IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tiffany и LVMH слагат край на войната

Двете компании си стиснаха ръцете за сделка на по-ниска цена

11:52 | 29.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Hollie Adams/Bloomberg</em></p>

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Tiffany & Co. се съгласи да бъде придобита на по-ниска цена от LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton, с което се слага край на спора между двата гиганта за луксозни стоки, който възникна, след като коронавирусната пандемия нанесе удар на индустрията, пише Wall Street Journal.

Компаниите успяха да се споразумеят за нови условия на сделката, съгласно които LVMH ще плати по 131,50 долара на акция от американския производител на бижута, твърдят източници, запознати с въпроса. Това е под първоначалната цена от 135 долара на акция и означава, че купувачът ще си спести близо 430 млн. долара. Споразумението ще позволи на страните да избегнат скъпата и продължителна съдебна битка, която щеше да започне през януари.

Бордът на Tiffany се е подписал под промените условия по време на среща, състояла се вчера, твърди един от източниците. Съгласно новата уговорка съдебните спорове по сделката ще бъдат приключени, което ще проправи пътя за гласуване на нов акционер и финализиране на сделката вероятно до януари.

Миналата година Tiffany се съгласи да бъде продадена на европейския конгломерат за сумата от 16,2 млрд. долара. LVMH, сред чиито близо 75 бранда се нареждат Louis Vuitton и Bulgari, видя възможност да възстанови бижутерската компания, която се бореше със слабо търсене. Придобиването ще подкрепи бизнеса на LVMH в Китай, където търсенето на луксозни стоки се радва на постепенно възстановяване.

LVMH, чиято пазарна стойност е близо 200 млрд. долара, е една от най-високо оценените европейски компании и е много по-голяма от Tiffany. Тя има дълга история на подобни сделки, включително покупката на френската модна къща Dior през 2017 г. за 13 млрд. долара.

Но придобиването на Tiffany представляваше най-големият подобен залог за LVMH под ръководството на Бернар Арно, френският милиардер, който е неин главен изпълнителен директор и контролиращ акционер от три десетилетия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още