IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите приеха бюджета на НЗОК с критики, че не е COVID бюджет

Бюджетът не отразява здравните нужди на българите, породени от пандемията, заявиха от опозицията

14:06 | 06.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen /Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen /Bloomberg

Бюджетът за здраве през 2021 година мина на първо четене в пленарна зала днес без дебати, с кратки изказвания от опозицията, които акцентираха, че това е стандартен, а не необходимият COVID бюджет, който не отговаря на извънредната ситуация и не отразява здравните нужди на българите, породени от коронавирусната пандемия.

С 93 гласа "за", трима "против" и без въздържали се парламентът прие на първо четене бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2021 г.

Вчера бюджетът на Касата за следващата година премина експресно на първо четене на ниво комисии в Народното събрание.

Нигяр Джафер от ДПС обърна внимание, че партията не подкрепя предложената рамка, защото настоящето е COVID и затова бюджетът трябва да осигури достатъчно средства за тестове за коронавирус, достатъчно възможности за лечение, инвестиции в лекарството „Ремдесивир“ и други за обезпечение на лечението. Според депутата е важно да се обезпечи по-доброто заплащане на медицинските специалисти, както и механизмът за разпределянето на предвидения бюджет за тази цел.

Необходимо е да има буфери заради нестабилната обстановка и неяснотите около пандемията, посочи още Джафер и допълни, че резервът в бюджета на НЗОК следва да се използва за подобна критична ситуация като кризата.

Нигяр Джафер обърна внимание и на продължаващата липса на електронна здравна система, като дефицитът на електронното здравеопазване много ясно се проявява точно във времето на епидемията.

От БСП застъпиха тезата, че предлаганият бюджет за здраве не отразява нуждите на населението от посрещане на здравната криза, породена от коронавирусната пандемия. 

Според народния представител Красимир Янков от БСП ситуацията изисква нова философия. По думите му бюджетът показва отказ от реформа в сектора на здравеопазването, а профилактиката отново е подценена. Той акцентира, че в ситуация на пандемия не се виждат и повече средства за медицинския персонал, нито как с бюджета ще се поправи грешката с нежеланието на болниците да имат инфекциозни отделения.

Хасан Адемов от ДПС разкритикува, че не се виждат политики, които да се финансират с увеличения бюджет. От името на партията той обяви, че ще предложат да се пренасочат повече пари за лекарства. "Ще предложим допълнителните 106 млн. лв. от бюджета на НОИ – това са 50-те лв., които хората казват, че използват най-вече за лекарства, да отидат в бюджета на НЗОК", обяви Адемов.

От ДПС настояват също да отпаднат лимитите за медицинските дейности. По думите му бюджетът от над 5 млрд лева няма яснота какво ще се постигне с този ресурс.

Калин Поповски от Обединени патриоти апелира за по-стриктен контрол по разходването на парите за лекарства в бюджета. Той също така отчете, че статистиката за България е много сериозна, що се отнася до разпространението на коронавируса и препоръча клиничната пътека за лечение на COVID инфекцията да бъде увеличена над 1200 лева, колкото е в момента. Средно между 2 и 3 хиляди лева струва един пациент с коронавирус, поясни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още