IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изборите в САЩ донесоха голяма победа за канабис индустрията

Избирателите във всички пет щата, които бяха включили допитване за легализирането на марихуаната, одобриха мярката

21:57 | 04.11.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Въпреки несигурността около изборите в САЩ вече има един ясен победител – местните канабис компании, пише Bloomberg.

Лидерите на индустрията ликуваха, след като марихуаната беше легализирана във всички пет щата,които включиха въпроса в гласуването във вторник, включително в бастиони на републиканците в страната.

„Канабисът победи и то категорично“, коментира Борис Джордан, президент на компанията Curaleaf Holdings, която е една от най-големите канабис компании в страната.

Новите резултати правят марихуаната за развлекателни цели легална в 15 щата, а употребата й за медицински цели е одобрена в почти цялата страна. Избирателите в Ню Джърси дадоха широка подкрепа за легализирането на марихуаната, докато в Мисисипи хората гласуваха за по-либералния от двата варианта за легализиране на медицинската употреба. Южна Дакота беше първият щат, който гласува за разрешаване на марихуаната за развлекателни и медицински цели едновременно.

„Смятаме, че това е голям сигнал за Вашингтон и други щати“, казва Джордан в телефонно интервю. „Канабисът спечели много по-голяма победа, отколкото някой си е представял“, допълва той.

Книжата на канабис компаниите поскъпват на борсата в Ню Йорк след обявяването на резултатите от гласуването.

Въпреки растящата подкрепа за канабиса в САЩ перспективите за легализиране на федерално ниво понесоха удар поне в краткосрочен план заради вероятността републиканците да запазят контрол върху Сената. За момента те са спечелили 47 места, а в шест щата все още няма ясни победители в надпреварата.

Това натежава върху канадските канабис компании, които усещат липсата на силния американски пазар. Някои инвеститори също така смятаха, че ще бъдат улеснени при категорична победа на демократите. Книжата на Canopy Growth, най-голямата канадска компания в индустрията, поевтиняха с 5,3%, а тези на Tilray, чиито акции преди време бяха едни от най-горещите в Канада, отписа 8% от стойността си.

Вероятността за републикански Сенат означава, че MORE Act, законът, който би легализирал канабиса на федерално ниво, сега не е на масата, а правната промяна вероятно ще се случи въз основа на STATES Act, който прехвърля въпросите за легализирането на щатите.

След като резултатите доведоха до легализиране в Ню Джърси, Аризона, Монтана и Южна Дакота, както и легализиране за медицински цели в Мисисипи, общият пазар за производителите на канабис нараства с над 3 млрд. долара.

След одобрението на марихуаната за развлекателни цели в Ню Джърси съседните пазари като Ню Йорк, Пенсилвания и Кънектикът може да бъдат подложени на натиск да предприемат същия ход.

Бързото приемане не е точно изненада за мнозина в индустрията, но ръководителите са доволни, че това се случва наистина.

„Събуждаш се и виждаш, че една трета от Америка живее в щати, където канабисът е легален за възрастни“, казва Бен Ковлър, главен изпълнителен директор на Green Thumb Industries.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
0pk
преди 3 години
Лошото е, че същите *** в един момент идват на власт и почват да взимат напушени решения. Затова трябва като при спортистите - постоянно тестове да им се провеждат и на политиците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
KMETA
преди 3 години
Бавен но сигурен начин за изчистване на популацията от глупаците.И даже ще си плащат сами и с удоволствие - гениално !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Изборите в САЩ донесоха голяма победа за канабис индустрията Може да няма пара за локомотива, но пушилка за свиркататрябва да има.Релсите към резиденцията на Винету са положени.Пътниците се настаняват.Пита се кой ще обира вагона с парите.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още