IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody’s повиши кредитния рейтинг на Гърция въпреки щетите, нанесени от COVID-19

Решението на агенцията е ясен признак на доверие в перспективите за растеж на гръцката икономика след пандемията, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис

13:20 | 07.11.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Yorgos Karahalis/Bloomberg</em></p>

Снимка: Yorgos Karahalis/Bloomberg

Moody’s Investors Service повиши държавния кредитен рейтинг на Гърция с една степен въпреки негативния ефект от пандемията върху икономиката на страната и новата тримесечна блокада, стартирала от днес, съобщава Bloomberg.

Рейтингът за дългосрочния дълг на Гърция в чуждестранна валута беше повишен до ниво Ba3 със стабилна перспектива от предишното равнище B1, което бележи първата промяна на рейтинга от март 2019 г. 

„Текущите реформи подкрепят устойчиво подобряване на институционалната стабилност и носят осезаем напредък в области, включително данъчната администрация и борбата с корупцията“, посочват от Moody's.

Решението на рейтинговата агенция, направено „в разгара на глобалната рецесия, е ясен признак на доверие в перспективите за растеж на гръцката икономика след пандемията“, заяви премиерът на южната ни съседка Кириакос Мицотакис в публикация в Twitter в събота.

Гръцкото правителство спечели международно признание за овладяването на първата фаза на пандемията през пролетта. След нарастването на броя на случаите на коронавирус през последната седмица и непрекъснатото нарастване на заетостта в отделенията за интензивно лечение, правителството реши да наложи нова блокада до края на ноември в опит да нормализира ситуацията през декември, изтъкна още Мицотакис.

Гърция Гърция

Гърция също обяви нов пакет от мерки за икономическа подкрепа на обща стойност 3,3 млрд. евро. Понастоящем паричните резерви на страната надхвърлят 37 млрд. евро, след като правителството успя успешно да използва пазарите, дори по време на пандемията, запазвайки ниски разходите, като се има предвид, че гръцките държавни облигации отговарят на условията за програмата на Европейската централна банка (ЕЦБ) за извънредни пандемични покупки.

„Перспективите за растеж на страната през следващите години са положителни, независимо от негативното въздействие на пандемията в близко бъдеще, особено върху туристическия сектор“, изтъкват от Moody’s. „Икономиката на Гърция ще се възползва от текущите усилия за подобряване на инвестиционния климат, съчетани с притока на значителни (по размер) средства от европейския Фонд за възстановяване“, добавят от агенцията.

Moody’s очаква държавният дълг на Гърция да се увеличи значително през тази година, до около 200% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, преди да намалее отново от следващата година на фона на очакваното икономическо възстановяване. Очаква се гръцката икономика да се свие с 9% през 2020 г., докато нейният дълг ще нарасне до 207% от БВП, прогнозира по-рано Европейската комисия (ЕК).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Shadow1
преди 3 години
Тук е мястото да отбележа че рейтинга на България е по-висок от дори току що повишеният гръцки рейтинг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още