IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството на ток в България продължава да намалява

Данните на ЕСО показват свито потребление и намален износ на електроенергия през периода януари - октомври

14:54 | 03.11.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продължава тенденцията към спад на производството на базовите централи в България, показва справката на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за десетмесечието. От началото на годината тези централи (основно използващите въглища и АЕЦ "Козлодуй") са произвели 27,6 тераватчаса електроенергия, което е намаление с над 10 на сто.

За същия период на 2019 година базовите мощности в България са произвели малко над 30 тераватчаса електроенергия.

Статистиката на ЕСО показва цялостно понижение на производството на електроенергия в страната, съпроводено и с намалено потребление. В периода януари - октомври производството на електроенергия в страната се свива с 8,4 на сто, докато спадът в потреблението е в рамките на 3,75%.

Свитото производство на базовите мощности е на фона на ръста при централите, използващи възобновяеми източници, особено вятърните централи. От данните на ЕСО е видно, че присъствието на ВяЕЦ в енергийната система се повишава с над 17 на сто през първите десет месеца на годината.

За сметка на повишенията при фотоволтаиците, вятърните централи и биомасата, водните централи намаляват производството с 1,2% до 2,86 тераватчаса в периода януари - октомври.

Данните показват още и свиване на износа на електроенергия. Една от причините е намаленото потребление в региона в резултат на пандемията от коронавирус.

В Гърция успяват да покрият до голяма степен потреблението си, използвайки зелена енергия, която е по-евтина от българската, показват данните на пазарния оператор на южната ни съседка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 3 години
цъ, никой не иска нищо да развива... само крадът покрай проекта... обикновена бандитска схема, сър!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Onia
преди 3 години
В Гърция успяват да покрият до голяма степен потреблението си, използвайки зелена енергия, която е по-евтина от българската, показват данните на пазарния оператор на южната ни съседкаБЕЗ КОМЕНТАР, а българите искали още ядрена енергетика да развиваат....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още