IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Епопеята на едно летище: Берлин-Бранденбург започва да приема пътници

Мнозина определят проекта като „прокълнат“ заради множеството неуспехи в годините, а и пандемията не вещае светло бъдеще

10:49 | 31.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

След изоставане с около десетилетие, над 4 млрд. евро повече от първоначално предвидения бюджет и на фона на пандемията, която осакати авиационната индустрия, прословутото летище Берлин-Бранденбург в Германия отваря врати днес, съобщава CNN.

Летището в района на Шьонефелд е най-модерният транспортен център, който винаги е липсвал на германската столица, и ще отвори връзки с по-далечни дестинации.

Мнозина определят проекта като „прокълнат“ заради множеството неуспехи в годините, оплакванията, неефективността, грешките при строителството. Поличбите на фона на нарастващите случаи на коронавирус също не са добри.

Търговският орган на летищата Europe ACI предупреди във вторник, че близо 200 летища в цяла Европа рискуват да банкрутират до месеци, защото пандемията сви пътникопотока със 73% на годишна база.

Съобщава се междувременно, че летище Берлин-Бранденбург „Вили Бранд“ (BER) вече е получило държавна помощ от 300 млн. евро без да е обработило и един пътник. Въпреки че в момента няма летище по света, което да не е усетило „жегата“, новото съоръжение край Берлин още не е познало кризата.

Мечта от Обединението

Плановете за изграждане на централно международно летище в Берлин датират от ерата на обединението на града. След падането на Берлинската стена през 1989 г. германските лидери започват дискусии за изграждането на летище, което според тях ще помогне за утвърждаването на Берлин като нов световен център.

По това време в града функционират три летища – Тегел, Шьонефелд и Темпелхоф. Всички те са играли значителна роля в бурната следвоенна история на Берлин.

Темпелхоф, близо до центъра на Берлин, е отдавна затворено и се превърна в парк. Тегел предстои да затвори на 8 ноември, след като властите прецениха, че е прекалено остаряло и няма капацитет да бъде модернизирано.

Летище Шьонефелд, класирано като "най-лошо в света" от онлайн туристическата агенция eDreams през 2017 г., вече е терминал 5 на новото летище Берлин-Бранденбург.

Усложнения от самото начало

Официалното строителство на новото летище край Берлин започна през 2006 г. Усилията за приватизация на проекта се провалят, като управителният съвет на летището остава под ръководството на федералното правителство на Германия, провинция Бранденбург и град Берлин.

Последна актуализация: 05:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още