IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японски производител на двигатели за електромобили ще строи завод в Сърбия

Инвестицията се изчислява на близо 2 млрд. долара, като е планирано производственият капацитет на съоръжението да достигне до 300 хил. двигателя през 2023 г.

17:30 | 03.11.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Akio Kon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Японският производител на автомобилни двигатели Nidec ще инвестира около 200 млрд. йени (1,9 млрд. долара) за изграждане на фабрика за двигатели за електрически превозни средства в Сърбия, тъй като компанията се стреми да засили присъствието си в Европа, съобщава Nikkei Asia Review.

Концернът се намира в последния етап на преговори със сръбските власти относно плановете за строителство на завод заедно с изследователски център.

Преди това фокусът на Nidec е бил върху съсредоточаване на ресурси за разширяване на производството на електромобили в Китай. Сега компанията увеличава инвестициите в Европа като пазар, който се конкурира с китайския по отношение на електрическите превозни средства.

Новият завод ще разполага с годишен производствен капацитет между 200 000  и 300 000 електрически двигателя до 2023 г. Nidec планира да започне производство на двигатели с електрическо задвижване във Франция и Полша, започвайки от 2022 г. Съоръжението в Сърбия ще се превърне в един от най-големите производствени центрове на компанията в Европа. 

Доставките за индустрията за електромобили е ключова част от стратегията за растеж на базираната в Киото компания, която произвежда още електрически уреди и твърди (хард) дискове.

Продажбите на електромобили и плъгин хибриди в Европа през първата половина на 2020 г. скачат с 62% на годишна база до 399 000 превозни средства, по данни на Европейската асоциация на автомобилните производители. Данните, които включват и страни извън Европейския съюз (ЕС), поставят континента на едно ниво с Китай като водещ глобален пазар за електрифицирани автомобили.

Германските концерни Volkswagen и Daimler разширяват свои бизнес с електромобили, докато американският производител Tesla напредва със строежа на своята първа европейска фабрика за електромобили в Германия, която трябва да е готова през следващата година.

В отговор на търсенето на основни компоненти, водещите производители на батерии за електромобили LG Chem и Samsung SDI вече разполагат със свои фабрики в Източна Европа.

Китайските компании следват примера им. Contemporary Amperex Technology Ltd., или CATL, изгражда завод за 2 млрд. долара в Ерфурт, Германия, който ще произвежда клетки, с годишен капацитет от 14 гигаватчаса, когато отвори врати през 2022 г. CATL подписа договори за доставка на батерии с BMW и Volkswagen.

Японската група Toray Industries ще започне работа в нов завод в Унгария до 2022 г., където ще произвежда сепаратори за литиево-йонни батерии. Това ще увеличи производствения ѝ капацитет за продукта с около 20%. Сепараторите са мембрани, които предотвратяват причиняващи пожар къси съединения между катодите и анодите в батериите.

Японският производител на компоненти за батерии Zeon обмисля разширяване на производството в посока Европа. Ако плановете бъдат реализирани, Европа ще бъде първото място извън Япония, където Zeon ще произвежда материали за батерии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
4i40
преди 3 години
Сертификати дава, но и много взема...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
Батя
преди 3 години
Добре де, Боко дава ниски данъци и сертификати за клас инвеститор.. Защо никой не иска да инвестира при него!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още