IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бившият шеф на Google Ерик Шмит получава кипърско гражданство

Така той си купува паспорт, с който да влиза в ЕС и по време на пандемията, или пък иска да плаща по-ниски данъци

11:22 | 10.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Бившият главен изпълнителен директор на Google Ерик Шмит финализира своя план да стане гражданин на островната държава Кипър, ставайки един от най-известните американци, които се възползват от противоречивата програма за „продажба на паспорти”, пише в свой анализ ReCode.


Шмит, един от най-богатите хора в Америка, и семейството му са получили одобрение да станат граждани на средиземноморската страна, става ясно от непубликувано преди това известие в кипърско издание. Въпреки че не е ясно защо точно Шмит иска това чуждестранно гражданство, новият паспорт му дава възможност да пътува до Европейския съюз, заедно с потенциално благоприятен данъчен режим. 

Този ход онагледява начина, по който милиардерите по света могат да увеличат максимално своите свободи и финанси, разчитайки на разрешителните закони на страните, в които не живеят. Решението на Шмит по някакъв начин отразява решението на друг известен технологичен милиардер - Питър Тийл, който през 2011 г. спорно успя да си осигури гражданство в Нова Зеландия.

Интересът от страна на американците към неамериканско гражданство нараства по време на пандемията на коронавируса, която рязко ограничи възможностите на американците да пътуват в чужбина. Експерти твърдят, че част от този ръст се дължи и на опасения относно политическата нестабилност в САЩ.

Но все още е необичайно американци да кандидатстват за кипърската програма, показват публикувани данни за гражданството. Програмата е далеч по-популярна сред олигарсите от бившия Съветски съюз и Близкия изток и е затънала в толкова много скандали, че кипърското правителство обяви миналия месец, че трябва да бъде закрита.

Представител на Шмит отказва да коментира темата.

Скрийншот от кипърската медия Alithia, обявяваща заявлението за гражданство на Шмит.  

Кипърската програма е една от около половин дузина програми в света, при които чужденците могат да закупят правото на гражданство, заобикаляйки изискванията за пребиваване или дългия период, нужен за това, като извършат плащане или инвестират в приемащата държава. Тези програми се превърнаха в най-новия начин за милиардерите по света да станат „безгранични“ и да се възползват от законите на чужди държави, като преместят самите себе си в офшорка, точно както биха могли да изнесат активите си в офшорка - явление, документирано от журналиста Оливър Булоу в наскоро издадената му книга Moneyland.

Малките, затруднени във финансово отношение държави - започвайки от Сейнт Китс и Невис в Карибите - приеха идеята през последните няколко десетилетия, като спечелиха пари, които иначе никога нямаше да видят, в замяна на документи за гражданство. Но това, което може да бъде добро за една държава, може да бъде лошо за света - антикорупционните активисти са дълбоко притеснени от надпреварата с тези програми, загрижени, че престъпниците могат да закупят чуждо гражданство, за да избегнат наказателно преследване в родните си страни, или за да трансферират наркотици през приятелски граници, или за да скрият своите активи от данъчните власти.

Кипърската програма в частност - въпреки че помогна за спасяването на страната след фалита ѝ през 2013 г., като генерира 8 млрд. долара оттогава - стана световно известна.




Лъвският пай от 4000 получатели на кипърско гражданство от 2013 г. насам се пада на заможни лица от Русия, според хора, които съветват тези лица за получаване на кипърско гражданство. В исторически план тази програма не се е рекламирала на американците, чиито паспорти обикновено им позволяват да пътуват свободно в Европа. Не е съвсем необичайно обаче американците да се възползват от програмата, а съветниците казват, че това се случва по-често през последните няколко месеца.

Разследване на Al Jazeera разкри самоличността на 2500 души, които са закупили кипърско гражданство между 2017 и 2019 г. - и само 32, или около 1%, са американци.

Това разследване спомогна за обявяването на края на програмата, която бе обект на контрол от години. Журналисти под прикритие установиха, че кипърски държавни служители казват, че могат да уредят паспорт за някого, въпреки че им е казано, че лицето е престъпник - скандал, който в крайна сметка доведе до оставките на министри. Кипър обяви в средата на октомври, че поради „злоупотреба с експлоатация“ спира програмата. (Което също е по случайност около времето на издаването на одобрението на Шмит).

Не е известно каква роля може да играе коронавирусът и новите ограничения за пътуване в решението на Шмит да кандидатства за гражданство на Кипър. Шмит вероятно е кандидатствал в периода от шест месеца, откакто пандемията бушува, и преди около година, когато тепърва е започвала, твърдят консултанти. Съпругата на Шмит - филантропът Уенди Шмит, и дъщеря му, изпълнителният директор в сферата на медиите Софи Шмит, също са кандидатствали и са одобрени, според списъка в кипърската публикация Alithia.

Тео Андреу, който ръководи кипърската програма в компанията Astons, „инвестиционна имиграционна фирма“, заяви, че 90 процента от клиентите на фирмата търсят кипърско гражданство или като резервен план, или като застрахователна полица поради притеснения в родната им страна, или по финансови причини. Андреу предположи, че Шмит може да е предприел стъпка по две възможни причини.

„Една от причините е да има план Б по време на Covid. Другата причина е, че те разширяват бизнеса си в Европа “, каза той.


Нури Кац, основателят на Apex Capital Partners, който е консултирал кипърското правителство по въпросите на имиграцията, предположи, че Шмит „чувства необходимост да диверсифицира гражданството си“.

„Ерик Шмит не може да пътува до Европа“, отбеляза Кац. „Той е като всички останали - като много други хора с високо състояние, които искат да имат опции”. 


Лицата, които претендират за гражданство на Кипър, могат да бъдат привлечени и от възможността за намаляване на данъчната си тежест, особено ако са готови да се откажат от американското си гражданство. Адвокатът по имиграцията Анди Семотюк заяви, че единственият му американски клиент, който е заявил искане за кипърско гражданство, е направил това, за да избегне плащането на данък върху доходите в САЩ.

Начинът, по който работи програмата, е, че след като чужденец инвестира в Кипър между 2 и 3 млн. долара, обикновено чрез покупка на недвижим имот, той може да кандидатства за програма, наречена „Гражданство чрез инвестиции“. След като правителството прегледа миналото на кандидата, извърши проверка за сигурност и организира посещение от чужденеца, неговото заявление може да бъде одобрено.

Шмит, с нетно богатство от 15 млрд. долара и много домове в САЩ, е титан в технологичната индустрия: Дългогодишният главен изпълнителен директор на Google помогна за превръщането на компанията в международен концерн и беше топ мениджърът по лобистката дейност.

Въпреки че той напусна поста главен изпълнителен директор през 2011 г. и излезе от борда през миналата година, той все още е технически съветник на компанията и е един от най-големите ѝ акционери.

Днес той прекарва по-голямата част от времето си като филантроп, инвеститор и политически дарител на демократите чрез Schmidt Futures - организация, която раздава негови средства, и говори по въпроси като конкуренцията с Китай и как Силициевата долина може да си сътрудничи с американската армия.

В Google Шмит беше привърженик на възможността компанията да плаща възможно най-малко данъци, дори ако това означаваше да се възползва от данъчните правила на чужди държави. Компанията отдавна е преследвана заради твърдения, че не плаща справедливия си дял от американските данъци, като използва чужди данъчни правила на места като Бермудските острови или Обединеното кралство.

„Много съм горд със структурата, която създадохме. Направихме я въз основа на стимулите, които правителствата ни предложиха, за да оперираме“, каза Шмит в интервю през 2012 г. „Това се нарича капитализъм“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още