IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цели планински склонове се взривяват в Аризона за стената на Тръмп

За предизборното обещание на президента сега се създава пространство сред природни резервати и индиански райони

12:04 | 01.11.20 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA</em></p>

Снимка: EPA

Едва ли някое друго обещание от Доналд Тръмп през 2016 г. беше толкова амбициозно, колкото анонса, че на южната граница на САЩ ще бъде построено ново гранично укрепление. Неговите критици дълго се подиграваха на проекта, но четири години по-късно трябва да признаят, че Тръмп всъщност прокарва плана си.

Според експерти, новото укрепление всъщност трябва да се простира до края на годината на 725 километра, т.е. почти една четвърт от 3200-километровата граница между САЩ и Мексико. Въпреки че правителството разширява преди всичко съществуващата вече стена, тези „подобрения“ не бива да се подценяват: предишните прости, високи до коляното бариери за превозни средства се заменят с стоманени подпори с височина девет метра. В някои случаи новата стена се допълва и от бодлива тел и усъвършенствана система за осветление и видеонаблюдение.

Правителството отмени над 40 закона за опазване на природата, за да насърчи строителството в граничните щати Тексас, Ню Мексико, Аризона и Калифорния. То разчита на закон, приет след терористичните атаки през 2001 г. (Real ID Act); властите също така обявиха извънредно положение на южната граница, което им осигури допълнителни правомощия.

По-специално в Аризона изграждането на стената напредва бързо, защото за разлика от други гранични щати щатското правителство във Финикс не даде плановете под съд. В Аризона също така има по-малко частни земи в граничните региони, отколкото в Тексас например.

Особено забележителни са строителните работи в отдалечените пустинни райони в югоизточната част на Аризона: Досега между САЩ и Мексико никога не е имало физическо укрепване на дълги участъци, тъй като планинските пейзажи образуват естествена граница.

Насред този непроходим регион сега строителните компании взривяват цели скални склонове с динамит, за да създадат серпентинови пътища, по които камионите да могат да транспортират стоманените носачи до граничната стена. Тук се оспорват твърденията на някои демократи, че Тръмп просто ще пооправи малко съществуващата стена.

В същото време е под въпрос колко полезно е укрепването на границата на това място: Няма улици или села, в които контрабандистите да могат да се скрият, а повече от половината от годината времето е горещо - над 40 градуса по Целзий. Взривните работи засягат и каньона Гуадалупе, природен резерват и дом на застрашени видове, като ягуара.

Активистът за правата на животните Майлс Трафаген от организацията Wildlands Network предупреждава в интервю за германския Handelsblatt, че новото гранично укрепление няма да възпрепятства хората, а животните по време на миграцията им.

„Не само стената, а и осветлението през цялата нощ причиняват огромни щети”.

Но защитниците на правата на животните не са единствените, които са обезпокоени. „Унищожаването там надхвърля въображението“, казва фотографът Джон Кърк, който  от седмици насам документира всеки ден с помощта на дронове строителните работи.

Най-абсурдното е, казва Кърк, че новата гранична стена частично минава покрай планинските склонове, които са по-високи от стената от мексиканската страна. Контрабандистите могат просто да прескочат граничните укрепления през склоновете. „Всичко е свързано с суетата на нашия президент”.

Кърк публикува своите записи в социалните мрежи: „Целта ми е да покажа на хората до какво ни доведе този, когото избрахме за президент“.

 

И вюгоизточната част на Аризона, в средата на пустинята Соноран, строителните работници взривяват непроходим терен за новата гранична стена. Там, от една страна, те опустошават природните резервати, където расте известният кактус сагуаро, а от друга страна - области, свещени за коренното население. По време на изслушване в конгреса през февруари лидерът на индианското племе Тохоно О’Одхъм  свидетелства, че взривните работи се извършват и в гробищата на техните предци. През сълзи той помоли депутатите да спрат проекта.

„Това е като да построиш стена точно през гробището в Арлингтън“, казва той. А междувременно от седмици се стига до жестоки сблъсъци между протестиращи местни жители и граничари.

Под въпрос е дали новите гранични укрепления всъщност успяват да предотвратят нелегалната имиграция и трафика на наркотици. В юлски доклад на генералния инспектор на Министерството на вътрешната сигурност се казва, че когато е строена Стената, „не е използвана разумна методология, за да се определи кои региони ще имат най-голяма полза от новите физически бариери и какво ще струва това на данъкоплатците“.

Изграждането на стената досега е струвало 15 млрд. долара. Две трети от сумата са приспаднати от бюджета на Пентагона. Парите е трябвало да бъдат използвани за обновяване на училища и дневни центрове на военни бази, наред с други неща.

Както е известно обаче, по-голямата част от наркотиците и нелегалните имигранти стигат до САЩ през законните гранични пунктове - например “Ногалес” в Аризона, където едва в началото на октомври бе иззето най-голямото количество наркотици в историята на щата: 362 килограма метамфетамин, скрити в камион.

В пограничния град Ногалес Тръмп не замени стената, съществувала от 1995 г., но я подсили с бодлива тел.

В началото на октомври местните жители изразяват пред Handelbslatt смесени мнения за проекта; 95 процента от населението в Ногалес са американцо. Млад семеен мъж пред дома си казва, че живее тук от 20 години и че животът в Ногалес почти не се е променил по време на президентството на Тръмп.


Възрастна дама, чиято къща гледа директно към граничната стена, гледа на нещата по различен начин. Тя се представя като Ортензия и казва, че смята, че е добре Тръмп да разширява граничната стена. Откакто е президент, в Ногалес идват по-малко имигранти без документи; а по-рано такива са  минавали директно през предния ѝ двор. Сега тя се чувства по-сигурна и през ноември отново ще гласува за Тръмп. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 2
Императорът
преди 3 години
Все си мисля, че националната сигурност е по-важна от правата на жувотните например !!! Жалко, че няма как да привлечем "лошият Доналд" за шефче на ЕС, предвид това какво вършат мигрите във Франция, а и в цяла Европа !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
всички медии са платени ... древна професия , какво да правиш ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 4
julian12
преди 3 години
Тая стена е с двойна цел. И американците не могат да бягат към Мексико.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
julian12
преди 3 години
http://bgnesagency.com/ не е лоша медия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
bgperformer
преди 3 години
Хубаво благодарите, грешки стават, но това илюстрира нивото на медията - преводни статии в огромната си част. Нищо авторско от добро качество. В момента на български език няма онлайн медия, която е читава ( статии написани с висок професионализъм следвайки най-добрите журналистически практики) и да е политически неутрална. За такава медия бих плащал. Капитал опитаха, но се оцапаха с политиката и не бих платил за такъв "продукт". Моля Ви стегнете се и ми покажете, че греша, че има БГ журналисти, млади надъхани, които искат и могат... .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
Boicho Popov
преди 3 години
Разбира се! Благодаря за корекцията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
bgMan
преди 3 години
Имате грешка в подзаглавието.В САЩ все още няма индийски райони.Става дума за индиански...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още