IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравният министър лично ще проверява Covid отделенията в София

Няма да има прошка за болници, които не разкриват максимален брой легла за COVID болни, твърди проф. Костадин Ангелов

12:13 | 01.11.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ</em></p>

Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

След като в понеделник се завръща на работа след прекарана карантина заради контакт със заразения с коронавирус премиер Бойко Борисов, здравният министър Костадин Ангелов лично ще тръгне на проверки по болниците, за да се увери, че е спазена заповедта му за разкриване на COVID отделения, които да са 10% от капацитета на даденото лечебно заведение.

В интервю за bTV  Ангелов изказа разочарованието си от действията на някои директори, които правели всичко възможно да не допускат болни от коронавирус в управляваните от тях болници. Същевременно министърът предупреди, че ще е абсолютно безкомпромисен към всички, които се опитват да заобикалят заповедта му.

"Лично ще правя проверки на болници, особено в София. Ако се налага, ще има допълнителни санкции за лечебните заведения, които все още не са открили COVID отделения. Да ме чуят внимателно директорите на болници в София - щом има лечебно заведение за активно лечение с разрешително за дейност и има заповед на министър за разкриване на 10% от капацитета на болницата за болни от коронавирус, това трябва да бъде изпълнено. Всеки обича на хляба мекото и на работата лекото, но сега не е времето", заяви Ангелов. 

Припомняме, че по-рано през седмицата министърът на здравеопазването съобщи, че във ведомството се обсъждали "промени в закона за налагане на санкции на лечебни заведения, които отказват да лекуват болни с COVID. Ангелов каза общо, че се обсъжда наказанията да бъдат финансови, но е възможно и временно да се прекрати договорът на дадена болница със Здравната каса. Конкретика засега не е известна и министърът не се ангажира със срок на въвеждането на такива правила.

Днес министърът поясни, че няма как да се съгласи с директорите на болници, които казват, че лечебното заведение няма дейност, след като е забранен плановият прием и плановите операции. По думите му всички неотложни и спешни случаи се приемат, а лечението  на психичните и онкологичните заболявания също не е спряно, както и ражданията.

"Може би някой да не иска да вкара в болница пациент с проблем с бенка, за да има избор на екип. Първо обаче ще откриеш COVID отделение", каза още здравният министър, като подчерта, че от снощи в София проблем с болничните легла няма, тъй като до полунощ са били разкрити допълнителни места.

Ангелов ще поиска пред големите болници да бъдат изкарани фургони, където да се извършва тестване за коронавирус, както и да се извършват прегледи на пациенти, които не могат да се срещнат с лекари по една или друга причина. "Не мога да приема, че по телефона може да се лекува пациент", добави министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
zelka007
преди 3 години
без любов ... ?! само ръгане до (цензура) ... ?! истински текезесар , жребец ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
каква любов, бе педик ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
всички аспекти на еднополовата любов знаете у ваш'то ткзс , натюр ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
не , ръчкаме троловете до посиране ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
тъй ли правите , като запецнете в ткзс-то некъде ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
здравният министър мое само да попуши масура с тия *** инициативи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още