IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Росен Желязков: БДЖ има с 20 до 30% по-малко пътници заради пандемията

До края на декември ще започнат да пристигнат новите локомотиви, ще влязат в експлоатация и реновирани вагони, съобщи транспортният министър

11:27 | 11.11.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

От пандемията най-силно засегнато е свободното движение на хората, от една страна, заради ограниченията, от друга страна - заради самоограниченията. Това мнение изрази по БНТ транспортният министър Росен Желязков. Според него най-силно от коронавирусната пандемия е засегнат автобусният сектор, но потърпевши са и железниците, и авиацията.

„При железниците редукцията е около 20 до 30% по-малко пътници. С толкова съответно намаляват и нетните приходи на БДЖ. Автобусният сектор също е силно засегнат, особено международният подсектор“, посочи той.

Министърът обяви, че за следващата година и субсидиите, и компенсациите за превозвачите ще бъдат не само запазени, но и увеличени.

По думите му в момента се реализира една мярка от 30 млн. лева в помощ на автобусния бранш.

„Кандидатстването на предприятията вече е осъществено. Това е пряка помощ, която е процент от оборота за миналата година, като размерът е достатъчен да покрие оборотните средства, които са необходими в този период“, обясни Желязков и напомни, че за следващата година субсидиите и компенсациите ще бъдат увеличени с близо 10 млн. лева за крайградските линии, линиите в труднодостъпни райони.

Росен Желязков разкри, че в момента текат интензивни преговори с турската страна за осигуряване на допълнителни разрешителни за търговия и изграждане на допълнителни трасета.

"Най-важното при товарните превози е да се създаде възможност за намаляване на административните бариери, от друга страна и преодоляване на ефекта от пакета за мобилност", смята транспортният министър.

Желязков се надява, че преминаването към тол системата ще мине безпрепятствено.

Министърът съобщи, че до края на декември ще започнат да пристигнат новите локомотиви, ще влязат в експлоатация и реновирани вагони, а модернизацията в БДЖ ще продължи с обслужването на населението с 695 гари и спирки, като няма да се редуцират влакове и спирки.

Росен Желязков потвърди, че по време на пандемията от европейските програми се очаква по-голям нетен ефект от досегашните 190 млн. лева в помощ на малки, средни предприятия в страната по ОП „Иновации и конкурентоспособност“, която ще им бъде отпускана, независимо от профила им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Yanis83
преди 3 години
Но,за сметка на това Товарни превози (подарени на наши хора) са си ОК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още