IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търси се: Помирителят

Дългата политическа кариера на Байдън може да му помогне в опита за помирението на разделената нация

17:50 | 09.11.20 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: EPA/DIVYAKANT SOLANKI</em></p>

Снимка: EPA/DIVYAKANT SOLANKI

След четири години на екстремна поляризация сега в САЩ се търси изкуството на политическото договаряне, което Джоузеф Робинет „Джо” Байдън познава толкова добре. Демократът е майстор на компромиса, а не на натиска. Което в крайна сметка може да му позволи да сключва сделки с републиканците, ако те запазят мнозинство в Сената в случай на успешни допълнителни избори в Джорджия. 

През следващите четири години Байдън, който получи първия си политически мандат преди пет десетилетия и чиято основна задача вероятно ще е да направи своя вицепрезидент Камала Харис способна да влезе в Белия дом през 2024 г., ще отговаря за запълването на зейналите в обществото дупки.

Що се отнася до външната политика, синът на търговеца на автомобили от Делауеър скоро трябва да постави САЩ на пътя на разума, който включва връщане към Парижкото споразумение за опазване на климата и Световната здравна организация. „Всеки път има своите герои“, коментира Никол Бастиан от FAZ.

"Демонстративното наказание на Германия е в миналото", пише пък политикът от германския Християн-демократически съюз Норберт Рьотген в коментар за Handelsblatt. В момента това е много голяма тема, но в исторически план - много малка.

Травмата в живота на Доналд Тръмп е винаги да остава парият в клуба на важните, богатите и красивите. Наследство на пазара на недвижими имоти в Куинс, донякъде провал в Манхатън. Хазартен тип, който фалира няколко пъти и не получи пари от никоя голяма американска банка (затова пък се обърна към Deutsche Bank). Представящ се за Рокфелер, който искаше да позлати своите кули на Trump Towers. Нарцисист, който знаеше как да използва мрежата на суетната индустрия по американската телевизия, който обучаваше всички на „изкуството на сделката“ и който просто вкара шоуто в политиката.

Това го превърна във феномен, особено след като Twitter стана неговата първокласна пропагандна платформа в продължение на години. Тя прощаваше  лъжите, но никога не отегчаваше. Помните ли Covfefe? Политически Тръмп обедини занаята на „мръсни трикове“ от ерата на Ричард Никсън с догмата за намаляване на данъците от ерата на Роналд Рейгън. И остави страната с морален и финансов дълг.

За разлика от Тръмп неговият партиен приятел, бившият президент Джордж Буш, поздрави победителя в изборите Байдън. Лидерите на американската икономика също призовават за мирен преход от „тръмпизма“ към новия либерален прагматизъм.

„Сега е моментът за единство“, казва Джейми Даймън, ръководител на банката JP Morgan Chase. Волята на избирателя трябва да се зачита, заяви още той.

Милиардерът Бил Акман съветва Тръмп да признае поражението (за което очевидно е на едно мнение с все още първата дама Мелания Тръмп). Той трябвало да мисли за своето политическо наследство и за това кое е най-доброто за страната. Американският народ е избрал лидер, който говори за "изцеление" и политическо сътрудничество по време на кампанията си, заяви Националната асоциация на производителите.

Америка иска да бъде отново Америка - а не проблемното дете за своите съюзници.

Всичко по темата четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 3 години
мале цел милиард са пуснали.. това да не е любимата ти русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 2
bgMan
преди 3 години
Голям лозунг.Некви **** дето впоследствие се оказа че пуснали 1,8 милиона фалшиви бюлетини за да се върнат на власт в САЩ търсят индулгенция със фалшиви приказки за некво помирение. Я ********!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 3 години
Тъъъп ако поне един път беше прочел нашите коментари щеше да разбереш че не сме за Байдън... просто не обичаме тъъпанари като теб и китеникаи докато ти си безвреден, оня е супер вреден за света и американците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 3 години
друга поговорка от моя край казва ... че то не е *** зада ти го набия, акъл е ...Пробвахме с теб 3-4 години, еми не стават.... тъъъъп си на гьостерица!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 3
Императорът
преди 3 години
Стара, но вярна поговорка е, че умните хора в спор атакуват идеи, глyпаците - атакуват с обиди опонентите си. Ватенко миpизлива, Кухаов - нещо по темата да кажете? Ясно е, че сте от байдън - в него виждате себеподобен - крадлив, никога неработил кариерист-мижитурка, с ментални недъзи. Лика прилика сте си с него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 3 години
баси колко *** има в нашата държава, начело с митю плешивото петно. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Митю "императорчето" пак се дави в собствената си пяна, избила от яд и безсилие.Мите, вървят ли застраховчиците? :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 5
Императорът
преди 3 години
Ето какво е истинското лице на вицепрезидентката камала харис - един отвратителен образ на женище, което за пари е готово на всякакви мерзости - от лични интимни връзки по сметка, до покровителстване на бардаци и педофили !!!! Дето се вика: търкулило се гърнето и си намерило похлупакът. Тия два изрoда ли ще управляват Америка?https://trud.bg/%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D0%B4%D0%B0%D1%82%D1%8A%D1%82-%D0%B7%D0%B0-%D0%B2%D0%B8%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B0%D1%89-%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%B0-%D1%85%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%81-%D0%BA%D0%BE%D1%80%D1%83%D0%BF%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%B8%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D1%84%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D0%B8-%D0%B1%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%B0%D1%86%D0%B8/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 5
Императорът
преди 3 години
Помирителят ????Няма как узурпатор, заграбил властта с открита измама, да бъде помирител на обществото, защото властта му е НЕЛЕГИТИМНА !!! Толкова ли е трудно да се проумее това? Да не говорим, че ако това жалко нищожество все пак бъде допуснато от съдът и народът да влезе в белият дом, ще трябва да се съревновава като постижения с най-страхотният президент, който Америка е имала от много десетилетия - нещо непосилно за него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
dr.5rov
преди 3 години
Така е - търси се помирителят. След 4 години неистово разпалване на противопоставянето и омразата срещу Тръмп във всичко и за всичко и след съмнително честни избори, най-сетне цветната революция в САЩ успя. Отдавна не бяхме виждали това. Разбира се първата работа на (съмнително) победилите подпалвачи на пожара в САЩ е да започнат гасенето му. Ще наблюдаваме убеждаване по всички медии там как всичко е както трябва и как трябва да се гледа напред и само напред (към нови бъднини). Не случайно Байдън в първото си обръщение акцентира на обединението. Това ще е ключово как ще се развие американското общество. Ако всичко затихне, което е най-вероятно, ще видим Америка каквато си я знаем, но ако революцията провокира контрареволция, тогава нещата ще станат наистина "интересни". Как беше - който сее ветрове жъне бури.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още