IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mercedes-Benz ще увеличи дела си в Aston Martin до 20%

Планът е това да се случи на няколко етапа до 2023 г.

23:00 | 27.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Звеното на Daimler – Mercedes-Benz ще увеличи дела си в британската компания Aston Martin до 20% до 2023 г., което ще го направи един от най-големите акционери в борещия се с проблеми британски производител на автомобили, предава Ройтерс, позовавайки се на информация от Aston.

Aston Martin, която е популярна като марката на Джеймс Бонд, преживява тежък период, откакто се листна на борсата преди две години. Само през тази година акциите ѝ изтриха две трети от стойността си.

През август 107-годишната фирма нае Тобиас Моерс, бивш главен изпълнителен директор на Mercedes-AMG, за своя нов лидер.

Aston заяви, че ще увеличи дела си в Mercedes-Benz, който в момента възлиза на 2,6%. Идеята е това да се случи на няколко етапа и е част от емитирането на 250 млн. акции за по 50 пенса всяка.

Акциите, издавани от германската група, ще имат максимална стойност от 286 млн. паунда (372,7 млн. долара), гласи съобщението.

Сделката ще доведе до разширяване на текущото споразумение за доставки между двете фирми, което в сила от 2013 г. То ще даде достъп на Aston Martin до ключови технологии на Mercedes.

„Правим още една голяма крачка напред, тъй като дългосрочното ни партньорство с Mercedes-Benz AG преминава на друго ниво, като те се превръщат в един от най-големите акционери на компанията“, заяви председателят и най-големият акционер на Aston Лорънс Строл.

Германската фирма ще получи правото да номинира един неизпълнителен директор в борда на Aston Martin след първото увеличение на акционерното си участие, заяви листнатата в Лондон фирма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още