IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустрията във Франция се разширява за пети месец, но безработицата расте

В същото време производството все още остава под нивото си от февруари в повечето промишлени сектори

12:17 | 10.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Индустриалният сектор във Франция се разширява за пети пореден месец след рекордния спад през април, но равнището на безработицата се повишава до най-високото си ниво от две години през третото тримесечие, показват официални данни за френската икономика.

Промишленото производство във Франция се е увеличило с 1,4% на месечна база през септември 2020 г., по-високо от ревизирания надолу ръст от 1,1% през август и повече от пазарните прогнози за ръст от 0,8%. Данните на държавната статистическа агенция INSEE показват, че индустриалният сектор се е разширил за пети пореден месец след рекордния спад от 20,7% през април, но все още е с 5,1% под нивото преди пандемията през февруари.

Производството се е увеличило с 2,2%, а секторът на транспортното оборудване е нараснал с 8,8%. Междувременно добивът и комуналните услуги са се свили с 2,8%. Производството на хранителни продукти и напитки остава стабилно, като не отчита промяна през месеца.

прозводство прозводство

В същото време през септември производството все още остава под нивото си от февруари в повечето промишлени сектори. В сравнение с февруари, последният месец преди началото на общото блокиране, производството остава значително по-ниско в преработващата промишленост (-5,5%), както и за цялата индустрия (-5,1%).

На годишна база преработващата промишленост през третото тримесечие на 2020 г. намалява със 7,4%, а спадът за цялата индустрия е със 6,9% спрямо третото тримесечие на 2019 г. 

В същото време равнището на безработица във Франция се повиши до най-високото си ниво от две години през третото тримесечие, когато втората по големина икономика в еврозоната продължава да се бори с последиците от кризата с COVID-19, пише Ройтерс.

Данните на INSEE  показват, че безработицата е нараснала до 9% от 7,1% през второто тримесечие, което е най-високото ниво от третото тримесечие на 2018 г.

безработица безработица

Ръстът в безработицата рискува да направи недостижима целта на президента Еманюел Макрон за намаляване на безработицата до 7% до края на мандата му през 2022 г. В началото на управлението си през 2017 г.  той завари процент на безработица от 9,5%.

Франция се изправи пред най-лошата си следвоенна рецесия през първото и второто тримесечие поради блокирането, но икономиката се оживи през третото тримесечие, преди да бъде наложена нова блокада на 30 октомври в опит да се неутрализира втората вълна с коронавирус.

Френската централна банка обяви в понеделник, че икономическата активност на страната е с 12% по-ниска от нормалната този месец, след въвеждането на нови ограничителни мерки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:41 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още