IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия обеща на Армения помощ, ако сблъсъците се пренесат на нейна територия

Баку и Ереван се договориха да не нанасят удари по цивилно население и граждански обекти

12:59 | 31.10.20 г. 1
<p>
	Премиерът на Армения Никол Пашинян. <em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Премиерът на Армения Никол Пашинян. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Русия ще окаже на Армения цялата необходима помощ в съответствие с Договора за дружба, сътрудничество и взаимна помощ между двете страни, ако военните сблъсъци бъдат пренесени непосредствено на територията на Армения, заяви министерството на външните работи на Русия във връзка с обръщението на премиера на Армения Никол Пашинян към президента на Руската федерация Владимир Путин, предадоха Франс прес и ТАСС.

„Потвърждаваме ангажираността на Руската федерация със съюзническите задължения по отношение на Република Армения, влючително произтичащите от Договора за дружба, сътрудничество и взаимна помощ между Руската федерация и Република Армения от 29 август 1997 г. В съответствие с договора Русия ще окаже на Ереван цялата необходима помощ, ако бойните действия бъдат пренесени непосредствено на територията на Армения", казва се в декларацията, цитирана от ТАСС.

По-рано днес премиерът на Армения Никол Пашинян изпрати писмо до президента на Русия Владимир Путин, в което подробно описва ситуацията в Нагорни Карабах и, предвид съюзническия характер на отношенията между двете страни, моли да се определи "формата и степента на подкрепа" за обезпечаване на сигурността на Армения, предаде ТАСС, като се позова на преслужбата на външното министерство в Ереван.

"Имайки предвид факта на приближаването на бойните действия към границата на Армения и посегателствата вече на територията на Република Армения, премиерът се обърна към президента на Руската федерация с молба незабавно да започнат консултации за определяне на формата и степента на подкрепата, която Руската федерация може да окаже на Армения за обезпечаване на сигурността, приемайки за основа на съзническите отношения и член 2 на Споразумението за дружба, сътрудничество и взаимна помощ от 29 август 1997 г.", гласи съобщението на министерството, цитирано от ТАСС и Франс прес.

Междувременно Армения и Азербайджан се договориха да не нанасят удари по цивилно население и граждански обекти в спорната територия Нагорни Карабах. Външните министри на двете страни са обсъдили и предприемането на спешни мерки за разрешаването на конфликта на среща в Женева, посочват от Минската група – пратениците на Русия, Франция и САЩ.

Това споразумение предвижда още размяна на телата на загинали бойци. До седмица ще бъдат изготвени и списъци на военнопленниците, за да започне евентуална размяна.

Досега Баку и Ереван се договаряха три пъти да спрат сраженията, но постоянно подновяват сблъсъците на фона на взаимни обвинения. Армения последно обвини Азербайджан в употреба на оръжия с бял фосфор, които са забранени от Женевската конвенция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Тоест според казаното - арменците да свикват със загубата на Нагорни Карабах, щото той е в територията на Азербайджан.Малкото Пу така действа - приятелството си е приятелство, ама сиренето е с пари. В Армения нищо няма за взимане, но в Азербайджан...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още