IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 2,3 млн. лева ще получат общините по 4 национални програми за образование

Със средства от бюджета на МОН ще се възстановяват над 5 млн. лева транспортни разходи на учителите

15:00 | 04.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Над 2,3 млн. лева ще бъдат разпределени по бюджетите на общините за финансово осигуряване на дейности по четири национални програми за развитие на образованието. Министерският съвет одобри допълнителните трансфери, съобщи правителственият пресцентър.

За финансиране на проекти по модул 1 - Модернизиране на системата на професионалното образование” на националната програма „Осигуряване на съвременна образователна среда” са предвидени 388 950 лева. С тях ще бъде осигурена материална база на 17 професионални гимназии и средни училища, която да съответства на съвременните изисквания на пазара на труда.

С 379 493 лева ще бъдат изпълнени проекти по двата модула на НП „Заедно в грижата за всеки ученик“. 125 училища ще бъдат подпомогнати със сумата от 191 928 лв. за дейности по проследяването на личните постижения на учениците чрез създаване на индивидуални портфолиа с информация за успеха на учениците по всички учебни предмети.

153 общински училища и детски градини ще получат 187 565 лв. за подготовка и обучение на екипи, които да подпомагат по-плавния преход при преминаване между отделните етапи на обучение на децата. Със средствата ще се осигурят възнагражденията за допълнителна работа на учителите, както и закупуването на материали за планиране и допълнителни уроци.

По Модул „Без свободен час в училище” на НП „Без свободен час“ се предоставят над 1,306 млн. лева за заместване на отсъстващи учители в 692 училища.

По втория модул - „Без свободен час в детската градина” на 80 детски градини се предоставят 102 423 лева за заместване на отсъстващи учители в трета и четвърта подготвителна възрастова група и в смесени групи, в които 5- и 6-годишните деца са повече от половината от състава на групата.

С близо 150 хил. лева по НП „Предоставяне на съвременни условия за работа на децата и учениците в центрове за подкрепа за личностно развитие” ще бъде оборудвана с нов дигитален планетариум зала за проектиране на изкуствено звездно небе в Астрономическата обсерватория и планетаруим в Димитровград.

От Министерски съвет уточняват, че средствата са в рамките на планираните разходи за изпълнение на национални програми за развитие на образованието и се осигуряват от бюджета на Министерството на образованието и науката за тази година.

Правителството одобри и допълнителни трансфери по бюджетите на общините за близо 5,5 млн. лева за възстановяване на транспортните и на разходите за наем на педагогическите специалисти в институциите в системата на предучилищното и училищното образование.

С 5,469 млн. лева ще бъдат възстановени транспортните разходи на 16 423 педагогически специалисти от 2 145 институции от 260 общини.

За 3 190 пътуващи педагогически специалисти от 1 028 детски градини са предвидени над 1,334 млн. лева.; за 13 095 пътуващи учители в 1 063 училища – 4,022 млн. лева и за 138 пътуващи педагогически специалисти от 54 центъра за подкрепа за личностно развитие – над 112 хил. лева.

С останалите 26 732 лева ще се възстановяват разходите за наем на 54 педагогически специалисти от 44 институции в системата на предучилищното и училищното образование, които пътуват ежедневно, за да преподават в училища в различни или отдалечени населени места от местоживеенето си.

Предоставянето на допълнителните трансфери по бюджетите на общините за възстановяване на транспортните разходи или на разходите за наем на педагогическите специалисти няма да доведе до въздействие върху държавния бюджет, тъй като необходимите средства за тази цел са предвидени по бюджета на МОН за 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още