IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple подготвя своите Mac компютри за ерата на домашния офис

По-тихи, по-мощни и по-изгодни: Apple оборудва своите лаптопи Mac с чипа M1, който сам разработи

11:13 | 11.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Investor.bg</p>

Снимка: Investor.bg

„PC“ се завърна. Apple имаше редица реклами в края на първото десетилетие на века, в които надут мъж с мустаци, вратовръзка и сако от туид олицетворяваше класическия компютър, който хващаше вируси и винаги изглеждаше зле срещу небрежния, по-млад „Mac“.

В края на събитието на Apple във вторник комикът Джон Ходжман се завърна като „PC“ и се оплака от всички нововъведения, които Apple току-що представи. „Просто правя GNGNGNGNGN, това е моят вентилатор", каза Ходжман. Той може да бъде толкова бърз, колкото Mac: „PC“-то размахва ръце, работи на място и скоро е толкова изтощен, че трябва да се свърже със своя кабел за зареждане.

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук и неговите мениджъри вече бяха анонсирали предимствата на новото поколение на Mac през предходните 45 минути. За MacBook Air, Pro и малкия квадратен настолен компютър Mac Mini се твърди, че са по-мощни и по-тихи. Батерията трябва да издържи шест часа по-дълго на тънкия MacBook Air и да остане толкова хладна, че вече практически да няма нужда от вентилатор.

Това е възможно благодарение на M1 - първият самостоятелно разработен PC чип на Apple от 15 години, който е вграден и в трите устройства. Компанията вече обяви на конференцията си за разработчици WWDC, че Intel ще бъде елиминиран като доставчик на чипове за Mac. Така най-старият продукт на Apple влиза последен в кралството на „Apple Silicon". Чиповете с размер на структурата от пет нанометра са базирани на дизайна на британската компания ARM, а тайванският производител TSMC ги произвежда. 

M1 съчетава различни функции като процесор, памет и сигурност в един чип, което го правело най-бързият и най-енергийно ефективен централен процесор на пазара, казва Джони Суруджи, старши вицепрезидент на Apple за разработването на хардуера. M1 понякога осигурявала двойно количество изчислителна мощност на ват, което допринасяло и за по-дългия живот на батерията - но презентацията беше бедна на специфични сравнителни данни.

Компютрите отново остават пазар на растежа 

PC индустрията, която отдавна се свива, преживява ренесанс в коронакризата, защото все повече хора работят и учат у дома. През последното тримесечие приходите на Mac минаха нивото от 9 млрд. долара и дори изпревариха в отчета на Apple - също добре представящите се - аксесоари като Apple Watch и AirPods.

Вертикалната интеграция е една от не толкова тайните рецепти за успех на Apple. Тъй като компанията от Купертино сама изпълнява важни функции, вместо да ги възлага на доставчици, тя е в състояние да координира тясно хардуера и софтуера. Сега това се очаква да се случи и с Mac.

Тъй като дизайнът на чипа и новата операционна система Big Sur са от еди и същи източник, екранът на MacBook се появява директно при отварянето му, а приложенията и уебсайтовете в браузъра Safari се зареждат по-бързо, казва Крейг Федериги, член на борда на Apple по разработването на софтуер. Приложения, които използват JavaScript, се изпълняват поне един път и половина по-бързо от преди.

Това е особено важно за основната целева група на MacBook Pro - творците, за които устройствата на Apple имат едва ли не свещен статус: дизайнери, видео създадели или разработчици на игри. Централният процесор на M1 е почти три пъти по-бърз на Pro, графичният процесор е пет пъти по-бърз.

Едно приложение за всички устройства на Apple

Освен това Apple изкара цял легион от режисьори, разработчици на приложения и музиканта Финиъс О’Конъл, брат на тийн сензацията Били Айлиш. Те хвалят колко тих и хладен остава лаптопът дори след часове работа и че батерията има достатъчно енергия за възпроизвеждане на видео в продължение на 20 часа. „По-дълго, отколкото изобщо оставам буден“, е присъдата на невротехнолога във видеото, който свързва компютъра с главата си чрез ЕЕГ електроди (електроенцефалография).

По-тясната интеграция на Mac в екосистемата на Apple трябва да донесе и други предимства. Приложенията за iPhone или iPad вече могат да работят и на Mac и да отразяват тенденцията за ерата на домашния офис, при която работата и личният живот се преливат една в друга, когато можем да започнем да работим на дивана със смартфона и да приключим на Mac-а на бюрото.

Многобройни големи разработчици на приложения като Google или Facebook и популярни приложения като Candy Crush все още не са адаптирали своите приложения към новия Mac Store, както съобщава специализираният портал 9to5Mac.

Дори Adobe Photoshop, едно от най-важните приложения за дизайнерите, няма да бъде адаптиран към Mac до следващата година. Дотогава такива приложения трябва да бъдат направени съвместими с програма, наречена Rosetta, която обаче ще коства част от новопридобитата производителност.

Това е доказателство, че преминаването към собствените чипове няма да е красен и лесен процес за Apple. Производителят на Mac не може да се справи напълно дори и без Intel, пренебрегнатият доставчик. Анализаторът Патрик Мурхед се подигра в Twitter, че 13-инчовият MacBook Pro се предлага за 300 долара повече с чипове Intel, които имат повече място за памет. 

„M1 е новак в процесорите, а Intel по-висококачественият продукт“, пише ръководителят на анализаторската компания Moor Insights. 16-инчовите устройства ще работят с чипове Intel до ново нареждане. 

Анализаторът на Deutsche Bank Джериел Онг очаква, че половината от продадените Mac през следващата година ще имат чипове M1, а останалите - с процесори на Intel.

В края на краищата Apple поддържа цените на своите компютри, оборудвани с M1, на същото ниво или дори ги понижава в сравнение с предишните модели: Mac Mini ще се предлага за 778 евро в бъдеще, със 112 евро по-малко от преди. MacBook Air ще струва 1100 евро, а MacBook Pro - 1412 евро. 

По материали на Handelsblatt, 9to5Mac и TechCrunch

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още