IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделката на Путин за Нагорни Карабах води Ердоган в задния му двор

Мирното споразумение дава на Ердоган за първи път потенциален сухопътен достъп през Южна Армения до Азербайджан и богатите на ресурси републики от Централна Азия

14:06 | 11.11.20 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Руският президент Владимир Путин успя да договори сделка за прекратяване на 44-дневния конфликт в Нагорни Карабах, след като Армения бе притисната в ъгъла от азербайджанската армия и трябваше да спре сраженията и да изтегли силите си.

На свой ред Москва изпрати 2000 военни миротворци в региона във вторник, което бе и част от споразумението, подписано от арменския премиер Никол Пашинян и азербайджанския президент Илхам Алиев, посочва Bloomberg в свой материал.

Въпреки че не участва в сделката, тя е стратегическа победа и за турския президент Реджеп Ердоган, чиято подкрепа за Азербайджан му позволи да стъпи в кавказкия „заден двор“ на Русия. По думите на Илхам Алиев в телевизионно обръщение турски войски ще се присъединят към руските миротворци.

Според Москва обаче споразумението не споменава турско участие в конфликта и за момента няма планове турски миротворци да се разполагат в Нагорни Карабах, коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Мирното споразумение все пак дава на Ердоган за първи път потенциален сухопътен достъп през Южна Армения до Азербайджан и богатите на ресурси републики от Централна Азия, въпреки че Анкара отхвърля възможността за дипломатически връзки с Ереван и общата граница между двете страни остава затворена.

„Получихме каквото искаме“, каза Алиев в телевизионното си обръщение.

Споразумението, обявено във вторник, на практика изключва САЩ и Франция, което позволява на Путин и Ердоган да поемат контрола върху условията за каквото и да е било бъдещо уреждане на споровете между Армения и Азербайджан. Русия, Франция и САЩ от десетилетия неуспешно се опитват да посредничат за мир, след като през 1994 г. Москва договори примирие във войната между двете страни, отнела живота на 30 000 души и принудила други 1 млн. души да напуснат домовете си.

„В този труден момент Франция застава на страната на Армения“, се казва в изявление от кабинета на президента Еманюел Макрон. Оттам посочват, че ще се искат „твърди гаранции“ за сигурността на арменските цивилни граждани като част от какъвто и да е било дългосрочен договор за Нагорни Карабах.

В рамките на споразумението арменците в региона ще имат сигурен достъп до Армения през сухопътен коридор през азербайджанска територия, който ще се охранява от руски сили. Той също така позволява на хора в азербайджанския автономен регион Нахичеван до Турция да пътуват през Южна Армения до Азербайджан отново под руска охрана.

„За Путин това е най-добрата възможна сделка при тези обстоятелства, като се има предвид нашето (на Москва – бел. ред.) нежелание и неспособност да се сражаваме във войната на страната на Армения“, коментира Владимир Фролов, бивш руски дипломат и настоящ международен анализатор. „Той поддържа функциониращи отношенията с Ердоган, като избягва голям сблъсък“, допълва експертът.

Според президента на Нагорни Карабах Араик Харутюнян, който защити споразумението за мир, разпространението на коронавируса сред арменските войски е допринесло за отслабената им бойна готовност. „Не знам каква оценка историята ще даде на това решение, но ние бяхме принудени да го вземем“, като азербайджанските сили бяха едва на 2-3 километра от карабахската столица Степанакерт, каза още държавният глава в Facebook.

Изказването му стана факт на фона на протести в арменската столица Ереван, след като бе обявено подписването. Демонстранти нахлуха в парламента, а гневни тълпи се събраха пред сградата, както и пред официалната резиденция на Пашинян, който бе обвинен, че е предал страната.

Армения и Азербайджан се сражаваха в продължение на над шест седмици за Нагорни Карабах, а над 5000 души са загинали по време на конфликта, посочват руски власти.

Докато Азербайджан настоява, че се бие, за да възстанови контрол върху териториите си, Армения настоява, че защитава правото на Нагорни Карабх за самоопределение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 0
IQ96
преди 3 години
до 7 Не съм сигурен колко се обичат, ама е факт, че 2/3 азери живеят в Иран.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
Zlato
преди 3 години
Да не стане като в Югославия едно време. Уж Ердоган спечелил, пък руските миротворци вече жулят водка на летището :)Incident at Pristina airporthttps://en.wikipedia.org/wiki/Incident_at_Pristina_airport
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 3
Oбичам България
преди 3 години
Путин жертва Армения набързо. Или го изненадаха много или славата на руската техника е мит?Все пак браво, че спря войната. Много арменци си заминаха за едното нищо. Азарбейджан без помощ от Турция нямаше да успее.Отделно хората там и триците се обичат като братя. Ако помните като играха с Галатасарай как ги посрещнаха. Не знам какви противоречия между азери и турци сънувате. Това не сме ние и македонците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
vzhekoff
преди 3 години
На ефрейторчето няма какво да му обясняваш - няма да те разбере, няма гънки на мозъчната ***. Господ като давал акъл, ефрейторчето било на учение :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
markov
преди 3 години
Азерите какви турци да са като никога не са живели в пределите на Османската империя. Азърбайджан е бил част от Персийската империя. Затова и религията им е Шиитска а не Сунитска като на Турците. По езиковия белег Българи трябва да са от тук през Сърбия , Хърватия че чак до Словения ..........*** не са !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 3 години
Азерите са турци, но от шиитския клон на исляма, а не сунитския като населението на република турция. Езикът им над 90% е идентичен. В исляма религиозната принадлежност има по-голяма значение от националността, затова и в Иран живеят над 20 млн азери и се чувстват комфортно. Азербайджан е създаден на откъснатите от Персия територии, след основаването на СССР. Въпрос на време е азерите да осъзнаят своята национална единтичност и тя да вземе превес над религиозната. Тогава вероятно ще започне да се оформя съвремненният Туран - Турция, Азербайджан и Туркменистан. И възниква въпросът, ще пожелаят ли да се присъединят към него азерите от Иран? А между другото в Москва официално живеят 1.5 милиона азери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
panther
преди 3 години
Всъщност напълно е възможно Алиев да приказва за турски миротворци само за да замаже очите на Ердо. Азерската армия е достатъчно боеспособна, много е спорно и самият Алиев доколко иска чужди (турски) войски на азерска територия. Със сигурност и руски не иска, ама както каза в скорошно интервю азерския експерт по сигурността Фарид Шафиев - "Харесва ни или не ни харесва - трябва да приемем реалностите".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
vzhekoff
преди 3 години
Алиев изобщо не е толкова глупав, а заглавието и цялата статия са повърхностни. Изсмукана версия като цяло. Инак Азерите по религия и етнически състав имат повече подкрепа в Персия, където ислямът е шиитски, а съществена част от населението, вкл. и министър-председателят са азери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
panther
преди 3 години
Тази сделка е сключена без никакво участие на Турция и нищо не се споменава за нея вътре. Турските мироворци са само в мокрите сънища на Алиев и там ще си останат. Сухопътния коридор (когато и ако го бъде) ще е под руска охрана, един телефон от Кремъл и коридора го няма. Ресурсите на Азербайджан са основно газ и нефт. До тях Турция и сега има отличен достъп по тръбопровода Баку-Джейлан. Такива работи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още