IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ясен Танев: Държавата има шанс да се самокоригира за СУПТО

Концепцията за въвеждане на софтуер за управление на продажбите в търговския обект е недемократична, дискриминараща и грешна, посочи IT експерт

16:57 | 05.11.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Българските депутати имат уникалния шанс да приемат първото предложение на министъра на финансите и текстовете на СУПТО (софтуер за управление на продажбите в търговския обект) въобще да отпаднат, но това е въпрос на тяхното разбиране и политически риск. Това обяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Ясен Танев, председател на Българската асоциация за развитие на бизнес софтуер.

По думите му СУПТО концепцията в сегашния й вид е недемократична, дискриминараща и грешна.

"По-добре държавата да се самокоригира - решението е Министерството на финансите да спре проекта СУПТО такъв, какъвто е, и ако има обществен консенсус и то в посока електронно отчитане на файловете и стандартни единни формати, бихме могли да постигнем повече от това, което искат от МФ, т.е. стандартен контрол без промяна на бизнес процеси", коментира той. "Това, което се опитва да направи СУПТО, е да наложи единна логика за поведение на стопанските субекти, като в същото време се получава неограничен достъп до даннните, а софтуерът събира, агрегира и обработва интелектуална собственост“, посочи експертът.

Ясен Танев смята, че „мъглата около СУПТО се сгъстява“ и българският съд може да изпревари парламента, като покаже, че грешките могат да бъдат коригирани.

Председателят на Българската асоциация за развитие на бизнес софтуер обясни, че голямата част от клиентите им се отказват от внедряването на СУПТО, за да могат да запазят бизнеса си нормален.

По думите на Танев проучване на БАИТ показва, че 95% от компаниите са готови да се откажат или са се отказали от СУПТО, за да продължат да функционират нормално.

Ще остане ли Наредба Н-18 пожелателна? Защо в Министерството на финансите не вземат мнението на бизнеса? Ще отпаднат ли изискванията за СУПТО? Ще има ли дела за нанесени щети на фирмите заради инвестиции в СУПТО?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт"може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
nikolaimitev87
преди 3 години
https://***/5bitcoin5 Най-добрия сайт за печелене на крипто валута ,играйте игри и печелете с безплатната валута от сайта !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още