IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

PensionsEurope: Опасна е препоръката пенсионните вноски да се прехвърлят в НОИ

Better Finance неправилно пресмята доходността на дългосрочните и пенсионните спестявания в различните държави, смята Мати Леппала

19:43 | 10.11.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Препоръката вноските във втория стълб да бъдат отменени и спестяванията на осигурените лица да бъдат прехвърлени в държавния стълб, е опасна. Тя е в противоречие с многобройните препоръки на Европейската политика и най-новия План за действие на Съюза на капиталовите пазари от септември 2020 г., чиято цел е да се укрепи допълнителното пенсионно осигуряване, за да могат всички европейци да имат адекватен и устойчив доход на старини. Това коментира Мати Леппала, главен изпълнителен директор и главен секретар на PensionsEurope, водещата европейска организация, която обединява националните асоциации на пенсионните дружества в 24 европейски страни, включително и България.

Повод за коментара му е доклад, публикуван на 24 септември от неправителствената организация Better Finance, в който се пресмята доходността на дългосрочните и пенсионните спестявания в различни държави през последните 20 години.

„Съвместно с нашия член от България, БАДДПО (Българска асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване), PensionsEurope подробно анализира профила на България  и стигна до заключението, че включената информация в доклада на Better Finance e невярна/некоректна“, категорични са от европейската асоциация.

Експертите на PensionsEurope посочват, че въз основа на неверни данни Better Finance прави грешни заключения и заявява, че българските пенсионни фондове от втория стълб на пенсионната система са се провалили.

Специалистите разкриват, че докладът стига дотам, че препоръчва в бъдеще (започвайки например през 2022 г.) вноските да се прехвърлят в първия стълб – този на държавното обществено осигуряване, както и апелира към прехвърляне на съществуващите пенсионни спестявания от втория стълб към държавния фонд – НОИ.

„Коефициентът на възрастова зависимост в България се очаква да бъде 55% към 2050 г., което означава, че на всеки пенсионер ще има по-малко от двама души в трудоспособна възраст, и това е една от най-тежките прогнози за всички страни, които влизат в обхвата в доклада. По този начин става ясно, че в България системата за пенсионно осигуряване в солидарния стълб – pay-as-you-go, ще бъде изправена пред множество предизвикателства и пенсиите от капиталовите фондове за ДЗПО ще са все по-необходими, за да се постигнат адекватни и устойчиви пенсии" , аргументира се Мати Леппала.

Главният изпълнителен директор на PensionsEurope смята, че в профила на България има няколко неверни числа и изчисления, като най-фрапиращият сред тях е неправилният процент на възвращаемост за българските пенсионни фондове.

„Докладът на Better Finance като цяло включва грешна информация за България. Например в доклада неправилно се посочва, че „в България данните за фондове на ДЗПО (втория и третия стълб) не са на разположение от 2018 г.“, докато българският регулатор, т.е. Комисията за финансов надзор, предоставя на тримесечна база пълно оповестяване за развитието на пенсионния пазар по видове фондове от всички пенсионноосигурителни дружества в страната, с еднакво качество и количество на информацията“, напомня европейският специалист.

В своя доклад по отношение на България Better Finance препоръчва да се отмени пенсионна реформа от 2000 г., което всъщност би означавало национализиране на индивидуалните пенсионни спестявания в България. Затова PensionsEurope предупреждава, че препоръката на Better Finance би била в ущърб на българските пенсионери.

„През 2021 г. в България ще стартира фазата на изплащане на втора пенсия от частните пенсинни фондове и подобни препоръки за премахване на съществуващата пенсионна система биха нанесли голяма вреда“, убедени са в европейската организация.

Мати Леппала отчита, че има явна непоследователност в посланията на Better Finance. В своето прессъобщение „Демонтирането на естонската пенсионна система не е отговорът“ (от 27 октомври 2020 г.) Better Finance коректно призовава да се отмени решението за премахване на втория (професионален) стълб на естонската пенсионна система.

„Ако Better Finance призовава да не се жертва дългосрочната и пенсионната адекватност в Естония, защо е готова да го направи в България?“, риторично пита той.

От PensionsEurope напомнят, че приветстват изследвания за качеството на професионалните и личните пенсии и резултатите от пенсионните спестявания, но също така силно подкрепя правата на осигурените лица.

„Заедно с нашите асоциации, членове на PensionsEurope, сме готови за по-нататъшно сътрудничество с Better Finance, с цел подобряване на методологията и качеството на докладите им. Осигуряването на качество е от решаващо значение и предвид факта, че близо 60% от годишния приход на Better Finance идва от Европейския съюз, т.е. от европейските данъкоплатци“, обясняват от организацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Solar Power
преди 3 години
Много са си добре така нещата. Във втория стълб вече имам над 30 палки. Ако пукна всичките ще се наследят до стотинка. Отделно от това се осигурявам на 5 места в третия стълб и още няколко извън България. Започнал съм да мисля за старините още когато бях на 25 !!!Парите трябва да се инвестират а не да стоят в БНБ на отрицателна лихва.Има достатъчно добри и доходоносни инвестииции които може да направи дори първия стълб. Ето няколко прости -> да бяха купили злато или индекси на европа/сащ/китай. Дългосрочно говорим за 30-40 години няма как да загубиш. Дори реално ако сметнем борсата в америка от както работи 100 години ако си играл на индекса няма как да губиш. Със златото е същото. Сега парите стоят в БНБ и всяка година -3% :) Много хитро ! 2050-та какво ще правим ? Даннък 80% ? Че то никой няма да остане тук ! Заеми ? Те ще дават но до кога ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
iaz
преди 3 години
Категорично следва да е задължително! Човека много точно е казал в анализа, че "Коефициентът на възрастова зависимост в България се очаква да бъде 55% към 2050 г.". Какво значи това преведено на *** език: 2050 г. пенсии ще се плащат от данъци, не от осигуровки! Е каква е тази пенсионна система, която ще се покрива основно от данъци? Фалирала!!! За това, решението е допълнително пенсионно осигуряване в капиталови фондове. Колкото си внесъл толкова ще получиш. Защото, какво ще стане сега с новите вдигания на минималната пенсия? Няма значение какво си работил и колко си се осигурявал, получаваш 300 лв. Тоест и този, който цял живот е плащал осигуровки и този, който е получавал заплатата в пликче, ще вземат по 300 лева, е това справедливо ли е? Какъв пример ще даде ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
vzhekoff
преди 3 години
Като е толкова хубав този втори стълб, направете го доброволен. Да останат два стълба - държавното и доброволно частно. Смеете ли :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още