IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Петкова: Ефектът от предоговорената цена на газа е 324 млн. лева

"Балкански поток" отговаря на всички европейски правила и изисквания, обясни енергийният министър

09:01 | 09.11.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Предоговорената цена на природния газ, за която правителството съобщи през март, има положителен ефект върху икономиката на България в размер на 324 млн. лева. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова в ефира на БНТ.

Намаляването на цената с 40% влезе в сила със задна дата от август 2019 година. До август 2020 година благодарение на това намаление, както и на новия пазарен компонент в цената на суровината, българските потребители са спестили милиони, обясни тя.

Без споразумението с "Газпром" цената на природния газ за българските потребители през юни би била двойно по-висока, заяви Петкова.

Министерството на енергетиката не е установило злоупотреби в изравнителните сметки на "Топлофикация София" във връзка с договорената по-ниска цена на природния газ, която влезе в сила със задна дата. "Проблемът е по-скоро комуникативен", каза енергийният министър. Топлофикационното дружество е започнало да опростява фактурите и вече е по-лесно за потребителите да се ориентират за потреблението.

В момента се очаква и публичното оповестяване на резултатите от проверката на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) по този казус.

Енергийният министър коментира и средствата по Плана за устойчиво възстановяване на европейската икономика.

По тях за зелена икономика в България са предвидени 4,5 млрд. лева, от които за мерки за енергийна ефективност ще бъдат насочени към 3 млрд. лева - и за физически лица, и за бизнеса. Целта е да се подобри енергийната интензивност на икономиката.

По плана не са предвидени средства за закриването на въглищните централи. Позицията на България обаче е, че тази дейност трябва да стане "плавно, справедливо и съобразявайки се със спецификите на всяка страна". Петкова отбеляза, че през зимата страната ни разчита на въглищните централи за производството на около 60% от необходимата енергия. Затова и последиците могат да бъдат много тежки, да се намали конкурентоспособността на икономиката ни.

България е дискутирала бъдещите енергийни проекти, сред които "Балкански поток", терминала за втечнен газ край Александруполис и 7-ми блок за АЕЦ "Козлодуй" с представители на администрацията на САЩ, каза още Теменужка Петкова. По отношение на "Балкански поток", за който има съмнения във Вашингтон, сме заявили, че това е проект на българска територия, който се изпълнява изцяло от българската държава. По него се спазват всички европейски норми и правила, категорична беше енергийният министър.

Всички проекти се реализират в интерес на гражданите. "Не виждам политическа сила, която да не иска да се случат", каза Теменужка Петкова.

По отношение на отражението на коронавируса върху енергетиката има известно забавяне по реализацията на газовата връзка с Гърция, призна енергийният министър. Тя обаче посочи, че строителят прави възможното, за да бъде реализиран този проект навреме.

България е въвела най-щадящите мерки за хората и бизнеса в опит да запазим нормалния ритъм на живот, категорична беше Петкова и допълни, че облекчения за потребителите, като например удължаване на срока за плащане на сметки за ток, както беше през пролетта, ще бъдат въведени, когато има необходимост от тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 3
vzhekoff
преди 3 години
Министърката е изключително адекватна, може би една от малкото в това правителство. Предвид изключително трудната ситуация в коята и се налага да работи, предвид изключително противоречивите и несъвместими условия на отделните страни, справя се повече от отлично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 4
vzhekoff
преди 3 години
Министърката е изключително адекватна, може би една от малкото в това правителство. Предвид изключително трудната ситуация в коята и се налага да работи, предвид изключително противоречивите и несъвместими условия на отделните страни, справя се повече от отлично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
melon
преди 3 години
Теменужки и калинки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още