IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания планира да пусне летящи таксита в Барселона

Идеята е това да се случи от 2022 г.

14:34 | 06.11.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Wei Leng Tay/Bloomberg</em></p>

Снимка: Wei Leng Tay/Bloomberg

Когато туристите и поклонниците най-сетне се завърнат в Испания, те може да получат предложение за нов начин за придвижване – над тълпите от посетители, и да имат нов поглед към градската архитектура, пише The Guardian.

Enaire, испанската служба за въздушна навигация, обяви, че от 2022 г. планира да започне демонстрации на летящи таксита в Барселона и Сантяго де Компостела.

„Трябва да прехвърлим градската мобилност в третото измерение: въздушното пространство. И трябва да го направим възможно най-ефективно и устойчиво“, коментира по време на онлайн конференция генералният директор на службата Анхел Луис Ариас.

Ариас заяви, че Enaire работи по европейски проекти, включващи използването на летящи таксита и други летящи превозни средства за придвижването на хора в градски и полу-градски райони, както и използването на дронове за доставки на стоки.

“Enaire, в качеството си на държавна компания на Министерството на транспорта, мобилността и градските въпроси, е готова да изпълни задълженията си за привличане и подпомагане на компании от частния сектор или публични организации, които са заинтересовани да помогнат на Испания да се позиционира в челните редици при развитието и функционирането на този нов сектор“.  

Enaire участва в два финансирани от Европейския съюз проекта, които принадлежат към „Хоризонт 2020“ – най-голямата програма на ЕС за изследвания и иновации до този момент. Единият проект се ръководи от Европейската агенция за авиационна безопасност, а другият – от мултинационалната технологична компания Everis.

„Планът е двата проекта да покажат въздушни таксита в Европа до 2022 г.“, коментира Enaire в изявление. „Enaire ще управлява полетите на първите въздушни таксита в Испания, които ще се случат през същата година в Барселона и Сантяго де Компостела“.

Пътническите дронове се ползват успешно в последните години от различни компании, включително китайската Ehang и германския авиационен статъп Velocopter.

През юли миналата година испанската технологична компания Tecnalia представи собствен прототип на безпилотно въздушно такси. То е проектирано да превозва един човек или товар до 150 кг, като може да измине разстояние от 15 км за 15 минути.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
фиг.1
преди 3 години
Много глупава идея. В пътническия транспорт авариите са неизбежни, а в този случай поради ниската височина, скорост и самата конструкция на машината, случи ли се авария, пътниците нямат никакъв шанс. Също и "късметлиите" върху които ще паднат. Дори и да успеят да ги "пуснат", в което се съмнявам, те ще бъдат забранени още след първия инцидент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
те са безпилотни ... :))) ...първоначално ще летят от точно определени точки до други такива , не е баш такси с посока по желание на клиента ...https://***.youtube.com/watch?v=ROJ76foyihs
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
Petar2015
преди 3 години
Въздушните таксита могат да прелитат над бариерите на платените паркинги. А какви ли поразии може да направи един пиян шофьор с летящо такси?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още