IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екатерина Захариева: Северна Македония трябва да спре с езика на омразата

Ако държава членка има проблеми с държава кандидат, държавата кандидат трябва да пристъпи към изглаждане на тези отношения, заяви германският външен министър

17:23 | 09.11.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Ще продължим да подкрепяме усилията на шестте страни партньори по пътя им към Европейския съюз, но те също трябва да поемат своята отговорност да гледат към бъдещето и да следват процеса на реформи. Северна Македония трябва да спре с езика на омразата. Това обяви Екатерина Захариева в пресконференция след видеоконферентна среща с министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи, цитирана от БНТ.

През последните месеци в югозападната ни съседка има над 10 000 негативни публикации с използван език на омразата към България, каза нашият външен министър.

Захариева призова Република Северна Македония да използва шанса, който има, че в момента начело на ЕС е Германия - страна, която подкрепя разширяване. 

Припомняме, че в петък България уведоми Европейската комисия, че не може да подкрепи преговорната рамка за Република Северна Македония, тъй като тя не гарантира защита на интересите на България.

Днешните разговори са част от първото съвместно председателство на Берлинския процес за Западните Балкани и целят да подготвят срещата на върха от Берлинския процес утре, където ще разговарят Зоран Заев и Бойко Борисов.

"Не е добре и за ЕС да бъдат привнесени в него проблеми отвън. Добросъседството и солидарността в този момент са по-нужни от всякога", акцентира Захариева

„Убедена съм, че добросъседските отношения и стриктното изпълнение на поетите двустранни ангажименти са начинът да се гарантира регионалната стабилност и да бъдат решавани всички открити въпроси. Добросъседството и солидарността в този момент са по-нужни отвсякога, когато светът е обхванат от безпрецедентна криза с коронавирус и криза на сигурността, предвид ужасните терористични атаки във Виена, Ница, Париж и на други места по света“, обясни тя.

Захариева припомни, че ЕС потвърди ангажимента си към региона, като включи Западните Балкани в плана за възстановяване на региона. Външният министър обяви още, че лидерите от Западните Балкани ще подпишат две ключови декларации, които ще позволят на страните от региона да се приближат до стандартите и нормите на ЕС.

В пресконференцията участва и германският външен министър Хайко Маас, тъй като Германия председателства Съвета на ЕС. Той е категоричен, че България и Република Северна Македония трябва да изгладят своите противоречия или процесът на разширяване няма да може да продължи напред. „Ако държава членка има проблеми с държава кандидат за членство като Северна Македония или Албания, държавата кандидат трябва да пристъпи към изглаждане на тези отношения“, каза той, цитиран от БНР.

Македонският външен министър Буяр Османи пък подчерта важността на Договора с България. Той благодари на Германия за инициативата и отговорността в усилията за провеждане на междуправителствената конференция, на която трябва да се вземе решение дали Северна Македония ще започне преговори за ЕС.

„България трябва да остане посветена на дневния ред за евроинтеграцията на Западните Балкани. Вярвам, че имаме съвместно бъдеще и че ще намерим начин за разрешаване на разногласията“, каза още македонският външен министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
dancho_o
преди 3 години
Жалко, че толкова рядко си устояваме позицията без да се съобразяваме с другите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
дядя Вова
преди 3 години
Е па не мое :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
male4ko
преди 3 години
Бой по манерката, за да те уважават! С тия "северните" не може по друг начин..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още