IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Курц: Това е битка между цивилизацията и варварството

Врагът са екстремисти и терористи, а не имигранти, заяви австрийският канцлер

12:35 | 03.11.20 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Австрийският канцлер Себастиан Курц<em>. Снимка: EPA/FLORIAN WIESER</em></p>

Австрийският канцлер Себастиан Курц. Снимка: EPA/FLORIAN WIESER

Нашето население беше обект на жестока терористична атака, заяви австрийският канцлер Себастиан Курц във вторник сутринта в първия си официален коментар за пресата след кървавия атентат в понеделник вечерта във Виена.

Възрастен мъж, възрастна дама, млад минувач и сервитьорка бяха брутално застреляни от ислямистки екстремист предишната вечер. Полицай, който „смело застана на пътя“ на убиеца, също беше нападнат и ранен, посочи Курц.

„Често гледаме на Австрия като на остров на благословените (...) Тъжната истина е (...), че нашият свят е всичко друго, но не и безопасен“, каза Курц. Това бе атака от омраза, „от омраза към нашите основни ценности, омраза към нашия начин на живот, омраза към нашата демокрация“, каза канцлерът. Тази атака срещу нашето свободно общество всъщност е насочена към всички австрийци, поясни той.

Курц обяви, че ще преследва виновниците с най-голяма строгост и ще защитава демокрацията. „Не трябва да има толерантност към нетърпимостта", каза Курц. Това е борба между цивилизацията и варварството, добави още той. „В същото време няма да попаднем в техния капан. (...) Ислямисткият екстремизъм иска да раздели нашето общество. На тази омраза не трябва да се дава пространство. Врагът са екстремисти и терористи, а не имигранти”, добави канцлерът. 

Той благодари на силите за сигурност, спасителите и хората, които са показали морална смелост по време на кризисната ситуация, както и на всички международни партньори, особено на френския президент Еманюел Макрон. И завърши с думите: „Никога няма да забравим жертвите и ще защитаваме заедно основните си ценности”.  

В понеделник Виена стана поредният голям град в Европа, ударен от терористи през последните няколко години. Стрелба беше открита на няколко места в центъра на австрийската столица, като по данни на Спешната помощ ранените са поне 15. Засега са потвърдени 4 жертви.  

В последните години Австрия беше пощадена от съдбата на Париж, Лондон, Берлин, Манчестър или Барселона, където бяха извършени големи атаки. Според щатската  организация SITE, следяща активността на терористичните групи в интернет, сега джихадисти са заявили, че стрелбата във Виена е разплата за участието на Австрия в коалицията на САЩ срещу терористичната групировка „Ислямска държава", предаде ТАСС.

Нападението във Виена се случи  дни, след като на 29 октомври тунизиец с нож и викове „Аллах е велик" обезглави жена и уби още двама души в църква във френския град Ница, преди да бъде прострелян от полицията и задържан. В средата на октомври пък френски преподавател беше обезглавен в парижко предградие, след като показал на учениците си по време на час за свободата на словото карикатура на пророка Мохамед.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 0
serafima
преди 3 години
Писна ми от празнодумие на европейските политици. Виждат какво се случва и НИЩО не отбират. Ще дойде и до тях, както е тръгнало. Сами си ги извикаха, виждат че няма никакъв процес на интеграция от *** към европейците и тъпоумно си трайкат. Хал-хабер нямат от история народопсихология, религия и т.н. И като самите те не разбират, да организират оформяне на отговорна политика. Даже вече не ги чета - нито шмеркелката, нито микрончо, нито другите. Вероятно ще се стигне до масови безредици, но те ще са са изпокрили по островите. Наш боко ще им бъде мутра-бодигард.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
интересно също, че оня ден имаше протести срещу мерките на идиотизма т.е. короната и са с тоя ми ти "атентат" ми нема повече да излизат навънка и да врякат срещу инфекцията пардон "пандемията" не мое се протестира -> щот терористи, има наложени мерки и са ше седи у панделата без да си напрайл нищо ей така, e са че се нарушават правата и слободите на ората дреме им на джоджена .... малко ше им ги орежем щот -> короната .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
Hahoto2
преди 3 години
Ами нормално, ние сме бели, нормални хора - Европейци. Те гледат на нас като пряка конкуренция, а на манг.а.лите от колониите гледат като втора ръка население. То и ние сме си свикнали с наште ман.г.али. - Малкото чигане, пита тетьо се - "Тате какво е демокрация?" Тате: "Демокрация е ние да лежим и да взимаме социални,а българите да бачкат." Чигане: "А тате, те не се ли дразнят?" Тетьо: "Е дразнят се сине, но това е вече расизъм!" ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
bonboniera29
преди 3 години
Западняците си харесват населението от бившите колонии. Те са свикнали с него, навиците им и т.н. Винаги са имали проблеми при съжителството, но ги предпочитат.За западняците ние сме нови, непонятни, с високи изисквания без покритие, ние трябва да се доказваме, и нашите грешки и пропуски са много по-тежки в техните очи. това което ние си прощаваме, те не могат и не искат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Курц: Това е битка между цивилизацията и варварството Гeй парадите не са варварство, налЕ ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
мдаа и индекса им нагоре +2.94% по тоя случай. Според логиката би требало да е надоле или ако треснат некой и е празник ?!https://***.finanzen.net/index/atx
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
IMRO
преди 3 години
Докога ще се приемат емигранти и бежанци-мюсюлмани в Западна Европа?Не ме интересува, че по-голямата част са читави - интересува ме, че достатъчно много от тях НЕ са. Не ме интересува, че "само" 30% били подкрепяли въвеждането на шериат - ако ги нямаше, щяха да са 0%.Не ме интересува и че "само" 1000 на милион се радикализирали и ставали терористи, бойци на ИДИЛ и какво ли още не - ако ги нямаше, щяха да са 0.За какво са ни таралежи в гащите, нямаме ли си проблеми? Депортация, депортация, депортация - на ВСИЧКИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
знаеме вече репертоара, са малко посменихте терена щот вече никой не кълве на Франция и разни камиони у тълпата в Швабия или нешо Англия в мола, за тва треа нещо различно че иначе нема върви кервана. Цирка и сценария един и същ само театъра се преместил, у Швейцария ше ми е много интересно кога и там ше ги "нападнат" защото там има също не по малко *** и чаpшaфи от Австрия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още