IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп не смята скоро да признава поражението си

Президентът поведе съдебна битка в опит да промени резултатите от изборите във вторник

11:58 | 08.11.20 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Kevin Dietsch/UPI/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kevin Dietsch/UPI/Bloomberg

След обявяването в събота на демократа Джо Байдън за президент в надпреварата за Белия дом, настоящият републикански президент Доналд Тръмп и съюзниците му дадоха ясно да се разбере, че той не планира да признае скоро поражението си, предава Ройтерс.

Президентът, който месеци наред опитваше да подкопае резултатите от изборите с недоказани твърдения за измами, обеща в събота да продължи съдебната си стратегия, надявайки се да промени с нея резултатите в отделни щати, които дадоха победата на Байдън на изборите във вторник. Съветници на президента и негови съюзници сред републиканците до голяма степен подкрепиха стратегията му или запазиха мълчание.

„Простият факт е, че тези избори далеч не са приключили. Джо Байдън не е утвърден за победител от нито един щат, да не говорим за някой от силно оспорваните щати, които се насочиха към голямо повторно преброяване, или щати, където предизборният ни щаб има валидни и легитимни правни искове, които може да определят крайния победител“, заяви Тръмп в комюнике, публикувано от предизборния му щаб.

Съюзниците на президента и съветниците му признават в тесен кръг, че шансовете на бившия бизнесмен от Ню Йорк да преобърне резултатите от изборите и да остане в Белия дом са малки. Макар че се готвят за евентуално признаване на поражението, те поискаха време, за да бъдат разгледани съдебните искове.

„Той трябва да позволи повторното преброяване да се осъществи, да заведе каквито искове е необходимо и след това, ако нищо не се промени, трябва да признае поражението си“, заяви един от съветниците на Тръмп.

Предизборният щаб на президента и републиканците заведоха редица дела заради твърдения за нередности на изборите. Съдиите отхвърлиха исковете в Джорджия, Мичиган и Невада.

В Пенсилвания съдиите взеха страната на републиканците и дадоха по-голям достъп на наблюдателите от Републиканската партия при преброяването на гласовете. Правни експерти заявиха, че съдебните искове са твърде ограничени, за да имат последици за резултатите от изборите.

Същевременно републиканците опитват да наберат най-малко 60 млн. долара, за да финансират исковете, разкриха запознати източници пред Ройтерс.

„Той трябва да е сигурен, че всички гласове са преброени и да поиска прозрачност. Това го поставя на стабилна реторична основа“, заяви бивш официален представител на Белия дом.

Тръмп беше на голф игрището си във Вирджиния, когато Байдън беше обявен за победител. Привърженици на демократа оградиха две отсечки от маршрута на конвоя на президента в събота следобед. Тръмп се върна в Белия дом, носейки шапка „Да направим Америка велика отново“, изглеждаше мрачен и с телефон в ръка.

Републиканците са разтревожени, че Тръмп може да опетни мандата си, ако в крайна сметка не излезе по елегантен начин от Белия дом, подкопавайки бъдещото си политическо влияние.

Съветник на Тръмп заяви, че началникът на канцеларията на Белия дом Марк Медоус вероятно ще посъветва президента да признае поражението си. Медоус даде положителен резултат за коронавирус тази седмица и е под карантина.

Друг бивш съветник заяви, че вицепрезидентът Майк Пенс, високопоставен съветник или зетят на Тръмп Джаред Кушнър ще имат задачата да кажат на президента кога е време да признае поражението си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 2
abdul
преди 3 години
цял цял.. колко да е цял.Напоследък стана много модерно да не се признават разни избори от различни държави.Демокрация, демокрация, ама не баш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
фиг.1
преди 3 години
На кой му пука какво смята Тръмп? Цял свят знае кой е победителят. Дори повечето републиканци вече са го отписали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
малко трудно ще да е вече, но па ако за "лош късмет" земе че успее ..... а леле майко ... еее тогява дългата космата ръка на Кремъл ще е бръкнала пак в задния двор на Пелосито и оня Байдън ше се спомине от напрежение горкия, той не че и са не може тъкмо ше напрай на американците услуга, но тогава ще да е скорптечно и мълниеносно .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още