IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зелената трансформация и растящата дигитализация

Трябва да се повиши енергийната ефективност на центровете за данни, призовават от Брюксел

20:44 | 09.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

През последните години светът залага на дигиталната трансформация и ЕС не прави изключение. Това е видно от доклад на Европейската комисия, свързан с предизвикателствата пред дигитализацията на фона на амбициите за въглеродно неутрална икономика до 2050 година.

Данните показват, че в периода 2010 - 2018 година нуждите от енергия за центровете за данни растат съществено - от 53,9 тераватчаса до 76,8 тераватчаса годишно. През 2018 година потреблението е вече 2,7% от общото потребление на енергия в ЕС.

Продължаващата дигитализация и особено облачните системи за съхранение на информация ще доведат до нов ръст и очакванията са, че през 2025 година годишното потребление на центровете за данни ще бъде вече в размер на 92,6 тераватчаса. На облачните технологии ще се пада дял от 60% от това потребление.

"Не можем да си позволим да разходваме електроенергия без контрол", коментира по повод данните комисарят, отговарящ за готовността на ЕС за дигиталната ера, Маргрете Вестагер, цитирана от пресцентъра на ЕК. Тя призова за "по-умна и зелена" употреба на технологиите, което е в основата за постигането на амбициозните цели на Брюксел.

Европа трябва да има енергийно ефективни центрове за данни и облачни технологии, посочи и комисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон. Според него това означава активното включване на възобновяемите енергийни източници при охлаждането на помещенията, както и приоритетно изграждане на центрове за бази данни в по-хладни региони.

Реално и сега повечето бази са в северните части на Европа, показва проучването на ЕК. Потенциалът по отношение на енергийната ефективност обаче не е реализиран, макар да има разработки за "зелени" центрове. Според доклада обаче няма данни някога тези разработки да са били използвани в практиката.

Документът критикува и изготвените планове за достъп до дигитални услуги в някои членове на ЕС, като например Австрия, Словакия и Италия, в които ефектите върху околната среда не се взимат предвид. Те се фокусират основно върху достъпа до интернет или "дигиталното бъдеще", сигурността на данните и изграждането на инфраструктура.

В бъдеще подобни планове трябва да включват и мерки за енергийната ефективност, особено що се отнася до облачните технологии.

Съхранението на данни в облак промени света на информационните технологии и все повече компании и физически лица използват тази технология. Значението им ще расте и през 2023 година разходите за изграждане на инфраструктурата ще достигнат до 100 млрд. долара годишно в световен мащаб, пише още в документа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още