IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Майкъл Блумбърг: Байдън трябва да поведе САЩ в битката с климатичните промени

Новоизбраният президент трябва да започне да полага основите на новия климатичен подход сега, посочва милиардерът и бивш кмет на Ню Йорк

16:36 | 12.11.20 г. 9
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Patrick T. Fallon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

По време на кандидат-президентската кампания в САЩ голяма част от дебатите около изменението на климата се съсредоточиха върху това какво трябва да направи Конгресът. Това е важен въпрос, но ако историята е някакъв ориентир, ще отнеме време на Конгреса да се споразумее за такъв законопроект - и няма гаранция за успех, дори ако демократите победят и в крайна сметка получат контрол над Сената, пише в коментар за Bloomberg собственикът на информационната агенция, участник в последната кандидат-президентска кампания и бивш кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг.

През 2008 г. демократите спечелиха и двете камари на Конгреса и прекараха близо две години в разработването и обсъждането на законопроекта за ограничаване на емисиите на парникови газове, който в крайна сметка се провали - оставяйки градовете, щатите и бизнеса да действат до голяма степен самостоятелно. 

Този път е наложително избраният президент Джо Байдън да предприеме цялостен правителствен подход към климатичните действия още от самото начало на мандата си. Амбициозният му климатичен план признава, че има много неща, които може да постигне без подкрепата на Конгреса - и някои от най-важните стъпки, които може да предприеме, нямат нищо общо с Агенцията за опазване на околната среда (EPA), изтъква Блумбърг.

Не се съмнявам, пише той, че Джо Байдън ще назначи талантлив администратор на EPA, който ще започне да възстановява част от щетите, нанесени през последните четири години, но това трябва да е само началото. От съществено значение е той да назначи лидери, ангажирани с борбата срещу климатичните промени, които да ръководят други ключови агенции, включително Федералната комисия за енергийно регулиране - която контролира междущатския пренос на енергия, включително петролопроводите и газопроводите - както и министерствата за енергетика и транспорт.

Новоизбраният президент трябва да очаква от всеки член на кабинета да приоритизира действията по отношение на климата и да ги интегрира в съответната агенция. Например: Министерството на отбраната трябва да инвестира в устойчивостта на своите съоръжения, което е от решаващо значение за националната ни сигурност. Същото важи и за останалата инфраструктура, която федералното правителство подкрепя и на която обществеността разчита, включително пътищата и железопътния транспорт, летищата и пристанищата, както и телекомуникационните мрежи.

Министерството на жилищното строителство и градското развитие може да повиши екологичните изисквания за строителните проекти, които финансира. И всички агенции могат да интегрират съображенията, свързани с изменението на климата, в своите процеси на обществени поръчки, намалявайки въглеродния отпечатък и въздействието върху околната среда на стоките и услугите, които данъкоплатците купуват чрез федералното правителство.

Съществуват и други агенции, които имат потенциал да окажат огромно въздействие върху намаляването на емисиите, въпреки че тяхното влияние не е толкова голямо. От решаващо значение е например новият ръководител на Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) да признае, че изменението на климата представлява риск за глобалната финансова система - и да действа по него. SEC изисква публичните компании да разкриват информация за своето финансово състояние и може да разшири тези изисквания, за да включи повече информация за климатичните рискове както и информация, необходима на инвеститорите за вземане на интелигентни решения.

Последна актуализация: 07:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 0
vankata89
преди 3 години
Пожелавам им акцизи на горивата на американците като тези в Европа. Да видят колко е хубаво да даваш пари на шепа мошеници които после отиват по леки жени, яхти и мерцедеси :D.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis23
преди 3 години
ае Зелев, я глей тия кво са преписали тука, да нема грешка нешо, а тоя вампиp беше и на ЦРУ директор май или ? .... :))Помпео: Идва плавно предаване на властта на втората администрация Тръмп (ВИДЕО)https://***.bg/***/sviat/pompeo-idva-plavno-predavane-na-vlastta-na-vtorata-administraciia-trymp-video-2247886
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis23
преди 3 години
ше го държим, нема ядове стига мавзолея да оживее .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
тролов , май раничко си отворил шампанското / от 3.20 лв ... : ))) /...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
studioaa
преди 3 години
Байдън трябва да поведе нео-марксистите за среща с техния идол маркс в пъкъла, където той се пържи без каквото и да било съмнение...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 1
abdul
преди 3 години
байдън ще бори климатичните промени с вятърни мелници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 6
zelka007
преди 3 години
мише , готов ли си за всеки ден след признаването на байдън за президент до края на мандатът му , да държиш петела за долната джука , каквото и да означава това ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
Zlato
преди 3 години
Не я разбирам американската демокрация, но все повече ми харесва. Докато не са премахнали втората поправка, разбира се :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
на еврейна нещо не му помогнаха милиардите да стане президент ош по малко да повлияе в републиканските щати кат Тексас и Флорида .... Еврейна първо треа да знае че АКО Байдъна дожвее да го признаят за избран президент тогаа вече ше говориме по нататък .... а Злените Талибани ше има малко да подържат петела за долната джука .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още