IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекордна заболеваемост от коронавирус в България отчетоха властите

Под 15% е постигнатият имунитет в ЕС, което ни поставя далеч от колективния имунитет, обяви зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков

10:37 | 29.10.20 г. 16
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Нараства броят на заболелите и на починалите от коронавирус в България. Страната ни е на второ място на Балканите по заболеваемост и на 21-о в Европа. По смъртност сме на 10-о място в ЕС и 4-о на Балканите. Това каза на брифинг днес зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

Здравното министерство отчете рекордна заболеваемост от COVID-19 у нас през последните три дни - над 220 на 100 хиляди души. А ръстът на смъртните случаи е 50%.

2760 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие. Това е 27,7% от направените 9946 теста. 162 души са в интензивни отделения. Излекуваните за последното денонощие са 216. Починалите са 36.

Най-много новозаразени отново има в София - над 1000 са последно установените случаи. В Пловдив - повече от 200.

Най-голяма заболяемост има във възрастовата група между 20 до 60 години, следвани от 60-69 години, отчете зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков. Тревожен е ръстът на хоспитализираните пациенти с коронавирус.

Под 15% е постигнатият имунитет в ЕС, което ни прави далеч от колективния имунитет, обяви още зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков. В последните дни имаме 102% нарастване на средноседмичния брой заразени.

Най-важното в момента е контролът на мерките и убеждението, че трябва да се ползват маски. Това заяви директорът на НЦЗПБ проф. д-р Тодор Кантарджиев. Маската може да запази от зараза над 30%, тя намалява доста вероятността от заразяване, посочи той по време на брифинга. И предупреди да не се използват имуностимулатори в голямо количество и да не се предозира витамин Д.

По думите му трябва да се възприемат бързите антигенни тестове, като се правят от обучен медицински служител, това е първият скрининг и трябва да го има в бърза помощ и в трудови колективи. Целта е да се хващат първите случаи и да се изолират, посъветва той.

„Хубаво е през ноември при засилване циркулацията на грипните вируси, да се ползват бързи антигенни тестове, които не са скъпи“, каза Кантарджиев. Лабораториите са претоварени и трябва да се използват бързи тестове за COVID-19 по-активно. Ще има закъснение при диагностицирането на новите заболели, предупреди той. Кантарджиев обясни, че има достатъчно добри бързи тестове, които установяват заразоносителите в етапа, когато вече активно могат да предадат инфекцията. В момента лабораториите обработват PCR тестовете за 24 часа, но при това натоварване може да се стигне до забавяне на резултатите до три дни, заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

Към момента в София 22 болници с 556 легла, от които 102 интензивни, приемат болници с коронавирус. Това са лечебни заведения, които са имали предварителна подготовка, каза и. д. директорът на СРЗИ д-р Илонка Маева. Новоразкрити са 254 легла съгласно новата заповед на здравния министър, каза още тя.

РЗИ-София иска да предупреждава с есемес за наложена карантина, заяви д-р Илонка Маева. Причината е, че столичното РЗИ има проблем с разнасянето на предписания за карантина на контактните лица, основно кадрови.

„Информацията за заразените достига до нас чрез Националната информационна система. Тогава извършваме епидемиологично проучване и определяме контактните лица и ги карантинираме. При ситуация с хиляди с положителни резултати и много контактни лица, не сме в състояние своевременно да подадем тази информация”, каза тя.

Директорът на „Пирогов" проф. Асен Балтов призова всички за ангажираност в процеса, като призова за носене на маски, спазване нае дистанция.

Очаква се броят на хоспитализираните до дни да нарасне до 4000, заяви проф. Балтов. Става задължително да се включат и частните болници. Предстои в „Пирогов" да бъдат разкрити още 30 легла за персонала и 30 легла за лекуване на среднотежките случаи.

Според образователния министър Красимир Вълчев е разумно решението за онлайн обучение в гимназиален етап, където то е ефективно, за разлика от учениците в начален етап, при които онлайн обучението не дава резултат.

„Продължавам да твърдя, че присъственото обучение е най-доброто. Не трябва да величаем онлайн обучението, тъй като то има пропуски. Продължавам да съм на мнение, че училищата не трябва да се затварят първи и трябва да се действа локално”, каза още Вълчев.

За по-малките ученици той уточни, че 15 училища от 1 до 7 клас са поискали да учат дистанционно и на всички е разрешено. Според него училищата не са местата с най-голяма заболеваемост и допусна, че при много младежи заболяването протича безсимптомно. Според министъра занималните трябва да останат да работят. 

България отчете пореден рекорд на заразените с коронавирус за последните 24 часа.

Общият брой на потвърдените случаи на заразяване с коронавируса у нас е вече 45 461. Активните случаи са 25 105. В болници вече са настанени 2316 души, което е с 99 повече за денонощие. Броят на пациентите в интензивни отделения е 162, със 17 повече за последните 24 часа. 216 души са оздравели и общата им бройка е вече 19 159.

За последното денонощие са регистрирани нови 36 смъртни случая. Така жертвите на COVID-19 у нас вече са 1197. 2087 медицински лица са сред официалните случаи на коронавирус, т.е. и тук има ръст от 67 нови случая. Под карантина са 31 062 българи.

От Министерството на здравеопазването дават следните препоръки:

Ограничаване на несъществените пътувания както на територията на страната, така и към други държави в ЕС и извън него с информация за нарастване на броя на заразените от COVID-19;

Ограничаване на несъществени контакти, както и ограничаване на събиранията на големи групи от хора с оглед намаляване на възможността за предаване на инфекцията с новия коронавирус.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 2
Sandy
преди 3 години
Лъжи, глупости и простотии герберски, дори световни. Няколко вълка направиха овцете по света да се чувстват по зле и от овце. Чак такова подигравка и унижение народите по света не са имали. Това е срам и позор, който хората приемат от страх и заплахи. Не се подавайте, не се предавайте, а устоявайте, защото "Човек, без чест и достойнство е наполовина умрял човек".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 3
Zlato
преди 3 години
Чисто статистически не мога да се убедя, че маските предпазват. Явно трябва да се обърнем към божието начало. Както обикновено, когато няма научни доказателства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
Zlato
преди 3 години
А това с маските е интересно. Вирусът ковид бил 100 нанометра, точно колкото и този на грипа. Обикновената купешка маска пропуска всичко под 2500 нанометра. Интересно научните доказателства какво показват за предпазването от вируси с обикновена хирургическа маска :)Най-важното в момента е контролът на мерките и убеждението, че трябва да се ползват маски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
*** = тъпoмера
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Пандемия означава, че хората падат на улицата и няма кой да ги рови...И изобщо истерията по тАлавизора вече чупи ***.Коя "звезда" или ТиВи водеща каква хрема била хванала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Zlato
преди 3 години
Чак пък заболеваемост :))) Вирусчето се държи точно като грипен вирус и след три-четири месеца вече няма антитела. Ужас, какво ще правим. Боцкаме следващата порция ваксина :))Рекордна заболеваемост от коронавирус в България отчетоха властите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още