E ти направо го остави да умре от глад.Да не те коментира.Нали ГРОБ-арите че го уволнят.Току тъй не се цоца партийна субсидия.Троленето за Партията е както слънцето и въздуха за всяко живо същество...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 3
serafima
преди 3 години
А ти, другарю от руски произход, продължаваш да се триеш с пясък, за да скриеш естеството си, БЕГАЙ в зайчарника на комуниста от 1977 г. Бойко Методиев Борисов в Банкя да те задоволи с 200. Таман е под карантина и не РЪГА с джипа да раздава пари през прозореца по села и паланки.И ти казах - не искам да коментираш мои постове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 0
Hahoto2
преди 3 години
Икономическата ситуация е много сложна. Цели браншове са на комаандно дишане, а други ще се влошат тепърва, заради пазарната конюнктура. Ще скочи безработицата, ще се отлагат плащания. Приходите ще намалят, от някъде ще трябва да се реже.Но трябва и да има буфери. Колкото по-лошо става положението, толкова по-лесно ще се манипулират и настройват политически хората. Честно казано, това, което виждам на хоризонта хич не ми харесва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Другарката комсомолка в партизански напън.Спокойно, другарке, скоро има избори.Сега слизай в мазето да лъснеш сърпа и *** в акомпанимент на бодряшки казачок и путинови речи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 5
abdul
преди 3 години
Я, мъжката прости*тутка от герб се изакала. Ти не си ли в карантина, бе плешив габровски кaпут?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
дядя Вова
преди 3 години
++1000
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 4
serafima
преди 3 години
Томиславе, глеЙ си радиоточката в Габрово! Това ти е нивото. Разбирам, че партийното ти поръчение, дадено от тулупа, е да удряш по президента. Само че сте толкова прости, та не разбирате, че това има обратен ефект. Все пак след нападението на президенството от тежковъоръжени полицаи на милиционера-коскет започнаха протестите. АНАДЪМО? Отвратителни сте. Отивайте си! Какво ми се правиш на умен, като си най-умен, когато си траеш? Къде потъна жена ти, която казваше в ефир какво мисли за боко и за политиката ви? Или й затворихте устата с високоплатени проекти? Например този за 1.700 милиона лева на КНСБ и БАИК? ОСТАВКА! Ще си отидете, но по трудния за вас начин. И с омерзение от хората. А тези, които ви поддържат, първи ще ви напуснат, както и ТИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още