IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централни банки: Коронакризата ще доведе до просперитета на дигиталните валути

В същото време биткойнът поскъпва до около 15 500 долара, като по този начин криптовалутата продължава да се доближава до най-високата си стойност от 2017 г.

22:30 | 06.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Luke MacGregor/Bloomberg</em></p>

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Клубът на управителите на 26 централни банки от Азия, Черноморския регион и Балканския полуостров е стигнал до заключението, че предизвикателствата около пандемията от коронавирус ще имат „широкомащабни последици в световен мащаб“, като по-голяма дългова тежест и увеличена финансова уязвимост, съобщава Coindesk. 

Управителят на Руската централна банка Елвира Набиулина заяви, че пандемията е допринесла за разширяване на електронната търговия и че това е една от причините централните банки сега да мислят да въведат дигитални валути.

Групата на централните банки заключва, че преди да обмисли пускането на цифрова валута, всеки банков регулатор трябва първо да оцени въздействието, което ще има дигиталната валута върху паричната политика и финансовата стабилност, а след това да разработи процедура за избягване и смекчаване на кибер рисковете.

Тези коментари на централни банкери допринасят за по-нататъшно поскъпване на биткойна.

Най-популярната криптовалута поскъпва в петък с 1,7% към 15 500 долара. Така, на фона на продължаващата коронавирусна пандемия, биткойнът се търгува на най-високо ниво от началото на 2018 г. и малко под рекордната стойност от около 20 000 долара, която беше достигната за кратко през декември 2017 г.

Междувременно Министерството на правосъдието на САЩ обяви, че е конфискувало биткойни за над 1 млрд. долара, обвързани с вече несъществуващия "черен уеб пазар" Silk Road. Според изявлението на министерството разследващите органи са използвали специален софтуер, за да идентифицират "54 неоткрити досега биткойн транзакции, изпълнени от Silk Road".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още