IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ако Тръмп или Байдън не признаят изборите, може да има въоръжени конфликти

Битката е между две различни икономически и външнополитически идеологии, смята проф. Здравко Попов

22:51 | 04.11.20 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Emily Elconin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Emily Elconin/Bloomberg

Вече има напрежение сред поддръжниците на кандидат-президентите в САЩ. Ако един от двамата кандидати - Доналд Тръмп или Джо Байдън, не признае вота, може да се стигне до по-сериозни, включително на някои места въоръжени конфликти. Това каза проф. Здравко Попов, философ, дипломат, президент на Институт за публична политика, в предаването “Светът е бизнес” по Bloomberg TV Bulgaria.

“Изборните резултати до момента потвърждават становището, че Америка е разполовена на две и все още не е ясно превес на коя от двете половини ще бъде осъществен”, посочи Попов.

“Битката е доста ожесточена и тя е между две идеологии, две различни икономически и външнополитически идеологии”.

Според Попов икономическите причини са в основата на разделението в САЩ. Той обясни, че това се дължи на факта, че голяма част от печалившия и прогресивен бизнес беше изнесен от страната поради ниската цена на труда или добрите данъчни условия в други части на света, което е сериозен удар за средната класа в Америка.

“Тръмп се опита да се пребори с всичко това, но това е една тенденция, която може много трудно да бъде преодоляна”, смята Попов.


Денят на изборите в САЩ: Икономиката, Covid и расата разделят американския електорат

Гостът отбеляза, че Тръмп е направил всичко възможно да възстанови производства и да октрие нови работни места в САЩ в рамките на три години от мандата си.

“Ако не беше пандемията, вероятно изборите нямаше да са толкова оспорвани и Тръмп щеше да спечели със сравнителна лекота”.

“Тръмп дойде с по-скоро почерка на по-стар тип американски консерватизъм, който бихме могли да видим в лицето на хора като Бари Голдуотър, частично Роналд Рейгън", каза още Попов.

"Ретроконсерватизмът в голяма степен се оказа адекватен на интересите и желанията на голяма част от американските граждани”.

Защо обаче повечето европейци "стискат палци" на Байдън - вижте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “Светът е бизнес” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 2
Grosss
преди 3 години
Който и да дойде след Тръмп ще е по-лош,САЩ са така забатачени в проблемиче оправия няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
studioaa
преди 3 години
Кои обещания реално изпълни Тръмп:1. Беше обещал да НАМАЛИ харчовете вместо това той ги увеличи драстично и дългът се увеличи с 50% - т.е. пълен провал2. Беше обещал да построи стена на границата, а почти нищо не направи освен планове и няколко километра - т.е пълен провал3. Беше обещал да върне правото на всеки щат сам да определи дали да признава гей бракове и тук нищо изпълнено4.Беше обещал да изчисти неоконсерваторите троцкисти от ЦРУ, Пентагона и не само, че нищо не направи, а напълни администрацията си с такива мекерета лъжливи и като Болтън и като Макмастър.5. Беше обещал да върне поне част от загубената индустрия обратно от Китай - нищо подобно не се случи разбира се.6. Беше обещал да спре с международните интервенции - нищо подобно не се случи обаче7. Беше обещал да спре технологичните гиганти от опитите им за цензура на неудобните - абсолютно нищо не направи срещу тях, дори опит нямаше тукЛогично е когато предадеш подръжници както безсрамно направи Тръмп да си ходиш. Тръмп се оказва, че е същия продажник като родните "десни" предатели като желев, костов, стоянов, атанасов, рада дълбоката и останалите "сини" комунисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Айде глупостите да си ги разтоварваш другаде!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 6
ivancholak
преди 3 години
Стискат на Байдън, щот са пълни ***. Ако той спечели следващата война ще е в Европа и то Източна, най вероятно на Балканите. А може би на пeдераския запад точно това е целта. Хората са казали: не пали плевнята на комшията, щот ще изгори твойта къща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още