IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силните продажби в Северна Америка извеждат Fiat Chrysler на печалба

Концернът подобрява перспективите за годишната печалба, докато се подготвя за сливане с френската PSA Group, подкрепен от търсенето на пикапи и кросоувъри

17:08 | 28.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Alessia Pierdomenico/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Автомобилният концерн Fiat Chrysler Automobiles NV (FCA) изрази оптимизма си относно годишното си представяне, след като отчете печалба за третото тримесечие, която надмина пазарните очаквания. Компанията е подкрепена от силните продажби в Северна Америка на своите пикапи и кросоувъри, става ясно от отчета на FCA, публикуван на сайта на компанията. По този начин концернът заздрави перспективите относно планираното сливане с френския производител PSA Group.

Коригираната печалба на FCA преди лихви и данъци (EBIT) нараства до 2,28 млрд. евро, надминавайки прогнозите на анализаторите за спад през тримесечието. Резултатите са предшествани от положителните данни на концерни като Daimler AG, Renault SA и BMW AG, подчертавайки постепенното възстановяване на пазарите, съобщават Ройтерс и Bloomberg.

Силните продажби на пикапи, SUV модели и кросоувъри в Северна Америка трябва да помогнат на Stellanti, както ще се нарича обединената компания след сливането на FCA и PSA, да финансира разработването на гама от автомобили с нулеви емисии парникови газове в Европа и Китай.

Оперативната печалба на компанията нараства с 26% до рекордните 2,544 млрд. евро в Северна Америка, отчитайки рекорден марж от 13,8% срещу 10,6% година по-рано.

Комбинираните продажби нарастват в Северна Америка до 641 хил. превозни средства. Концернът отчита ръст и на пазарите в Азиатско-Тихоокеанския регион и Латинска Америка. Спад при продажбите FCA регистрира в Европа, Близкия изток и Африка.

FCA FCA

Общите доставки на производителя се понижават с 3% през третото тримесечие до 1,02 млн. броя от 1,5 млн. броя преди година.

Приходите също се свиват с 6% до 25,8 млрд. евро от 27,3 млрд. евро за същия период през 2019 г.

Наличната ликвидност на компанията нараства с 55 на сто до 27,1 млрд. евро от 17,5 млрд. евро преди година.

Марката пикапи Ram успява да подкрепи продажбите на концерна в Северна Америка, докато държавните субсидии в страни като Италия и Германия дават тласък на индустрията в Европа.

FCA FCA

Компанията отчита свободен паричен поток в размер на 6,7 млрд. евро през третото тримесечие, след като през второто успя да изгори 4,9 млрд. евро на фона на мащабните прекъсвания в дейността на автомобилните заводи.

FCA прогнозира годишна коригирана печалба преди лихви и данъци в диапазона 3-3,5 млрд. евро, но компанията посочва, че очакванията ѝ са свързани с евентуално овладяване на пандемията.

След публикуването на отчета книжата на концерна поевтиняват с 2,4 на сто в следобедната търговия на борсата в Милано.

От началото на годината акциите на FCA са изтрили около 19% от стойността си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още