IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Big Oil не може да си позволи повече съкращения, а само да седи и да чака

Компаниите лежат изцяло на милостта на световния подем на търсенето на гориво и на лидерите на ОПЕК+

16:03 | 31.10.20 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Андрю Суигър, главен финансов директор в Exxon Mobil Corp., обобщи настроението на цялата индустрия, след като Big Oil приключи с отчитането на поредния мрачен набор от тримесечни печалби: „Цените ще трябва да се повишат“.

След месеци на ниски цени на петрола и газа, породени от слабо търсене, най-големите световни международни петролни компании до голяма степен изчерпаха финансовата си защита, пише Bloomberg в свой анализ. Това им оставя малко място за маневриране, ако бъдат нанесени допълнителни удари.

Exxon Mobil Corp., Chevron Corp., Royal Dutch Shell Plc, Total SE и BP Plc вече са намалили разходите за 2021 г. доколкото е възможно.

С изключение на може би Chevron и Total, които навлязоха в спада с най-силни баланси, задлъжнялостта на компаниите се приближава до неудобни нива. Big Oil вече лежи изцяло на милостта на световния подем на търсенето на гориво, който при липса на ваксина за Covid-19 не показва признаци на ускоряване, както и на лидерите на ОПЕК+ Саудитска Арабия и Русия.

„Ще кажа, че голяма част от представянето на компанията днес, но и в бъдеще, ще зависи от макросредата, на която ще се радваме или заради която ще страдаме“, коментира Бен ван Бюрден, главен изпълнителен директор на Shell.

Big Big

Петролът Brent затвори тази седмица под 38 долара за барел, с което спадът за годината достига 43%. При такива нива индустрията не може да инвестира в предлагането до такава степен, че недостигът е неизбежен в бъдеще, което означава по-високи цени, твърди Суигър от Exxon.

Възстановяването на цените обаче разчита на две други неща: по-голямо търсене и задържането на линията на ограничаване на добивите от ОПЕК+, подкрепено от често неудобния съюз между Русия и Саудитска Арабия.

Тъй като случаите на Covid-19 в САЩ достигнаха рекорд тази седмица и нови блокади се обявяват навсякъде в Европа, вирусът и въздействието му върху търсенето на петрол не показват признаци на отслабване. Това означава, че националните производители на петрол ще трябва да работят заедно, а престолонаследникът Мохамед бин Салман и президентът Владимир Путин трябва да продължат да се разбират.

Главните изпълнителни директори на Big Oil не могат да направят много за насърчаване на геополитическото сътрудничество, но през последните шест месеца те натискат всички лостове, които могат, за да спрат изтичането на пари в брой. Или казано на корпоративен жаргон, те са се фокусирали върху самопомощта: ограничаване на нерентабилното производство, намаляване на разходите и бъдещите инвестиции и уволнение на десетки хиляди служители.

Последна актуализация: 06:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 1
Pyramid
преди 3 години
Засяга и тях, ама, като са обратното на остри...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 3 години
помня че се опитваше да ми обясниш за твой революционен метод за добив, но ставаше дума за фракинга и за добив от шисти... не за конвенционалните сондажи.... по спомени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 2
Pyramid
преди 3 години
Помниш ли през 2017-та, бях ти понахвърлял нещо? Е, то, може да им свали разходите, като им върне ренрабилносттаа и при по-ниско потребление, сиреч, да останат над водата. Да, ама предпочитат да,се удавят... Е, защо да ми пука за ***?Колкото по-малко са те, толкова по-добре за всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 4
studioaa
преди 3 години
Много скоро ваклото южноафриканско овчарче илон мъск ще се упъти към вечните бранни полета на фалиралите бизнеси - паднали финансови пирамиди какъвто бизнес без съмнение е тесла. Другата измамна компания за електрички никола е същата глилоч като тесла... Скоро мъск ще отиде при мейдоф, неговият учител в бизнеса...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 3 години
дължи се на ниската му обща култура и че той не чете такива излишни данни ... цитирам го : ... това и слепите го виждаме...:):):) Такъв иддиооот се ражда един път на хиляда години !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
be_google
преди 3 години
Няма да плача....радвам се, че дойде видовден за световната петролна мафия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Дребното "императорче" си гледа акцийките в петрол и газ и му се реве.Явно продаването на застраховчици не върви, та ходи и в някакво вечерно училище на хонорар, сега и още нещо трябва да подхване да компебсира загубата, че язък за семейната къща на село, дето продаде да купи акцийките на газпром...Шегата настрана, трябва да си с много ниско ай кю да вярваш, че петрола и газа ще възстановят позициите, които имаха преди години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
хммм ... загледах глобалните поръчки за сондажно оборудване (нефтени , добивни компании , геотермални ) ... после зачетох за тези на вятърната индустрия ... после хвърлих едно око на глобалните тенденции в поръчките на оборудване в пренос на енергеия , дистрибуция на енергия , въглища , газ и нефт , вятърна енергия , слънчева енергия , съхранение на енергия , водна енергия ... не знам на какво се дължи оптимизмът ти за нефта ... айде за газта ***-доди в средносрочен план ... ама за другото ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 6
Императорът
преди 3 години
Тази зима ще е тежка. Краят и ще е край и на пандемическото шубе. Вирусът става все по-безобиден и по безопасен, това и слепите го виждам, следващата зима ще е по-безобиден и от сезонния грип. Неизбежно и търсенето на слуз ще се върне на предепидемическите нива, а с тия затегнати разходи, печалбите отново ще бъдат добри. Тогава, тия дето сега продават за без пари слузести акции, ще се фанат за палците, ама то обикновено така става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още