IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия поставя Милано под блокада, Гърция се готви за пълно затваряне от петък

Мерките са част от усилията на властите в двете страни за овладяване на разпространението на коронавируса

23:28 | 04.11.20 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg

Новите ограничения в Италия за овладяване на коронавируса включват частична блокада на най-богатата и най-гъстонаселена област в страната Ломбардия около финансовата столица Милано, съобщи премиерът Джузепе Конте, цитиран от Ройтерс.

По-рано правителството публикува новия си пакет от мерки, който затяга националните ограничения и разделя страната на три зони – червена, оранжева и жълта според интензитета на епидемията.

Зонирането зависи от редица фактори като брой заразени и заети легла в болниците, като ограниченията ще бъдат съобразени с тях.

В критично засегнатите червени зони хората ще могат да напускат дома си само за работа, по здравословни причини или извънредна ситуация, а баровете, ресторантите и повечето магазини ще бъдат затворени.

Учениците в средните училища ще преминат към онлайн обучение. Но за разлика от националната блокада в Италия през пролетта всички заводи ще останат отворени.

„Капацитетът на интензивните ни отделения може да бъде изчерпан за няколко седмици, трябва да се намесим“, каза Конте на пресконференция, обосновавайки пакета от мерки, който влиза в сила в петък.

Премиерът съобщи, че червените зони ще включват големите северни области Ломбардия и съседната Пиемонт, както и Калабрия в южната част на Италия и малката алпийска област Вале Д’Аоста.

Ломбардия съставлява около една шеста от населението на Италия и над една пета от брутния й вътрешен продукт.
Оранжевите области, където магазините ще останат отворени, а хората могат да се придвижват свободно в рамките на градовете си, но не и да ги напускат, са Пулия и остров Сицилия.

Останалите 20 области в Италия, включително Лацио около столицата Рим, ще бъдат жълти, което означава, че в тях няма други ограничения от наложените на национално ниво.

В сряда Италия регистрира 352 починали от COVID-19, след като отчете 353 ден по-рано, съобщи по-рано здравното министерство. Новозаразените за деня нараснаха до 30 550 спрямо 28 244 ден по-рано.

Според националните ограничения независимо от зонирането ресторанти и барове трябва да затварят в 18 ч., а киносалоните, ресторантите, музеите и спортните зали да затворени. Търговските центрове не работят през уикендите.

Всички учебни занятия ще се провеждат онлайн, а по-малките деца ще могат да посещават училище на място.

В същото време Гърция се готви за пълно затварянe заради коронавируса. Мярката се предлага на властите от епидемиолози в страната заради променящата се с часове COVID обстановка, предава кореспондентът на БНР в южната ни съседка.

Гръцки медии съобщават, че се очаква страната да бъде поставена под пълна карантина от събота сутринта за следващите три седмици.

Решението ще бъде обявено по време на официално изявление на премиера Кириакос Мицотакис в четвъртък.
Трябва се приложат още по-строги мерки за цялата страна, за да се овладее нарастващият ход на разпространение на коронавируса, коментира пред гръцките медии министърът на здравеопазването Василис Кикилиас.

Той съобщи, че премиерът е приел предложения план от здравното министерство за ограничаване на разпространението на COVID-19.

Гръцки епидемиолози настояват за един месец пълна карантина, която да започне още от петък, в цялата страна с вечерен час и позволено напускане на домовете само с потвърдено разрешение от властите. В същото време по информация на медиите вероятно правителството ще допусне карантина за срок от три седмици. Ограниченията за очакваната  национална карантина ще са по план на приложената вече в Солун и Серес.

В Гърция не се коментира затваряне на границата след съобщението на премиера Мицотакис, че влизането в страната ще е достъпно при утвърдените досега условия: адрес на пребиваване и  отрицателен тест за коронавирус.  

Гърция регистрира рекорден брой новозаразени с COVID-19 - 2646 за денонощие. Най-много от тях са в Солун - 823.
Вече 70% от леглата в специализираните отделения за пациенти с коронавирус са заети, сочи информация от гръцкото министерство на здравеопазването.

За пореден ден в критична ситуация са северните райони Драма, Кавала и област Родопи. От здравното ведомство в южната ни съседка съобщават, че има организация за  прехвърляне на  пациенти от Северна Гърция в други райони, където има възможност да бъдат настанени в  специализирани болници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
туй е целта на упражнението ... системата няма нужда от здрави хора ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
khao
преди 3 години
историята познава царя-свинар, защо да нямаме и царя-мияч!поведи ни юли, нека да ги разбием.... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 3
Petar2015
преди 3 години
Пак почнаха с плашенето и затварянето. Същите мерки които пробваха преди 6 месеца. Борим се с естествения подбор, вместо да си подсилваме имунитета. Да затворим спортните зали, да стоим у дома далеч от слънцето, да ядем боклучава храна и да гледаме телевизия. Това отслабва имунитета. И какво ще стане когато (рано или късно) излезем навън?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 10
julian12
преди 3 години
Тоталитаризмът настъпва с пълна сила. Хората определено трябва да възстаната и да започнат да падат глави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още