IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на неформалната и гъвкава заетост е симптом, не проблем

Компаниите могат да предоставят защита на работниците си, но трябва да се обърне внимание на проблемите и на традиционния пазар на заетост

08:30 | 23.11.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Марсел Хокинс живее с баба си и дядо си. Един ден той се обажда на баба си и се оказва, че тя е паднала. Марсел веднага отива да и помогне. По това време той работи почасово за компанията за доставки DoorDash.

„Ако бях на друга работа, щях да имам проблеми, да бъда порицан или уволнен, защото съм говорил по телефона по време на работа“, коментира той пред FT. Изданието е правило поредица от видео интервюта с различни работници и служители.

Видеата разкриват истина, която често се пренебрегва в дебата за бъдещето на работния процес.

Плебисцитът от миналата седмица в Калифорния засегна сърцевината на проблема, който измъчва много компании за почасова, неформална и гъвкава заетост. Uber е пионер и популяризира новия начин за наемане на работната сила – шофьорите могат да работят, когато пожелаят, без да се налага да са наети от някого.

Това обаче означава, че тези работници и служители нямат и никаква защита – никакви застраховки, осигуровки, болнични, както и не плащат данъци за заетост.

Калифорния искаше да приеме нов закон, който много вероятно ще принуди компаниите за неформална и гъвкава заетост да третират такива работници като служители, с всички съпътстващи разходи. Секторът междувременно похарчи 200 млн. долара, за да убеди избирателите да подкрепят мярка, която ще ги освободи от правилата (техните опоненти похарчиха около 20 млн. долара).

Компаниите ще трябва да предоставят на работниците си по-добри условия, като например гаранция за печалба от поне 120 процента от почасовата минимална заплата в щата, като това няма да се отнася за времето, в което шофьорите чакат между пътниците.

Новите изисквания ще увеличат с 1% разходите на Uber, докато прекласифицирането на работниците като служители би добавило 5%, според Morgan Stanley.

Какво следва за икономиката на компаниите за неформална заетост? Тази икономика дава на хората гъвкавостта, от която се нуждаят, без да се налага да бъдат дисциплинирани и порицавани, ако излязат за един час, за да решат семеен проблем.

Икономистите отдавна казват, че този вид гъвкавост на работата е ключов фактор, определящ здравето и благосъстоянието. Все пак това е много по-често срещано при по-добре платените професии, отколкото при по-нископлатените. Много работни места - от тези в складовете до такива в кол центровете, налагат строги правила на служителите.

В друго видео шофьорът Бени обяснява: „Аз и жена ми не можем да си позволим детегледачки, просто не можем. Така че, когато тя се прибере, тогава мога да изляза на работа, но когато я извикат на работа, а тя е на повикване, веднага трябва да се прибера, за да гледам децата“.

Той трябва да може да спре работата без последици (различни от пропуснати доходи), за да компенсира гъвкавостта и непредсказуемостта на работата на съпругата си.

Според различни правителствени и частни проучвания между 10% и 20% от американците имат нередовен график на работа и дежурства. Няма обаче причина компаниите за неформална заетост да поддържат гъвкавост за работниците си, като същевременно не предлагат подходяща защита при заетост.

Европейско проучване на условията на труд, което обхваща 44 хил. работници в 35 държави, показва, че две трети от работниците в ЕС казват, че „организирането на пауза от час или два през работното време, за да се грижат за лични или семейни въпроси“ е „доста лесно“ или „много лесно“. За 46% от операторите на машини обаче това е „доста трудно“ или „много трудно“, както и за 43% от работниците в сферата на услугите и продажбите.

Сега синдикатите и други активисти срещу икономиката на гъвкавата и неформална заетост планират да лобират в администрацията на новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън да прецизира федералната класификация на „независим изпълнител“, за да стане ясно, че тези работници трябва да бъдат третирани като останалите служители. Това би било добър ход, но трябва да се обърне внимание и на несигурността и гъвкавостта на „традиционния“ пазар на труда.

Ако Байдън иска да помогне на по-нископлатените работници, които той описва като „гръбнака на Америка“, той трябва да помни, че гъвкавата заетост не е причината за техните проблеми, а симптом.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още