IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция глобява социалните медии с по 1 млн. долара

Ще последват и още мерки, които на практика ще направят невъзможно да се използват мрежите в страната

11:00 | 05.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Alex FLynn/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex FLynn/Bloomberg

Турция налага глоби на Facebook, Twitter, YouTube и други социални медийни гиганти за по над 1 млн. долара за неспазване на строгото ново законодателство и предупреждава, че могат да последват и други наказания, включително блокиране на платформите, съобщава FT.

Медията припомня, че новото законодателство предвижда социалните медии да отворят местен офис и да се придържат към изискванията за блокиране или премахване на съдържание. Технологичните компании с повече от 1 милион потребители на ден в Турция освен това трябва да съхраняват потребителските данни в страната.

Критиците на мярката твърдят, че тя ще задуши несъгласието с управляващите в държава, в която опозиционните политици и активисти, както и потребители на социални медии, са блокирани от изказвания в традиционните медии.

Facebook вече заяви, че няма да спази изискването на закона за създаване на представителство в Турция.

Министърът на комуникациите Омер Фатих Саян, който обяви решението в профила си в Twitter, посочва: „Мрежите на социалните медии, водени от Facebook, Instagram, Twitter, Periscope, YouTube и TikTok, които не са информирали [правителството] за представителство, са глобени с 10 млн. лири (1,2 млн. долара)“.

Саян казва, че глобите са първата от поредица стъпки, които ще бъдат използвани за наказване на платформи, ако те откажат да се съобразят: допълнителна глоба от 30 млн. лири през декември, забрана за реклама през януари, 50% пропускателна способност, намалена в рамките на пет месеца, която ще нарасне до 90%. Това на практика ги прави неизползваеми в Турция.

Facebook и Twitter са отказали коментар.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган определи социалните мрежи като „неморални“ и заяви тази година, че те трябва да бъдат подложени на контрол или да бъдат напълно забранени, въпреки че са изключително популярни в Турция. Самото правителство много зависи от тях, особено от Twitter, където публикува собствените си съобщения.

Платформата за споделяне на видео YouTube, собственост на компанията майка на Google - Alphabet, е с изключително голямо проникване в страната. Instagram, WhatsApp, Facebook и Twitter също са много популярни.

Социалните мрежи се превърнаха в платформи за изказване на критики срещу правителството, което според „Репортери без граници“ контролира пряко или косвено девет от 10 вестника и телевизионни канала.

През януари Турция отмени тригодишната забрана за онлайн енциклопедията Wikipedia заради публикации, критикуващи Ердоган и правителството му. През годините Анкара от време на време блокира Twitter и е лидер в света по искания към Twitter за премахване на съдържание.

„Изискванията са обременителни и биха имали сериозни последици за човешките права в Турция“, коментира Яман Акдениз, професор по право, който води кампания за киберправа. „Цензурата е едно, но друга опасност е, че компаниите ще се превърнат в дългата ръка на турската съдебна система, принудени да се съобразяват с всички решения“, допълва той.

„Това е лакмус за тези компании и как те правят бизнес в други страни със сериозни проблеми с правата на човека“, заключава юристът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още