IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бонуси за фирмите с нови касови апарати

Парламентът успя да приеме промените в данъчните закони на първо четене

17:56 | 05.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Намерението на държавата да въведе пожелателна регулация за софтуера за управление на продажбите в търговските обекти (СУПТО) е на финалната права. Въпреки трудно събрания кворум в пленарната зала днес депутатите успяха да приемат на първо четене промените в Закона за ДДС, където са поместени всички данъчни изменения за следващата година.

Именно там е заложена и основната промяна, касаеща хиляди фирми, според която спорните корекции в Наредба Н-18 за касовите апарати ще бъдат пожелателни. Наредбата създаде сериозни проблеми на бизнеса в страната и изкара на протести стотици недоволни търговци. Други обаче успяха да се справят с новите изисквания и приведоха работата на касовите си апарати и софтуера за управление на продажбите в синхрон с текстовете. 

Сегашната промяна, ако бъде подкрепена и на второ четене, на практика слага край на продължилите две години опити за затягане на контрола върху отчитането на търговските обороти. От записаното в мотивите към ЗДДС става ясно, че към този момент изискванията към софтуера за управление на продажбите в търговски обект пораждат затруднения, противоречия и пречки за бизнеса. Премахването въобще на възможността за използване на такъв софтуер при отчитането на извършените доставки и продажби би обезпредметило разходите и усилията, направени от търговците за въвеждането и използването на софтуера, твърдят управляващите, и затова предлагат мярката, свързана с използването на СУПТО, да бъде запазена, но като доброволна и с възможност за избор от страна на търговеца, а не като задължение.

„Бонусите“ пък се изразяват във възможност за ускорено възстановяване на данъчен кредит, неналагане на принудителна административна мярка „запечатване на търговски обект” при първо нарушение за неиздаване на фискален бон, както и ускорена амортизация на софтуера и хардуера, на който е инсталиран.

От БСП, както и по време на заседанието на ресорната бюджетна комисия, бяха против. „Това са дискриминационни промени. Няма логическо обяснение за тези фирми да има данъчно облекчение като по-бързо възстановяване на ДДС или при първо нарушение за неиздаване на касов бон да не се затварят”, коментира социалистът Николай Тишев. Той подчерта, че големите фирми, при които разплащанията са основно по банков път, са извън обхвата на измененията.

От следващата година ще има и сериозна промяна в данъчния календар

В Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО) се предвижда удължаване на срока за прилагане на данъчното облекчение, представляващо минимална помощ до 31 декември 2023 г., и данъчното облекчение, представляващо помощ за регионално развитие до 31 декември 2021 г.

Срокът за деклариране и внасяне на годишните данъци по реда на ЗКПО се променя до 30 юни, като се въвежда и начална дата 1 март. В тази връзка и с цел синхронизация на разпоредбите в закона се предлагат и промени в авансовото облагане с корпоративен данък, така че съответните разпоредби да са съвместими с новия срок за деклариране и плащане на годишния корпоративен данък. Според вносителите бизнесът е поискал промяната на сроковете. Това обаче също не се хареса. Според социалиста Георги Търновалийски мотивът, че бизнесът е поискал тази промяна, не е достатъчен. „Липсва изискуемата оценка на въздействието от промяната на сроковете”, каза той.

Законопроектът предвижда още регистрираните по ДДС търговци да могат да декларират и плащат данъка само в една държава от ЕС, без значение къде е дължим налогът. Ще се въведе и нов режим за дистанционните продажби на стоки, внасяни от трети страни или територии, който може да се прилага за стоки под формата на пратки със собствена стойност, ненадвишаващи левовата равностойност на 150 евро. Изключение са акцизните стоки като алкохол и цигари, за които няма праг. Съгласно промените при отложено плащане на ДДС и акциз пратките задължително трябва да се декларират пред митниците, заедно с разрешението за отложено плащане.

Въвежда се нов режим за данъчните складове и за възстановяване на платения акциз за етилов алкохол, който да се използва при производството на лекарства, както и за дезинфекция. Плащащите акциз ще разполагат с виртуална сметка, която трябва да е активна от 2022г. Приходната агенция и митническите органи ще могат да проследяват движението на горивата от данъчния склад до крайния потребител, съответно и да удостоверяват произхода му и дали са платени косвените данъци по него, предвиждат други законови поправки, става ясно още от мотивите. Освен това икономическите оператори да използват една банкова сметка за погасяване на задълженията си за акциз

Ще има обаче ново облекчение за физическите лица, които през годината са направили подобрения и ремонт в собствените си жилища. Идеята е на Националната агенция за приходите (НАП) и предвижда лицата да могат да намалят общата сума на годишната си данъчна основа с реално платените от тях разходи за труд на физическите или юридическите лица, извършили ремонта или подобренията. За да ползват данъчното облекчение, физическите лица ще трябва да обявят кои са лицата, извършили ремонта и платените им суми за труд, като по този начин придобитите от тях доходи/приходи ще излязат на светло, мотивират се от финансовото министерство. Сумата, която може да бъде приспадната, е до 2000 лв., реално облекчението е до 200 лева.

От записаното в законопроекта става ясно още, че данъчното облекчение може да се прилага и за 2020 г. с подаване на годишната данъчна декларация по чл. 50.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още