IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зам.-председателят на ЕЦБ очаква рецесия в Европа

Ефектите от вируса ще бъдат много тежки и ще потопят Европа в рецесия, смята Луис де Гиндос

13:50 | 06.11.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Hollie Adams/Bloomberg</em></p>

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Икономиката в еврозоната вероятно ще рухне през последното тримесечие на текущата година на фона на втората вълна на пандемията, смята вицепрезидентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Луис де Гиндос. 


Растежът вероятно ще бъде отрицателен, каза той в петък пред испанския телевизионен канал La Sexta, цитиран от Ройтерс. Поради влошаването на пандемията от коронавируса много страни отново наложиха тежки ограничения върху обществения живот, които тежат на икономиката. 

"Ефектите от вируса ще бъдат много тежки и ще потопят Европа в рецесия”, каза де Гиндос в интервю за испанския телевизионен канал. „Мисля, че първата половина на годината ще бъде много лоша. Това ще повлече цялата европейска икономика към отрицателни темпове на растеж през тази година, но през следващата година ще видим положителни темпове на растеж за Европа, вярвам“, добави той.

Де Гиндос подчерта, че ЕЦБ ще направи всичко, което е необходимо, за да се бори с вредните икономически ефекти от коронавируса и отново подчерта важността на избягването на дълговата криза в Европа.


Европейската комисия понижи икономическата си прогноза за еврозоната за 2021 г. в четвъртък на фона на втората вълна. ЕЦБ наскоро разкри и поредния пакет за подкрепа за икономиката.

Очаква се централните банкери да вземат решение за нова икономическа помощ на последното си заседание за тази година на 10 декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
julian12
преди 3 години
Корона измамата продължава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още