IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

80% от сделките с жилища у нас са за завършени имоти и собствено ползване

Всички жилищни кредити се отпускат след акт 14 без значение на типа строителство

18:04 | 11.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

80% от сделките с жилища в България през тази година са за напълно завършени имоти, които се придобиват за собствено ползване, а не за инвестиция. Това стана ясно по време на конференцията BalREC, организирана от Градът Медиа Груп.

След началото на извънредното положение в търсенето на купувачите е настъпила рязка промяна и те са се ориентирали към извънградски имоти до един час път от големите градове, съобщи Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на „Адрес Недвижими имоти“. „С течение на времето обаче потреблението се промени, защото хората осъзнаха, че отивайки на село, няма да получат желаните удобства. Затова популярни станаха партерните апартаменти с двор в затворените комплекси, които създават усещането за къща“, допълни тя.

„Лекият ръст на цените, който отчитаме, се дължи на факта, че купувачите са склонни да платят повече за готови жилища, в които само трябва да се нанесат. Локацията остава изключително важна. Хората, които са свикнали да живеят на дадено място, търсят имот в същия или подобен тип квартал. Все по-често важна става и средата – каква е инфраструктурата, какви са съседите и начинът на поддържане на сградата“, посочи Тенекеджиева.

Пандемията е променила и условията за финансиране на банките, като всички жилищни кредити са започнали да се отпускат след акт 14 без значение от типа строителство – панелно или тухлено. „Ако преди десет години за банката важен беше само имотът, сега е от значение профилът на клиентите – дали са на трудов договор, дали работят във финансово стабилна компания“, отбеляза Тенекеджиева.

Инвеститорите са се адаптирали към купувачите на ново строителство, които разчитат предимно на ипотечен кредит, като дават възможност за по-малка първоначална вноска, равняваща се на 20% от стойността на имота, а останалите 80% изискват след получаване на акт 14, акт 15 или акт 16. За купувачите е важно строителят да има осигурено финансиране до края на проекта. „Стабилният интерес към имотите на етап строеж се запазва, защото има клиенти, които са склонни на по-висока първоначална вноска, срещу която да получат отстъпка при покупката на ново строителство“, отбеляза Тенекеджиева.

Според Антон Андонов, изпълнителен директор на ЕРА „Недвижими имоти“, има потенциал за увеличаване на търсенето на по-големи, по-удобни и от по-висок клас жилища в затворени комплекси. Той цитира данни, според които средната жилищна площ на човек в България е 25 кв. м при средно равнище от 43 кв. м в ЕС, като по-тесни са жилищата само в Румъния, където на човек се падат средно 15 кв. м. 

Според друга статистика у нас на човек се падат по 1,2 стаи при средно равнище от 1,6 стаи в ЕС. „Тенденцията за интерес към по-просторни жилища за живот обаче трябва да бъде подкрепена от доходите, защото те са основният фактор, който движи пазара в България, подкрепен от кредитирането. Доходите у нас са нараснали двойно спрямо 2010 г. и хората имат очаквания за по-качествени имоти, в които да живеят“, отбеляза Андонов.

Други данни, цитирани от него, сочат, че 81% от българите живеят в собствени жилища, закупени без ипотечен кредит при средно равнище в ЕС от 45% и едва 8% в Холандия. „Заради натрупаните спестявания в България има потенциал за ръст на покупките на имоти с ипотечен кредит. Възможно е голяма част от хората да продадат по-старите си жилища, строени преди 40 години, и да закупят по-ново и от по-висок клас жилище“, каза Андонов.

Той цитира данни на БНБ, според които големите депозити у нас нарастват най-много спрямо 2015 г. 62 хил. депозита в банковата система до момента са между 100 хил. и 200 хил. лв., 12 хил. депозита са на стойност между 200 хил. и 500 хил. лв., 2000 депозита са между 500 хил. и 1 млн. лв., а около 1000 депозита са на стойност над 1 млн. лв.

„Върху пазара има натиск от около 16 млрд. лв. и част от тези депозити може да бъдат инвестирани в имоти. По време на криза икономическата активност се забавя, текат процеси на прилив на капитали от фирмите в частните лица. Собствениците на фирми изтеглят част от оборотния капитал и обикновено го инвестират предимно в луксозни имоти. В същото време обаче броят на хората, които притежават големи депозити, е под 10% от активно работещите, така че пазарът на луксозни имоти е ограничен предимно до столицата“, отбеляза Андонов.

Неговата компания също отчита засилен интерес към покупки на къщи – за първите 10 месеца на миналата година 6% от клиентите й са купили къщи, докато сега делът им е 12%. При парцелите също има удвояване от 4% на 8%.

Според Иван Горанов, управляващ партньор в компанията Smart Consultants, през 2020 г. банковата система е останала стабилна и това е допринесло за стабилността на имотния пазар.

„Вярата на банките в добрите проекти показа устойчивост. Тук вече идва отговорността на инвеститора ръка за ръка с държавата и общините да мислят за едновременното развитие на инфраструктурата. Частните инвестиции многократно изпреварват във времето реакцията на обществените институции, а виждаме, че когато се развие метрото или голям булевард, веднага около него се появяват много нови проекти“, отбеляза Горанов.

Пазарът очаква по-смарт решения и иновации в начина, по който правим сградите, смята арх. Цветан Петров, управител на архитектурното студио „Иво Петров – архитекти“.

„Само допреди пет години никой не говореше за интериор на общите части, а сега нямаме подписан договор без този елемент. След като се прибрахме вкъщи, видяхме, че жилищната ни площ не стига и новата еволюция ще даде тласък на пазара. Хората ще искат място за домашен офис, място за нормална кухня, която не е в коридора. Това ще раздвижи пазара и ще даде стимул на хората да напуснат панелките и да си намерят по-удобно жилище“, смята той.

Според Гергана Тенекеджиева основният двигател на жилищния пазар догодина ще бъде съотношението между търсещите и предлагащите жилище и дали ниските лихви по ипотечните кредити, а оттам и достъпността на жилищата, ще се задържат.

“През последните две седмици търсенето спада до нивата по време на извънредното положение. Продавачите не могат да усетят това и държат на своите цени или искат да изчакат да отмине коронакризата. Когато разберат, че имат истинска потребност да продават, продавачите ще станат повече от купувачите и това ще промени пазара“, смята тя.

Андонов очаква, че сделките с жилищни имоти тази година ще са по-малко от миналата година, но отбеляза, че активността на пазара не е намаляла и добрите имоти на добри цени се купуват бързо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още