IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Siemens очаква ръст на печалбата за 2021 г. след отшумяването на пандемията

За първи път от 7 години насам компанията предложи намаление на дивидента си, за да отрази отделянето на Siemens Energy

11:55 | 12.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg

Германският индустриален концерн Siemens AG прогнозира леко увеличение на печалбата за 2021 г., след като пандемията отслабне, а световната икономика се завърне към растежа след една трудна година за индустриалните компании, пише Bloomberg.

Siemens прогнозира, че нетната ѝ печалба ще нарасне „умерено“ спрямо сумата от 4,2 млрд. евро (4,9 млрд. долара) за фискалната 2020 г., която завърши на 30 септември. Освен това компанията предложи да намали своя дивидент.

Най-голямата инженерна фирма в Европа предупреди, че някои свързани с пандемията предизвикателства ще се запазят, което ще доведе до забаване на клиентските инвестиции спрямо растежа на икономиката, а негативните валутни ефекти ще намалят печалбата от основния ѝ бизнес.

Досега Siemens се справяше с кризата с Covid-19 по-добре отнякои от своите автомобилни и индутриални клиенти, отчасти защото успя да поддържа работата във фабриките си без прекъсване. Освен това не понесе толкова тежък удар като американския си конкурент General Electric, който за разлика от нея е силно зависим от клиенти от авиационната индустрия, която беше силно засегната от срива на пътуванията по въздух.

Колебливо възстановяване

Данните от Siemens завършат период на колебливо възстановяване на индустриалните компании. GE отчете изненадваща печалба и по-добри от очакваното приходи от продажби въпреки авиационните проблеми. Тримесечната печалба на ABB също надмина прогнозите, след като швейцарският индустриален гигант беше подкрепен от силното възстановяване в Китай.

Siemens е на първа линия, когато става дума за спада, който особено силно засегна автомобилната индустрия. Производителят на заводско оборудване и софтуер зависи от инвестициите на други компании, които често спадаха в последните месеци.

Приходите от продажби на групата са се свили с 2% до 57,1 млрд. евро през 2020 г., до голяма степен заради пандемията. Анализаторите очакваха приходите да достигнат 57,5 млрд. евро. Базираната в Мюнхен компания прогнозира „умерен“ растеж на сравнимите приходи за 2021 г.

Това е заключителният отчет на главния изпълнителен директор на Siemens Джо Казер. На годишното общо събрание през февруари той ще предаде председателството на управителния съвет на своя вицепрезидент Роланд Буш, който вече е напълно оперативно отговорен за текущата финансова година. Кезер ще напусне Siemens като една трансформирана компания, която почти не прилича на онази, чието ръководство пое през 2013 г. Тази година инженерният гигант отдели енергийните си операции в Siemens Energy, която тази седмица отчете загуба, след като обяви 1,5 млрд. евро разходи и проблеми заради забавяния на проекти за електроцентрали.

Останалата част от Siemens ще се фокусира върху автоматизацията и софтуера, както и върху звеното за влакове. Заместникът на главният изпълнителен директор Роланд Буш, който ще наследи Кезер, вече съблюдава повечето ежедневни задачи в тези подразделения.

Какво още показа отчетът?

Приходите и в четирите индустриални бизнеса на Siemens са се понижили, макар че Китай се оказа лъч светлина, защото поръчките се възстановиха, а приходите нараснаха, след като страната излезе от блокадата през пролетта.

Напускащият позицията шеф има и лоши новини за акционерите на Siemens: за първи път от встъпването му в длъжност преди седем години дивидентът се намялва - от 3,90 евро на 3,50 евро на акция. Новата мярка има за цел да отрази отделянето на Siemens Energy.

Коригираната печалба преди лихви, данъци и амортизация на основните индустриални бизнеси достигна 2,6 млрд. евро през четвъртото тримесечие.

Така през последните няколко тримесечия Siemens се справи малко по-добре от някои от конкурентите си. Швейцарският конкурент ABB трябваше да преглътне спад в приходите със сравними четири процента до малко под 6,6 млрд. долара през третото тримесечие. Оперативната печалба спадна с 5% до 787 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още