IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън спечели изборите в САЩ - какво следва?

Той трябва да встъпи официално в длъжност на 20 януари

10:27 | 08.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Джо Байдън достигна 270-те гласа в Избирателната колегия, от които се нуждаеше, за да победи Доналд Тръмп в надпреварата за Белия дом. Какво ще се случи след това?

Бившият вицепрезидент не трябва да мести мебелите си на 1600  Pennsylvania Avenue веднага, защото първо трябва да се случат някои неща.

Обикновено това е гладък процес, но този път има допълнителни усложнения заради вероятни оспорвания на изборите в съда, пише ВВС.

Кога ще стане президент Джо Байдън?

Първо резултатите от изборите трябва да бъдат утвърдени във всички щати. Това обичайно е формалност и се случва през идните няколко седмици.

В американската конституция е написано, че новият мандат започва на 20 януари на обяд.

Това се случва на церемония по встъпване в длъжност, която се състои в столицата Вашингтон. Новият президент и вицепрезидент се заклеват пред председателя на Върховния съд.

Така че Джо Байдън и Камала Харис ще встъпят в длъжност на 20 януари 2021 г.

Какво означава президентският преход?

Това е периодът между резултатите от изборите и началото на новия президентски мандат на 20 януари.

Новият президент сглобява група, наречена преходен екип, който да подготви поемането на властта веднага след церемонията по встъпването в длъжност, а екипът на Байдън вече направи преходен сайт.

Те ще изберат хора, които да участват в кабинета, да обсъждат политически приоритети и да подготвят управлението.
Членове на екипа посещават федералните агенции, за да получат информация за неща като наближаващи крайни срокове, бюджети и кои служители какво вършат.

Те събират цялата тази информация за новите служители и изразяват готовност да помогнат след встъпването в длъжност. Някои от тях може да запазят поста си.

През 2016 г. президентът Барак Обама се срещна с наследника си Доналд Тръмп и снимките им от Овалния кабинет не изразяваха особена топлота помежду им.

Джо Байдън събира преходния си екип няколко месеца, като набра средства да го финансира, а миналата седмица пусна уеб сайт на екипа.

Кои думи ще чуваме често?

Новоизбраният президент – когато кандидат спечели изборите, но все още не се е заклел като новия президент на 20 януари, той обикновено се нарича по този начин.

Кабинет – Джо Байдън ще започне скоро да обявява кой иска в кабинета си, който е водещият екип на най-високото ниво в управлението. Той включва ръководителите на всички ключови министерства и агенции.

Изслушване за утвърждаване – много от водещите ръководни позиции, запълвани от президента, изискват одобрението от Сената. Избраните от Байдън хора ще преминат през изслушване в Сената, последвано от гласуване за одобрението или отхвърлянето им.

Келтът – като новоизбран президент Байдън получава засилена защита от Сикрет сървис и неговото кодово име е Келтът. Имената се избират от кандидата. Тръмп беше Магнат, а Камала Харис е избрала Пионер.

Ще има ли оспорвания в съда?

Почти сигурно. Тръмп намекна, че ще оспори резултатите във всички „щати, в които Байдън обяви победа в последно време“ с твърдения за измама, но без да предоставя доказателства.

Твърди се, че предизборният му щаб търси водещи адвокати, които да оспорят резултатите от изборите.

Техните усилия да отхвърлят някои гласове по пощата ще започнат в щатските съдилища, но може да приключат пред Върховния съд. Правни експерти обаче твърдят, че делата вероятно няма да успеят при променящите се резултати.

Очаква се също да има повторно преброяване в някои щати, поискано от предизборния щаб на Тръмп, но не се очаква то да промени резултата.

Какво ще стане, ако Тръмп не се признае за победен?

Доналд Тръмп заяви преди време, че ще оспори резултатите. Ако усилията му са неуспешни, натискът върху него да признае публично поражението си ще нарасне. Но длъжен ли е?

Телефонният разговор, в който изгубилият кандидат признава поражението си пред победителя, е уважавана традиция в американската политика. Той обаче по никакъв начин не е задължителен.

През 2018 г., например, кандидатът на демократите за губернатор Стейси Абрамс обяви, че е имало измама и сплашване на изборите и така и не призна поражението си пред опонента й от Републиканската партия Брайън Кемп.

Това обаче никога не се е случвало в съвременната президентска надпревара. Но както в Джорджия, докато изборните резултати бъдат признати от съда и утвърдени, държавната машина ще продължи да работи независимо какво може да направи Тръмп.

Макар че той не е длъжен да признава поражението си или дори да присъства от любезност на церемонията по встъпването в длъжност на Байдън, той все пак има някои законови задължения. Тръмп трябва да оторизира администрацията си да извърши логистичната подготовка за екипа на Байдън. Според представители на Тръмп президентът вече го е направил.

Доналд Тръмп дойде на власт като неубедителен кандидат, който не се страхува да нарушава дългогодишни норми и традиции. Ако иска, той може да напусне поста си по същия начин.

Какво ще прави Камала Харис през преходния период?

Камала Харис, която е първата жена вицепрезидент, ще назначава своите служители и ще научава повече за поста от предходната администрация.

Вицепрезидентът работи в Западното крило на Белия дом, но не живее там. По традиция той живее в комплекса на Американската военноморска обсерватория, който се намира в северозападната част на града, на около 10 минути с кола от Белия дом.

Съпругът на Харис Дъг Емхоф е адвокат, който работи в развлекателната индустрия. Той има две деца от първия си брак – Коул и Ела, за които Харис споделя, че я наричат с обич „Момала“.

Какво е да се преместиш в Белия дом?

По-добре е днес, отколкото през 1800 г., когато първата президентска двойка Джон и Абигейл Адамс трябвало да се установят преди сградата да е завършена.

Очаква се новият президент и семейството му да променят обзавеждането и мебелите, така че Конгресът заделя пари за тях, за да го направят.

Само в резиденцията има 132 стаи и 35 бани за поддържане.

Първата дама Мелания Тръмп, която е работила в модния свят, инициира редица подобрения в дома и отговаряше за разточителното събитие по представянето на коледната украса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още