IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еспър е уволнен, Пенс - в спонтанен отпуск, има ли хаос в екипа на Тръмп?

Външният министър Майк Помпейо и министърът на правосъдието Уилям Бар не са се показвали от седмици

08:43 | 10.11.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Тръмп показа пътя и на Марк Еспър (вляво). <em>Снимка:&nbsp;&nbsp;EPA/SHAWN THEW</em></p>

Тръмп показа пътя и на Марк Еспър (вляво). Снимка:  EPA/SHAWN THEW

„Обмислям да уволня всички“, каза Доналд Тръмп през август: „В даден момент се случва точно това“. По това време репортери попитаха президента дали мисли да уволни 56-годишния министър на отбраната Марк Еспър. „Този даден момент“ беше достигнат в понеделник следобед. Дни след поражението си на изборите миналата седмица президентът написа в Twitter, че е поискал оставката на Еспър.

Директорът на Националния център за борба с тероризма Кристофър Милър временно ще поеме поста ръководител на Пентагона. Еспър беше третият министър на отбраната на Тръмп, а Милър вече е четвъртият - за по-малко от четири години.

Уволненият министър на отбраната Еспър предизвика недоволството на Тръмп, тъй като се обяви ясно срещу използването на военните срещу мирни демонстранти през юни. Подсилването на полицията с армията "трябва да се използва само в краен случай", каза тогава Еспър. Оттогава Тръмп се подиграва на Еспър, давайки му прякор („Мистър Йеспър“), пише в свой обзор Die Welt.

Сега Тръмп („Аз не съм политик“, както често казва президентът) продължава с хаотичното управление на правителството и след провала си на изборите миналия вторник. 74-годишният държавен глава се обяви за победител в изборите след поражението си от кандидата за президент на Демократическата партия Джо Байдън (77). 

Той се съмнява в легитимността на изборите, но досега не е предоставил никакви съществени доказателства. Изборите за Сенат, които до голяма степен бяха спечелени от републиканците, засега не  са оспорени в съда от Тръмп.

Вече има признаци на хаотични седмици в и около Белия дом. В понеделник бе съобщено, че вицепрезидентът Майк Пенс ще отпътува във Флорида във вторник за “спонтанна почивка”. Той искал да остане на остров Санибел на брега на залива до събота включително, съобщи агенция AP. Първоначално офисът на Пенс не коментира пътуването в понеделник.

Но защо вицепрезидентът изведнъж излиза в петдневен отпуск? Каза ли сбогом на властта? Досега Пенс не противоречи публично на призивите на Тръмп за автократичния победител в изборите. Той служи като безусловен лоялен на Тръмп съратник през целия си мандат от януари 2017 г.

Уволнението на Еспър и „спонтанният отпуск на Пенс” обаче може да се разберат от мнозина и като разпадане на администрацията на Тръмп. Тя е на служба до 20 януари 2021 година. На този ден във Вашингтон ще се състои церемонията по встъпването в длъжност на новоизбрания президент Джо Байдън и вицепрезидента Камала Харис. Поради това много хотели в столицата вече са напълно резервирани, включително „Trump Hotel Washington“.

Докато началникът на кабинета на Тръмп Майк Медоус беше заразен с коронавирус преди няколко дни, друг министър вече се зарази с вируса: министърът на жилищното строителство Бен Карсън е дал положителен резултат, както потвърди министерството в понеделник. Първоначално нямаше информация за състоянието му. Карсън беше присъствал на събитие в Белия дом с повече от 150 души в изборната нощ миналата седмица.  

Попмейо и Бар изчезнаха от публичното пространство от седмици 

Държавният секретар Майк Помпео и главният прокурор Уилям "Бил" Бар почти не са се появявали публично от седмици. Непосредствено преди изборите Помпео предприе петдневно пътуване в чужбина, включително до Малдивите.

Бар не беше отговорил на публично отправените искания на Тръмп преди изборите да разследва претендента Байдън. Твърденията, направени от Тръмп и неговия личен адвокат Руди Джулиани за измами на президентските избори, не намериха подкрепа у - досега лоялния на Тръмп Бар.

Междувременно правителството на Тръмп отказва да разреши обичайния достъп на преходния екип на новоизбрания президент Байдън. В САЩ се предвижда екипът на победителя в изборите да организира трансфера на власт с длъжностните лица от администрацията.

Отговорният бюрократичен орган General Services Administration при Тръмп все още не е издал обичайното писмо до победителя в изборите Байдън. Членовете на преходния екип на избран президент обикновено имат достъп до офиси и имейл адреси. Байдън и Харис отдавна са сформирали подходящ екип и дори са създали уебсайт и акаунт в Twitter. 

Междувременно Байдън настрои сънародниците си за решителна битка срещу коронавируса и за трудни времена. "Все още сме изправени пред много тъмна зима", каза избраният президент в понеделник в родния си град Уилмингтън, Делауеър. Той обяви, че няма да спести усилия в борбата срещу пандемията веднага след като положи клетва на 20 януари. В понеделник броят на хората, заразени с коронавируса в САЩ, е 10 млн. според университета "Джон Хопкинс" в Балтимор (Мериленд).

Тръмп не беше планирал публични срещи в понеделник - както в уикенда. Действащият президент обаче очевидно мисли да се кандидатира отново на изборите през 2024 г. Тогава той би бил на 78 години. Смята се, че Тръмп е изразил тези съображения пред доверени лица според новинарския портал Axios.

Това съображение предполага, че Тръмп знае какво време е дошло за него: Мандатът на американските президенти е ограничен до два, т.е. максимум осем години. Ако Тръмп беше преизбран преди седмица, през 2024 г. щеше да му бъде забранено да се кандидатира. Размишленията му за „2024“ показват, че Тръмп все пак очаква скоро да напусне Белия дом. След 71 дни той ще бъде принуден да го стори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
Zlato
преди 3 години
Уилям Бар е главен прокурор на САЩ и вчера се е появил по никое време и е стартирал процес по проверка на изборите. Явно си е писал домашното последните седмици :)9 November 2020Memorandum for United State AttorneysPost-voting Election Irregularity Inquirieshttps://int.nyt.com/data/documenttools/barr-memo-elections-fraud/9bf5cac375012c4c/full.pdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
michaelis23
преди 3 години
не знам що толкоз сте се притеснили нали имеме Жо Байдън и той щел да бъде новия там ? Заря, шампанско ала бала нема страшно сичко си е наред .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още