IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има ли съдебна ваканция заради коронавируса?

Три от сградите в София не са пригодени за правораздаване, посочи адвокат Людмил Рангелов, зам.-председател на Висшия адвокатски съвет

11:49 | 02.11.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Много магистрати в България са с положителни проби за коронавирус, а мерките за безопасност в съдебната зала се спазват трудно. Прокрадва се идеята да бъде обявена нова ваканция на съдебната система през следващите месеци. Пред Bulgaria ON AIR зам.-председателят на Висшия адвокатски съвет адвокат Людмил Рангелов допусна, че е много вероятно това да се случи.

По думите му една съдебна ваканция не би се отразила добре, но пък ще спомогне за запазване на здравето и живота на хората, които участват в този процес.

"Ситуацията е много тежка. Три от сградите, в които се извършва правораздаване в София - Специализираният съд, Районният съд и на бул. "Скобелев" за наказателните дела, не са пригодени за правораздаване, особено в ситуация на пандемия. Положението е тежко и в Съдебната палата", коментира адвокатът.

Людмил Рангелов напомни, че председателят на Софийски градски съд се обърна към Висшия съдебен съвет със сигнал дали не е подходящо отново да се въведат ограниченията. „Има много болни съдии. За съжаление, никой не обръща специални грижи за адвокатите, няма и възможност в тези сгради. Често в зала с квадратура от 20-25 кв. метра се събират 20-30 човека", обясни той.

Адвокатът подчерта, че съдебна ваканция трябва да има, за да се запазят здравето и живота, особено на адвокатите. Рангелов е на мнение, че делата, които не търпят отлагане, трябва да се разглеждат както в предходния период.

„Никой няма да пострада сериозно, ако някои дела се забавят с два месеца“, смята Рангелов и обясни, че делата намаляват, но не знае каква точно е причината. Адвокатът призна, че решаването на един проблем чрез съд често се оказва „много трудна и поглъщаща много време мисия".

Юристът коментира и делото срещу Кристиан Николов, обвиняем за смъртта на журналиста Милен Цветков. Днес съдът трябва да реши дали ще му наложи по-лека мярка за неотклонение. Рангелов посочи, че обвинението срещу даден водач е доста сложно за установяване, че е станало при умисъл. Адвокатът информира, че липсва практика при ПТП-та да се повдигат обвинения, че са извършени при умисъл.

Ще блокира ли съдебната система заради коронавируса? Ще има ли съдебна ваканция през декември? Могат ли да се гледат делата онлайн? Ще има ли забавено правосъдие в България?

Вижте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Ще има ли съдебна ваканция заради коронавируса? А ще има ли нови лудници?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още