IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как технологичните гиганти могат да се борят с конспирациите?

Нужна е стратегия на много нива, твърдят учени

19:38 | 04.11.20 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

По време на предизборната кампания в Съединените щати през 2016 г. една конспиративна теория, наречена #Pizzagate, стана особено популярна в десните уебсайтове.

Теорията, която твърдеше, че тогавашният кандидат на демократите Хилари Клинтън участва в педофилска мрежа, управлявана от пицария във Вашингтон, изглеждаше смешна. Докато човек, вярващ в #Pizzagate, не използва автомат, за да стреля по ресторанта.

За щастие никой не пострада, пише Джилиан Тет за Financial Times.

Но случилото се повдигна два въпроса, които продължават да са актуални четири години по-късно предвид продължаващата политическа поляризация:

  1. Защо теориите на конспирацията се разпространяват?
  2. Има ли начини да се борим с тях ефективно?

Американските технологични гиганти проведоха големи изследвания по тази тема, които до голяма степен са базирани на анализа на масиви от данни и допълнени с информация от психолози. Но миналата година екип от учени от звеното на Google – Jigsaw, обедини усилията си с етнографите в консултантската компания ReD за възприеме по-различен подход: качествено изследване лице в лице, което разглежда нагласите на 42 теоретици на коспирациите във Великобритания и Съединените щати във връзка с идеи, които варират от привидно безобидни (дали Земята е плоска) до опасни (теорията за белия геноцид), а съвсем отскоро и до пандемията.

Част от изводите все още не са обявени. Но екипът на Jigsaw и ReD наскоро представи доста от констатациите си пред група, известна като Ethnographic Praxis in Context, и те дават храна за размисъл.

Ключовият въпрос е как да се подходи към конспиративните теоретици. Както посочва Джоузеф Ускински, политолог от Университета на Маями, не е ясно дали днес тези теоретици са по-разпространени, отколкото в по-ранни епохи. „Става дума за приемственост“, твърди той.

Но това, което прави нашата съвременна епоха поразителна, е колко бързо теориите на конспирацията могат да се разпространяват в интернет и да бъдат подети от масовите медии (и някои политици). Технически групи се опитват да спрат всичко това чрез тактика, която директорите на YouTube наричат „четирите R”: премахване на опасно подвеждащо съдържание,публикуване на такъв материал в резултатите от търсене, издигане на по-добрите предложения в класацията при търсене и награждаване на групите, които развенчават конспирации. (Забележителният уебсайт metabunk.org, създаден от учения Мик Уест, е пример за последното).

Подходът на „четирите R” предполага, че въпросът разделя опасните конспирации от по-малко опасните. Но според проучването на Jigsaw и ReD това може да не е достатъчно.

Учените, проследяващи вярващите в конспирации, са осъзнали, че най-важното е не дали теориите са опасни, а степента, в която хората са (или не са) ангажирани с тях. „По-важното е да се прави разлика между типовете теоретици, отколкото между типовете конспиративни теории“, обясняват те.

Последна актуализация: 04:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 2
studioaa
преди 3 години
Нон стоп лъжи за всичко и всички и обявяване на опозицията за конспиратори, врагове на народа и дори за луди. Коя партия и коя идеология правеше така - помните ли добре?Която и да е тя явно и до днес си е на власт и тя е на път да дойде на власт даже в САЩ...Джордж Оруел я нарича с тайното име ingsoc, дерзайте коя е конспиратори и декодирайте съобщението от него...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
ше им спрат зобта ... който плаща , той потъчва музиката , я питай Бойча по тоА въпрос ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
кат за начало да спрат да лъжат кат циганьe и нема има "конспирации"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Как технологичните гиганти могат да се борят с конспирациите? Не, защото са час от тях. Вземете ФейсФук например и арабската "пролет".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още