IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джо Байдън - политик от кариерата

В политическата кариера на новия президент не липсват и спорни моменти

21:06 | 07.11.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Джо Байдън беше уверен в победата рано. „Цифрите показват ясно и убедително: Ние ще спечелим това състезание“, каза Байдън в петък вечерта в родния си град Уилмингтън, в американския щат Делауеър.

Посланието  избирателите е ясно. „Вие ни дадохте мандат да действаме“, особено с оглед на „коронакризата, икономиката, изменението на климата и расизма“, каза Байдън, който беше застанал пред камерите със своя кандидат за вице Камала Харис. Проявата беше кратка, равномерна и ясна, точно както разпознаваме стила на  Байдън.

Трябваше да отнеме време, за да се докаже, че е прав. В събота в 11:24 ч. ,естно време новинарският канал CNN обяви демократа за следващия американски президент. Малко преди това от щата Пенсилвания пристигнаха нови резултати, което беше достатъчно, за да може да има ясен резултат.

Най-накрая Байдън е там. По случайност той бе избран за първи път в Сената точно на този ден преди 48 години. По този начин бъдещият президент е най-опитният политик, който някога влиза в Белия дом.

Тази победа е кулминацията на третата кандидатура на бившия вицепрезидент на САЩ Джо Байдън за Белия дом.

Но за разлика от предишни опити през 1987 и 2008 г., той се включи в надпреварата за номинацията на Демократическата партия като фактически фаворит, най-известният в предварителната надпревара.

77-годишният Байдън претърпя ранни неуспехи в Айова и в Ню Хемпшир, но овладя контрола над надпреварата с поредица от успехи в т. нар. Супер вторник, когато 14 щати гласуваха за номинацията.

Човекът, чиито авиаторски слънчеви очила се превърнаха в негова запазена марка, първоначално трябваше да се утвърди срещу много критики. Байдън беше смятан за твърде стар, твърде умерен, твърде скучен, за да вдъхновява новопоявяващото се поколение в своята партия. И твърде вкоренен в стария свят, за да се противопостави на някой като Доналд Тръмп. Байдън, който ще отпразнува 78-ия си рожден ден в края на ноември, ще влезе в Белия дом като най-стария президент.

Стилът на предизборната кампания на Байдън контрастира с по-големите митинги на президента Доналд Тръмп, тъй като демократът се представя за по-отговорен при спазването на мерките против разпространение на коронавируса, пише в свой очерк BBC.

Въпреки че бившият президент Барак Обама го нарече "най-добрият вицепрезидент, който Америка някога е имала", продължителният политически живот на  Байдън от четири десетилетия на публична длъжност бе подложен на атака. И така, кой е Джо Байдън и как стигна до момента да стане избран за президент?

Политическа фигура


Байдън се кандидатира за номинацията за Демократическа партия през 2008 г., преди да отпадне и да се присъедини към екипа на Обама.

Неговите осем години в Белия дом на Обама - където той често се явяваше в подкрепа на президента - позволи на Байдън да претендира за голяма част от постигнатото от Обама, включително приемането на Закона за достъпни грижи (Affordable Care Act), както и пакета от стимули и реформи, приети в отговор на финансовата криза.

Асоциирането му с Обама - човек, когото той често нарича свой „брат“ - също може да е допринесло за трайната му подкрепа сред афро-американските избиратели.

Като дългогодишен вътрешен човек във Вашингтон Байдън имаше солидни пълномощия за външните работи и помогна да се балансира сравнителната липса на опит на Обама.

Така нареченият "Джо от средната класа" също беше избран от Обама за кандидат за вицепрезидент, за да привлече "сините якички" сред белите гласоподаватели, които се оказаха трудна група за самия Обама.

През 2012 г. той влезе във вестникарските заглавия, като каза, че се чувства абсолютно комфортно с еднополовите бракове - коментари, за които се смяташе, че подбиват президента, който все още не е дал пълна подкрепа за тази политика. Обама в крайна сметка го направи, само дни след Байдън.

Двата мандата на Байдън в подкрепа на чернокож президент бяха предшествани от дълга политическа кариера.

Шесткратният сенатор от Делауер беше избран за първи път през 1972 г. В продължение на 36 години е на този пост. Той се кандидатира за президент през 1988 г., но се оттегли от надпреварата, след като призна, че е плагиатствал реч на тогавашния лидер на британската лейбъристка партия Нийл Кинок.

Продължителното му пребиваване в столицата на страната даде на критиците достатъчно поводи за атаки.

В началото на кариерата си той застана на страната на южните сегрегационисти, като се противопостави на съдебно разпореждане за това училищните автобуси да се погрижат за расовата интеграция в щатските училища.



А като председател на комисията по правосъдие на Сената през 1991 г. той ръководеше изслушванията на Върховния съд на Кларънс Томас и беше критикуван остро за това как се справи с твърденията на Анита Хил, че е била сексуално тормозена от номинирания.

Байдън също така беше яростен защитник на законопроекта за борба с престъпността от 1994 г., за който мнозина вляво сега казват, че насърчава продължителни присъди и масови арести.

Тази политическа кариера направи умерения вицепрезидент на Обама понякога неудобен за съвременната Демократическа партия.

Предизвикателствата в личния живот 

Като дете Байдън се бори със заекване. Преодолява това чрез публично говорене.

Месец след като е избран за сенатор през 1972 г., при автомобилна катастрофа загиват първата му съпруга Нийла и едногодишната им дъщеричка Наоми, а двамата му синове са ранени. Обмисля да се откаже от сенаторското място, но е убеден от колегите си и полага клетвата за встъпване в длъжност до леглото на един от синовете си.

През 2015 година губи най-големия си син Бо, който умира на 46 години от мозъчен тумор. На Байдън младши се е гледало като на изгряваща политическа звезда, той е обмислял да се кандидатира за губернатор през 2016 г.

Байдън старши хвалеше Бо, насърчавайки го да се кандидатира отново, а по време на кампанията бе използвал и двете трагедии, за да обясни защо здравеопазването - една от целите на политиката му - е "лична" и за него.

Байдън набра значителна подкрепа след смъртта на Бо, което послужи за подчертаване на основните силни страни на демократа: репутацията на любезен и достоен семеен човек.

През 1988 г. на Джо Байдън са направени две операции заради мозъчни аневризми.

В началото на тази година в Украйна започна разследване за натиск срещу бившия главен прокурор. Твърди се, че докато е бил вицепрезидент, Байдън е заплашил да спре помощи за Украйна заради разследване за корупционни престъпления на сина му Хънтър, който има бизнес в Украйна.

Какво обеща Байдън:

Откриване на 7 млн. работни места

Достъпно здравеопазване. След избухването на пандемията от коронавируса сред неговите предложения бяха тестовете да са широко достъпни и безплатни, както и евентуалната ваксина.

Подкрепа за американските производители

Безплатно обучение в колежи и държавни университети за младежи от малцинствата и социално слаби семейства

Акцент върху борбата с климатичните промени, определяйки проблема като една от четирите кризи, пред които е изправена страната днес

Кампании за защита на жените от насилие, през 2017 г. се включи в инициатива на Лейди Гага

Изтегляне на американските войски от Близкия Изток.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
stoyanka229
преди 3 години
Решете трудностите със структурата си.Посетете ни https://bforcredit.com/Имейл: contact***bforcredit.com
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
Otka4eni reformatori
преди 3 години
Не че нещо, но според ГЕРБ, Байдън е комунист....Я гле какъв юмрук е вдигнал като Радев.....П.С. Така или иначе с Баце е свършено.... На Бидона му трябват други хора, не тези...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
serafima
преди 3 години
Споменато е за сина му, но завоалирано и в този смисъл е малко информативно. И ти, Бойчо, го знаеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
georgi_shum
преди 3 години
Що се обясняваш на ментално увреден инвалид :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
Boicho Popov
преди 3 години
Споменато е, ама не четеш, само критикуваш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 6
Императорът
преди 3 години
Забравихте да споменете за участието му в разсипването на украйна, откъдето тоя открадна милиарди и продължава да краде чрез синчето си.Ако наистина стане президент (защото малко бързо го обявявате), ще е първият в историята на САЩ президент с Алцхаймер, първият президент-крадец, първият - който ще пукне по време на мандата си от старост, не то насилствена смърт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още