IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

37% от българите не искат да бъдат ваксинирани срещу COVID-19

Причините се коренят във фалшиви вярвания в конспиративни теории

11:57 | 10.11.20 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov /Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov /Bloomberg

В момента данните са доста песимистични и разчитаме единствено ваксината да ни помогне и да ни даде мощно оръжие в борбата с коронавируса. Това каза по bTV доц. Михаил Околийски, представляващ Световната здравна организация (СЗО) в България.

Той цитира изследване на СЗО относно нагласите и поведението на българите по време на коронакризата, според което около 37% от хората не искат да си поставят бъдеща ваксина, съобщи доц. Михаил Околийски.

По думите му причините се коренят във фалшиви вярвания в конспиративни теории, че ваксината има някакви други намерения. В България ваксинирането е традиционно ниско, припомни той. 

Производителите на лекарства Pfizer и BioNTech обявиха, че експерименталната ваксина срещу COVID-19 е показала 90% ефективност след първоначалните резултати от клиничните тестове. Масовото пускане на пазара обаче е вероятно да се случи след месеци и подлежи на одобрение от регулаторите.

„В сравнение с други страни в Европа, ние сме на едно от първите места по конспиративно мислене и по това да вярваме, че има тайни организации, които движат определени процеси – например пандемията. От друга страна, през годините в България много малко се е инвестирало в обществено здраве и превенция“, каза доц. Михаил Околийски.

Изследването на СЗО показва още, че българинът става все по-мнителен. Замерванията са правени през определени периоди – юли, октомври, и се вижда, че скепсисът се е увеличил.

„Надявам се рязкото увеличение на случаите да вразуми хората, че това е много сериозно и и те да се убедят, че ваксината е нещо полезно“, коментира Околийски.

Според него неспазването на мерките не е, защото сме недисциплинирани или много лоши европейци, а е знак за това, че нещо с психиката ни скърца. „Ние се чувстваме тъжни, депресирани, често хаотични и един от знаците за това е неспазването на мерките“, обясни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 3
julian12
преди 3 години
Аз не съм чул един да иска да се ваксинира с тия експериментални отрови. Тия проценти се виждат в статии за другите страни Айде у лево с тая гнусна пропадна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
Petar2015
преди 3 години
Разбира се, че става въпрос за пари.Оставете сега хората да имат свое мнение без да им казвате как да мислят "правилно". Който иска да се ваксинира - добре, който не иска - пак добре. Независимо коя от страните греши - ще си понесе последствията и за планетата ще има полза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
penman
преди 3 години
Жалко, че немалко хора у нас (с ниско образование и интелект) вярват на *** като теб (определението ми е на база коментара ти)!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 5
Асо Пика
преди 3 години
Този продажен доцент най-нагло лъже кат дърт ***, ясно що го прави плащат му едни пари, ама от вълнение че е взел пачките е разменил цифрите . не 37 %, а 73% от хората не искат да бъдат ваксинирани тоест 73 % не вярват на безсмислената СЗО. А дори и 37% от хората да не искат останалите просто не желаят.За разработване на ефективна ваксина трябват поне 5 8 години. На производителите им трябва технологично време и то години време. И то за стандартните ваксини, които се предлагат от години. Къде е логиката тогава да се доверим на нещо ново разработено само за няколко месеца. Видни световни имунолози вече предупредиха, че добра ваксина няма как да стане за няколко месеца или дори за 1 година. Трябват години за да се видят всички странични ефекти върху повече хора. Супер съмнително е не толкова прекалено бързото създаване на ваксината от Пфайзер колкото шумната медийна реклама и пропаганда, видите ли тва е супер ваксината и божия цяр дето ще предпази овчето стадо.. Кат бележка под линия остана инфото че гаранцията за ефективност е . 90 %. Алоооуууу . вие ептен за балъци ни взехте ве гаранцията требва да е 99, 99 % и пак заради тоя 0, 01% хората требва да са нащрек. Няма никаква информация за дългосрочното й влияние. 1.300 милиона ваксини са поръчани от вчера до днес. А и европедалския съюз дори ги освободи от всякаква отговорност.Защо ЕС освободи от отговорност фарма производителя на ваксината ???? Кой нормален човек ще си инжектира доброволно нещо което не е минало всички тестове по протокол ??Ама да знаете беееее .. няма конспирация, не бе няма никва конспирация, глупости беееее ..нищо не е умишлено, световните господари и световната власт се грижат за твоето здраве . беееее, щото са много добрички, беееее Та да завърша ще кажа че ако се закрие юдейската СЗО така наречена Световната Здравна Организация не само корона вируса ами и много други болести ще изчезнат и хората ще бъдат много по- здрави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
Zlato
преди 3 години
Поредната глупост. Не бих се ваксинирал, защото ваксината не е изпитана според стандартните процедуриПричините се коренят във фалшиви вярвания в конспиративни теории
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още