IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола потънаха до 5-месечно дъно

Цената на сорта Брент записва спад от 5,8 на сто, докато фючърсите върху американския петрол WTI поевтиняват с 6%

15:55 | 29.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Петролните цени отчитат най-големия си спад от май месец насам, задълбочавайки спадовете на фона на новите социални ограничения, наложени в редица страни в Европа за овладяване на коронавируса, сочат данни на Oilprice. Това създава опасения от нов срив в търсенето на петрол и петролни продукти, което се отразява върху цените на суровината.

Цената на международния бенчмарк Брент се понижава с 5,83%, или с 2,28 долара, до 36,84 долара за барел. В същото време фючърсите върху американския лек суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поевтиняват с 5,99% до 35,15 долара за барел.

петрол петрол

Цените отчитат 5-месечно дъно на фона на наложените от Германия, Франция и други страни в Европа ограничения на движението за поне месец, за да се опитат да ограничат разпространението на COVID-19. Вече се появяват и признаци, че трафикът по европейските пътища започва да се свива, което съответно ще се отрази и върху търсенето на петрол.

„Всичко това е свързано с коронавируса и представлява реакция на нарастването в броя на заразените, особено в Европа“, коментира ситуацията Джон Килдъф от Again Capital LLC. „Тези блокади са сериозен удар върху това, което се смяташе за добър напредък по отношение на възстановяването на търсенето (на петрол)“, добавя той пред Bloomberg.

Американските запаси на суров петрол нараснаха с най-бърз темп от юли насам през изминалата седмица, докато производството в Либия също се увеличава. В резултат на това размерът на очаквания спад в запасите през четвъртото тримесечие намалява, смятат от JPMorgan Chase & Co.

петрол петрол

Въпреки че петролните цени отчетоха относителна устойчивост през последните месеци, спирането на възстановяването на потреблението може да доведе до нови дълбоки спадове, като онези, регистрирани през пролетта.

„Изглежда че пазарът губи доверие в по-дългосрочното търсене и възнамерява да създаде силен стимул за инвестиции в бъдещ капацитет“, пишат анализатори от Standard Chartered.

В ранните часове на днешната търговия петролните цени се възстановиха леко от 5-процентния спад, регистриран през предходната сесия, подкрепени от перспективата за по-ограничено краткосрочно предлагане на суровината от САЩ заради урагана „Зета“, който удари Луизиана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още