IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Qualcomm очаква 2021 г. да е силна за пазара на смартфони

Компанията прогнозира все по-голям интерес към 5G устройствата

12:20 | 05.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Производителят на мобилни чипове Qualcomm очаква скок на продажбите на смартфони през следващата година, тъй като потребителите ще се насочат към 5G устройства като новия iPhone 12 на Apple, пише Wall Street Journal.

Qualcomm, която е водещ доставчик на чипове за 5G оборудване, прогнозира продажбата на 450 до 550 млн. 5G смартфона през 2021 г., което е поне двойно повече от очакваното за тази година.

Продажбите на телефони бяха голям двигател на печалбата на компанията през последното тримесечие, обяви главният изпълнителен директор Стив Моленкопф. По думите му Qualcomm печели и от други видове устройства, които използват 5G чипове. В тази категория попадат устройствата от интернет на нещата и мрежовото оборудване.

Телекомите и анализатори очакват, че премиерата на новите 5G смартфони на Apple ще подкрепи търсенето на подобни услуги. „Досега повечето хора изчакваха, за да видят какво ще се случи с 5G. Чакаха 5G да стане реалност“, посочва главният изпълнителен директор на Verizon Ханс Вестберг.

Очаква се Qualcomm да спечели значително от 5G телефоните на Apple. Моленкопф заяви, че продажбите на компанията за тримесечието, завършило през септември, отразяват част от този бизнес, но картината ще стане по-ясна в следващите тримесечия.

Компанията генерира 8,3 млрд. долара приходи през последното тримесечие, което е 73% ръст спрямо година по-рано. Данните включват еднократно плащане в размер на 1,8 млрд. долара от предишно лицензионно споразумение с китайския гигант Huawei Technologies.

Дори и да се изключи споразумението с Huawei, приходите от продажби са нараснали с 35% на годишна база. Продажбата на най-новите 5G смартфони е лъч светлина за пазара, който пострада от пандемията.

Qualcomm отчете 2,58 долара печалба на акция за последното тримесечие. Стойността е над три пъти по-голяма от обявената година по-рано заради плащането от китайската компания. Печалбата расте и без средствата от нея.

Резултатите надминаха очакванията на Wall Street. Анализаторите прогнозираха 5,9 млрд. долара приходи от продажби плюс сделката с Huawei, както и 2,23 долара печалба на акция, сочат данни на FactSet.

Книжата на базираната в Сан Диего компания повишиха стойността си с над 10% по време на следборсовата търговия в сряда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още