IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петя Аврамова: Очаквам 2022 г. да имаме готов участък на магистрала „Струма”

Хората няма да доплащат за саниране на блоковете им по новата програма, каза регионалният министър

12:04 | 05.11.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Очаквам 2022 година да имаме готов участък на АМ „Струма”, който да бъде пуснат, след като през 2021 година бъде прокопан тунел „Железница”. Това каза пред Нова телевизия министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

Тя обясни, че на „Струма” е прокопан 2/3 от тунела „Железница”, работи се и на моста преди това. „За Кресненското дефиле има процедура за избор на изпълнител”, каза още министърът.

Относно строителството на магистрала „Хемус” Аврамова уточни, че до момента има осигурени средства за пътя до Велико Търново, както и частично за 7-ми и 8-ми участък, където сега тече проектантска дейност. 

„До този момент не мога да кажа колко ще струва магистралата от Боаза до Буковци и Белокопитово, където се работи в момента, тъй като нямаме изготвени технически проекти за целия участък", добави тя.

Относно стълба „Зелена България“, който е част от Европейската програма за възстановяване и устойчивост, Аврамова обяви, че хората, чиито блокове ще бъдат санирани по новата програма за енергийна ефективност, няма да участват със съфинансиране. Ще има съфинансиране от 5% или 10%, но то ще бъде поето по други механизми, разработват се 4 варианта.

„За нас е ясно, че ако хората трябва да извадят от джоба си, винаги в един вход ще се намери някой, който да блокира процеса, а ние искаме тази програма да не бъде блокирана и да стартира бързо“, уточни тя.

Аврамова защити работата на правителството с примера как навсякъде в Европа случаите се увеличавали, както и че не трябвало да се политиканства. „Надявам се експертите да вземат най-добрите решения и ние, като политици, да се съобразим с тях, така че да запазим живота и здравето на хората”, добави министърът.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
ivanrog
преди 3 години
2022, не беше ли крайния срок за цялата магистрала, а не за поредния участък?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още